Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Undernärt fjolårslamm  (läst 432 gånger)

Pyssel-Fia

 • Inlägg: 1
  • Bohuslän
Undernärt fjolårslamm
« skrivet: 14 feb-19 kl 00:04 »
Vi har övertagit några får som har varit väldigt försummade av tidigare ägare. De är underviktiga och ett av fjolårslammen, en bagge, är värst. Han är undernärd, smutsig och kliar sig en hel del. Jag antar att han har löss eller någon annan sorts parasiter i pälsen.
Vad jag har läst, kan man inte behandla mot löss förrän de är klippta. Stämmer det?
Vi avmaskade dem för en vecka sedan, innan vi tog hem dem i helgen, så jag hoppas att de börjar lägga på sig nu när de inte längre har mask och får ordentligt med mat.
De får hösilage och fårpellets från Granngården. Ska vi ge dem något ytterligare? Den lilla baggen blir bortskuffad av de andra så imorgon får vi ta in honom i stallet så vi ser hur mycket han får i sig. Finns det någon dunderkur man kan ge till lite svagare individer?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10054
  • Östergötland
SV: Undernärt fjolårslamm
« Svar #1 skrivet: 14 feb-19 kl 07:02 »
Bössan är väl den dunderkuren.


Ta det försiktigt och låt dem hämta sig på det vanliga du ger, det är lättare att fodra än att svälta ihjäl ett får. Gräsätarna är lite känsliga. Men det kan vara smart att låta bagglammet få ett eget bås så han får i sig sitt.

Undernäring sätter sina spår i tillväxten, men det kan bli bra djur i alla fall, och det är ju inte genetiskt att växa dåligt pga foderbrist, så blir baggen trevlig kan du ju behålla honom.

olivia.k

 • Inlägg: 1443
  • Jämtland
SV: Undernärt fjolårslamm
« Svar #2 skrivet: 14 feb-19 kl 18:03 »
Behandling mot löss görs genom att medlet, tex bayticol, läggs på ryggraden och sugs in av huden och hamnar i blodet. Lössen suger blodet och dör. Även vanlig avmaskningsmedel via munnen kan göra så att lössen dör. Om man har mycket ull är det risk att lus-medlet hamnar i ullen istället för i huden.
Men lössen bör du se med blotta ögat. Kanske kliar de sig för att de är smutsiga också.

Vad avmaskade du emot? Tog du träckprov? Det är rätt bra att veta vad de har, det är inte säkert att det du har gett dem har dödad alla invärtesparasiter heller, och just parasiter kan vara en orsak till att de är magra.

Om det du ger fåren har det näringsvärde som de behöver är det ingen här som kan svara på. Du skriver inte i vilka mänder de äter och hur foderanalysen ser ut. En högdräktig tacka behöver exempelvis 3 gånger mer energi /MJ än en tacka som inte är dräktig. Förhoppningsvis har du ett grovfoder som är tillräckligt för fåren och snart är det sommar så de kan ju äta upp sig på betet.

Det kan vara dumt att ge kraftfoder, fårpellets och spannmål till baggar då sådant ökar risken för urinsten vilket för det mesta leder till döden.

Viktigast om de är undernärda är att de har fri tillgång på grovfoder. Det betyder att det alltid ska finnas grovfoder som är fräscht under dygnets alla timmar. Nämner det då många har ont om foder och ransonerar och slänger ut foder på snön(backen) och då är det inte ätbart mer än nån timme, sen är det ju bajs och allt möjligt på det.


En sak som alla får skall ha som du ska köpa om du inte har det är saltsten samt mineralfoder med koppar.

vallhunden

 • Inlägg: 3005
  • Västergötland
SV: Undernärt fjolårslamm
« Svar #3 skrivet: 28 feb-19 kl 16:18 »
Håller med föregående talare!
Din bagge kommer nog alltid vara lite mindre och skraltigare än de andra.
En energiboost som du kan ge är energibalans (köps på Granngården) Glöm inte att spä ut det ordentligt! Du kan ge honom i vattenhinken så att han dricker det själv. Det brukar sätta lite fart på ätandet och får magen att fungera bättre.
Jag tycker att du ska kosta på dom ett träckprov, ta det i mitten på april och skicka in till Vidilab. Tänk på att de inte ska få gå på permanenta beten och skita innan du har fått svar på träckprovet.
Lite betfor (någon näve) och 1-2 hg kraftfor (Fårfor) kan du ge varje individ. Under förutsättning att de äter grovfodret med god aptit!

Se till att de blir klippta! (Du kan alltid gå lös på dem med kökssaxen om du inte får tag i någon fårklippare)


Lycka till!!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

294 gäster, 7 användare
Sven.82, Ek, gw@exergy.se, skrot matte, ärt, Tinna Siljeholm, stephanw

* Forum

* Om tidningen Åter- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser