Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur mycket skog krävs för uppvärmning?  (läst 1089 gånger)

Magnus Persson

 • Inlägg: 1
Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« skrivet: 11 sep-18 kl 14:53 »
Hej!

Hur mycket skog (areal) behöver man på ett ungefär ha för att ha hemved för året runt uppvärmning av ett hus på säg 100m2?

MVH/Magnus

andtol

 • Gäst
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #1 skrivet: 11 sep-18 kl 15:14 »
Var bor du? Hur mycket ved går åt varje år?

Vad är det för skog? Hur mycket växer den varje år?

torpjens

 • Inlägg: 2149
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #2 skrivet: 11 sep-18 kl 16:11 »
Eftersom du gett lite för lite information blir det gissningar.

Ett hus på 100 m2, kan vi gissa att det klarar sig på 30 m3/år? Det beror förstås på var det ligger och hur välisolerat det är men vi måste ju ha något att räkna med.

Skog har olika bonitet (genomsnittlig årlig tillväxttakt) beroende på hur gammal den är, var den ligger och markförhållandena, bland annat. Men en bonitet på 5 m3sk/år är varken ovanligt högt eller ovanligt lågt så för att ha något att räkna på använder jag den siffran.

Vill du hugga bort hela tillväxten varje år? Jag skulle inte vilja det och den årliga tillväxten är under många år lägre än den genomsnittliga. Jag tänker mig därför att man inte vill hugga bort mer än max hälften av tillväxten, därför halverar jag boniteten till 2,5 m3sk/år (kunde dubblat mängden önskad ved istället).

30 m3 med 2,5m3sk/år kräver 12 ha (30/2,5 = 12)

Eftersom det är massa gissningar hela vägen kan man kanske säga att det krävs mellan 5 och 50 ha beroende på hus, läge i landet och bonitet och att nånstans kring 15 ha antagligen är ett rimligt minimum.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10414
  • Östergötland
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #3 skrivet: 11 sep-18 kl 16:28 »
Men skall man bara ha skogen till uppvärmning av eget hus så får man nog räkna med att man får ut det dubbla mot tillväxten eftersom den baserar sig på tillväxt av stammar. Så 10 m3 per år och hektar, alltså håller man ett hus varmt på 3 ha skog. Har man ett halvt ha åker och odlar energiskog som man gödslar så klarar man sig också.

kretslopp

 • Inlägg: 1542
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #4 skrivet: 12 sep-18 kl 09:13 »
Det beror också på vad du har för panna eller spis. Grenar. småträd och större buskar, ger en stor del av veden . Gramgren ger mycket värme.
kretslopp

vasterbys

 • Inlägg: 65
  • Gotland
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #5 skrivet: 13 sep-18 kl 08:33 »
Mycket gissningar i denna tråd. 30 kmb per år på ett hus på endast 100 m2 låter mycket. Då ska det vara dålig isolering och sakna ordentlig värmeackumalator. Mer information om huset och värmekällan krävs.

Postat med Alternativ.nu´s app


EvaS2

 • Inlägg: 12
  • Södermanland
SV: Hur mycket skog krävs för uppvärmning?
« Svar #6 skrivet: 13 sep-18 kl 09:06 »
Vi har hus på 185m2, stänger av de rum vi inte använder. Har ekektrisk varmvattenberedare. Kör luft-luft värmepump på bottenvåningen med ca 18-20'C, elelement fanns inkopplade när vi flyttade in.

Värmeeldar i stor effektiv köksspis, med bra reglage plus en fläkt ovanpå spisen.
Vår vedförbrukning ca 4-5m3 per år, då badar vi även i vår vedeldade badtunna ett par gånger per månad.
Vi har 1,2ha tomt, varav ca 50% har träd, resten är berg eller bete. Gallrar bort äldre (ca 80åriga) tall och granar och vindfällen, vi räknar med att klara vårt behov 15-20år till, dvs längre orkar vi nog inte bo här. 

Grannen kör helt utan elvärmekällor, vedeldat varmvatten, hus ca 120m3, två våningar, förbrukar ca 14m3, har liten villatomt med fåtalet träd. Är hjälpsam och sågar runt i trakten och får hälften av vad han tar ned som tack.

Postat med Alternativ.nu´s app 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser