Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Få bort hårt fastsittande kalk  (läst 280 gånger)

mulen

 • Inlägg: 179
  • Lappland
Få bort hårt fastsittande kalk
« skrivet: 29 okt-18 kl 19:58 »
Som rubriken lyder. Jag har har svårt att få bort kalk som har fått bita sig fast ordentligt- i toaletten-där vattnet spolar. Hårt, tjockt lager. Vad kan jag använda för material också för att skrapa bort utan att repa toan, vilket jag redan råkat göra då kalken sitter stenhårt som en extra yta uppepå.
Jag har testat kalkosan,bakpulver, citronsyra, Coca-Cola, grön såpa, ättika, nu senast cillit bang kalk och smuts 2 omgångar i kväll men blir ingen skillnad. Så hjälp!

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 8805
  • Östergötland
SV: Få bort hårt fastsittande kalk
« Svar #1 skrivet: 29 okt-18 kl 20:15 »
Ättika 24% brukar fungera, fast inte så fort som man vill. Höja temperaturen ökar på reaktionen. Jag har använt trästickor att skrapa med. Brukar ge uppluckringen en kvart ungefär, sedan är kalken tillräckligt mjuk.

Saltsyra är det mer drag i, då behöver man inte peta bort något, men jag inget hemma så jag får köra med ättiksyra den här gången också. Skall hälla på lite varmvatten på kalken i tvättstället precis innan. Har en rätt ny toalettstol, så där behövs det inte kalkas av här, men i den gamla lade jag ett toalettpapper över kalken och droppade på syran så den blev kvar.

torbjorn

 • Inlägg: 10190
  • Medelpad
SV: Få bort hårt fastsittande kalk
« Svar #2 skrivet: 29 okt-18 kl 20:55 »
Fosforsyra brukar ta bättre än t ex citronsyra, och den har fördelen framför saltsyra att den (nästan) inte fräter på järn (t ex gamla avloppsrör av gjutjärn).
Billigaste sättet att få tag i fosforsyra brukar vara att köpa det avkalkningsmedel som heter "Hessa Kalkbort", säljs i 1 l-flaskor på bl a ÖoB.

Värme, tid  och mekanisk bearbetning (borstning) behövs också för att man ska få kalken att lösa sig.

Det är ingen mening alls att försöka med neutrala eller alkaliska rengöringsmedel som t ex såpa eller bakpulver, när det är kalk som ska lösas upp. Det kan vara idé att repetera kemikursen från högstadiet!

mulen

 • Inlägg: 179
  • Lappland
SV: Få bort hårt fastsittande kalk
« Svar #3 skrivet: 29 okt-18 kl 21:14 »
När ni säger värmning-ska jag hälla kokande vatten över kalken? Före eller efter ev ättika/syra?

torbjorn

 • Inlägg: 10190
  • Medelpad
SV: Få bort hårt fastsittande kalk
« Svar #4 skrivet: 29 okt-18 kl 21:45 »
Se till att hålla alltsammans varmt medan syran verkar.  Häll inte kokande vatten i en kall toalettstol, då kan den spricka. Men se till att det är varmt i rummet och häll en hink ljummet eller varmt vatten ner i vattenlåset så att det blir ordentligt varmt innan du börjar skrubba.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 8805
  • Östergötland
SV: Få bort hårt fastsittande kalk
« Svar #5 skrivet: 29 okt-18 kl 22:39 »
Jag värmer porslinet/kalket med varmt vatten från kranen, sedan på med lite syra innan allt kallnar. Ättiksyra luktar redan så mycket i rumstemperatur, så den vill jag inte värma i onödan.

Syran tappar stinget efter en stund, så ha på lite igen efter någon minut. Tänk på att inte späda syran och att använda 24%-ig. 12% är ju hälften så stark, men går inte hälften så bra.


Skriver in Hessa Kalkbort i mitt mobilminne, kan vara kul att testa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

191 gäster, 8 användare (3 dolda)
piggetröska, Landet, Ett svart får, Lena på Högen, Sommartorparn

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser