Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skaffa djur i framtiden.  (läst 999 gånger)

Stenbyn123

 • Inlägg: 4
  • -
Skaffa djur i framtiden.
« skrivet: 07 feb-19 kl 00:05 »
Skulle vilja ha lite tips! Är 19 år gammal nu och har en vision om att skaffa mig lite djur om några år. Vill bara bedriva ett såkallat ”månskensbonneri”, har lite erfarenhet då jag jobbat 4 sommrar på gård. Har ingen ladugård men tänkt mycke på highland cattle vad är kraven för att skaffa sig dessa djur?? och vilken typ av besättning rekomenderas typ börja med 4-5 djur.
Har ca 4 ha åkermark.

skräptanten

 • Inlägg: 3745
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #1 skrivet: 07 feb-19 kl 09:18 »
Första frågan är vad du tänker dig att ha kossorna till? Med 4 ha antar jag att det är någon form av självhushållning.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Karlsdotter

 • Inlägg: 1434
  • Ångermanland
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #2 skrivet: 07 feb-19 kl 09:41 »
Har du tänkt odla fodret själv eller köpa allt foder?
Om du tänker köpa allt foder kan du nog ha 4-5 djur, men det kan du inte om du tänkt odla foder själv.
Om du odlar fodret själv så kanske du kan ha 2-3 djur på 2 hektar och odla på resterande 2. Håll djuren på en mindre del för vintern med ligghall så de inte trampar sönder åkern. 2 hektar kan om du kan sköta åkern 6 ton ensilage/hö som ger 2 ton per djur och vinter.
Om du vill köpa allt foder kan du ha dina tänkta 4-5 djur men med de foderpriser som är idag efter torkan och som knappast kommer att sjunka till normala nivåer då säljarna ser att de kan få ut priserna, så får du betala ca 1000 kr per bal om 500 kg vilket ger 4000 kronor per djur och 20000 kronor för 5 djur. Till det ska du lägga ströhalm som är lika dyr samt mineraler och saltstenar.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11294
  • Östergötland
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #3 skrivet: 07 feb-19 kl 09:59 »
Men skaffar man Highland Cattle för att beta 4 ha åker? De är ju bra att ha på riktigt extensivt bete, antingen eget eller något man får betalt för att sköta. Eller betar grannarnas ytor för att slippa bo i en granplantering.

Stenbyn123

 • Inlägg: 4
  • -
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #4 skrivet: 07 feb-19 kl 14:56 »
Min tanke är att ha djur på hälften av marken och ta foder på andra halvan. Får låna maskinerna av bonden jag jobbat för och köra över och pressa balar för en rätt billig peng. och sedan köpa det som fattas av han.
« Senast ändrad: 07 feb-19 kl 16:08 av Stenbyn123 »

Tjalve

 • Inlägg: 3204
  • Blekinge
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #5 skrivet: 07 feb-19 kl 16:53 »
Blir oerhört begränsad om du väljer Highland finns knappt någon avsättning för de. Fattar egentligen inte varför någon skulle satsa på den rasen om det inte bara är som sällskapsdjur. Med så liten areal och besättning passar nog hereford eller angus bäst eller någon korsning däremellan. Men någon typ av vindskydd behövd. Med så liten areal har man knappt råd att djuren går ute och trampar sönder på vintern så bäst är ett stall och mat plats som är hård gjord så man kan skrapa bort gödsel.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Stenbyn123

 • Inlägg: 4
  • -
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #6 skrivet: 07 feb-19 kl 16:59 »
har nog inte formulerat mig så bra men om man säger till en början klara ha djurena ute. men ett finare ”vindskydd” med tre väggar och tak och ha en liten bädd åt dom. är ju med dom tankarna jag undrar om t:ex herford klarar sig med detta. för är ju egentligen någon mer kött ras jag vill ha. och bygga nått riktigare bygge på längre sikt.

Tjalve

 • Inlägg: 3204
  • Blekinge
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #7 skrivet: 07 feb-19 kl 20:16 »
Alla djur klarar sig med vindskydd = tre väggar och tak.
Har du inte funderat på att köpa ungdjur istället? Moderdjur med så liten areal blir inte lätt. Ska man ha en tjur, kalvar och rekrytering  är det inte mycket utrymme för en flock kor.
Satsa på stutar. Köp ett par tidigt födda mjölkras stutar gärna SRB varje vår och slakta efter ca 30 månader då de gått tre sommar ute. Eller tidigare om du tänker hemslaktar någon.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Stenbyn123

 • Inlägg: 4
  • -
SV: Skaffa djur i framtiden.
« Svar #8 skrivet: 07 feb-19 kl 22:41 »
Det låt som en fin idé. Får fundera vidare och höra med några lokala bönder. Tack för goda råd👍


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser