Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gräskarp!  (läst 928 gånger)

TorpetGabbe

  • Inlägg: 4
Gräskarp!
« skrivet: 04 jan-19 kl 14:57 »
Hej! någon som är kunnig på gräskarpar? har ärvt en sjö på 17 hektar... vill plantera in gräskarp i den.. hur många karpar bör jag satsa på? och hur fungerar det med utloppet från sjön? måste jag fixa något där för att karparna ej ska försvinna, eller håller dom sig i sjön?

Vet att gammelfarmor satte karp för länge länge sedan, och det har fungerat bra antar jag... för på senare år har det växt mer än aldrig tidigare i sjön...

skogaliten

  • Inlägg: 1029
    • -
SV: Gräskarp!
« Svar #1 skrivet: 04 jan-19 kl 17:00 »
Man får inte sätta ut fisk, utan tillstånd. Det lär dessutom bli marigare att få tillstånd, om sjön har ett tydligt tillopp eller utlopp.

Gräskarp kan sättas ut under ordnade former, för att låta fisken äta upp stora mängder växtlighet i vissa sjöar, som hotas av växtligheten.

Börja läs här:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/fiskarochandravattenbruksdjur/utsattningavfisk.4.5586fdf512e8fc79a8480002288.html

https://mitti.se/nyheter/karp-tar-dod-pa-livet-i-dammen/?omrade=botkyrkasalem

http://fiskbasen.se/graskarp

I en naturlig sjö, till skillnad från en grävd damm som saknar utlopp eller tillopp, så finns det det alltid risk att den fisk man sätter ut sprider sig till andra sjöar/vattendrag, och/eller att den fisk man sätter ut, sprider sjukdomar till de fiskar eller andra vattenlevande organismer i sjön, eller i bäckar och åar som hör ihop med det vattensystem som sjön ingår i.

Dessutom så förändrar man livsbetingelserna i sjön, för både fiskar, insekter, amfibier, snäckor, musslor, smådjur och växter, när man tillför en art som inte finns där naturligt, vilket kan innebära väldigt svåra konsekvenser för både livet i vattnet, samt för andra arter, som hör ihop med sjöns ekosystem, som fåglar och andra djur.

När du funderat lite mer om varför du skulle vilja sätta ut gräskarp i sjön,  så kan du ta kontakt med Länsstyrelsen i ditt län, som kommer att vilja att det tas vattenprover, besiktiga sjön, och att görs en undersökning av sjöns eventuella igenväxningsgrad. Man kommer också att undersöka andra konsekvenser av en utsättning av gräskarp i just den sjön, som t.ex. spridningsrisk, eller om utsättning av gräskarp i just den sjön, skulle kunna innebära några andra risker för någon del av ekosystemet.

Får du tillstånd, så kan du enkelt köpa det anvisade antalet gräskarpar och sätta ut dessa. Det finns en svensk fiskodling av gräskarp i Aneboda, som säljer till den som har tillstånd.

Men skaffa inte fisk "svart"  och sätt ut den utan tillstånd, bara för att det verkar jobbigt att skaffa tillstånd!

Konsekvenserna för ekosystemet och djurlivet kan vara något svåröverskådliga för den som inte är insatt.  Så "svart" utsättning av fisk, där man kanske dessutom får sjuka fiskar, eller en annan art än den man tänkte sig, kan ha förödande konsekvenser, både i den "egna" sjön, och i "grannsjön".


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser