Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Inneboende som arbetar hemma  (läst 1112 gånger)

olivia.k

 • Inlägg: 1338
  • Jämtland
Inneboende som arbetar hemma
« skrivet: 25 aug-18 kl 13:45 »
Hej.

Jag har funderat på en sak länge.

Är det någon som lyckats med att få någon inneboende som dessutom arbetar istället för att betala hyra? Ibland har jag sett sådana annonser men verkar inte som de får några svar. Det är kanske inte ens lagligt att ha sådant arrangemang?

Jag bor i ett hus på en gård och orkar inte ta tag i allt som ska göras. Jag har exempelvis inte ens fått ut ströbädden än. Jag skulle gärna ha en människa boende här om denne istället för att betala hyra jobbade ca 10 timmar i månaden eller nåt. Gärna någon som tycker om att arbeta med kroppen. Jag ser i olika grupper hur föräldrar söker boende till sina gymnasieungdomar som sen måste köpa gymkort för att röra på sig, när de egentligen lika gärna kunde jobba här gratis och få röra på sig. Det är ju inte helt gratis att hyra en lägenhet i stan, och är kanske inte lätt heller då det är bostadsbrist. Många pendlar därför kanske 10-20 mil enkel resa för att gå i skolan.

Vad tror ni om det här? Är det så att man hellre betalar 3000kr i hyra istället för att arbeta i 10 timmar med skitgöra som att bära ut en ströbädd?
Är det lagligt att byta hyra mot arbete?
Varför är det aldrig någon som jobbar istället för betalar hyra? Förr var det väl jättevanligt att man var dräng på en gård och då fick man jobbar mer än 10 timmar i månaden för sitt husrum.

Berätta gärna om ni har egna erfarenheter av att byta arbete mot boende.

båten

 • Inlägg: 12
  • Södermanland
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #1 skrivet: 25 aug-18 kl 14:56 »
Hej Olivia.k, Jag är mycket för att byta tjänster och varor, har varit med i Bytesring förut.Har i sommar bott i en väns villa (3v) och bidragit tillbaka med trädgårdsarbete. så som du nämner. Jag är intr av såväl korttids som långtids/tills-vidare- boende.Och du? Var o hur bor du/hyresarbetaren, och hur länge tror du att du önskar gårdshjälp mot hyra? Jag har sett ditt namn igår, men hur återfinner man någons annons/ inlägg, texter. Är inte en avancerad datoranvändare än.. 
Hur långt är det till en stad, och hur tar man sig dit/runt?
Hur skulle hjälpar-medmänniskan bo, rumsstorlek/väderstreck (gillar solljus), stuga, del av ditt hus? Vänl hälsning Claudia.

Ett svart får

 • Inlägg: 7784
  • Bohuslän
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #2 skrivet: 25 aug-18 kl 15:06 »
Problemet är väl idag att de som vill bo ute på landet och tycker om att arbeta med kroppen snabbt skaffar sina egna hus, torp eller gårdar eller stannar kvar på föräldragården. Majoriteten av människor idag är väldigt urbana och ovilliga att ta smutsjobb, särskilt de yngre. Sedan kanske de mognar och vill ut på landet när de blir lite äldre men då har de ekonomi att köpa sitt eget ställe.

ensamhet

 • Inlägg: 3425
  • Lappland
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #3 skrivet: 25 aug-18 kl 15:35 »
Jag tror att det är svårt för att vi bor i Norrland.
Många håller till söderut.

Jag har ibland försökt  att hitta inneboende eller arbetsbyten mm. men inget händer.
Nu har jag blivit bekant med några Tyskar och byter tjänster och då funkar det.

olivia.k

 • Inlägg: 1338
  • Jämtland
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #4 skrivet: 26 aug-18 kl 18:10 »
ok, tack för svar.

Tror jag ska försöka mig på detta nån gång, men ska nog renovera ett uthus så den inneboende kan bo där istället och titta på tv och spela hög musik på kvällarna.

Att jag bor i norrland har ingen betydelse, jag tänkte på alla dessa ungdomar som bor 10-20 mil från stan och måste pendla in för att gå gymnasiet. Jag bor rätt nära stan. Men det är nog som "ett svart får" säger, att ungdomar inte vill ta smutsjobb. Däremot håller jag inte med om att alla äldre skaffar egna gårdar, tycker det verkar vara många som vill ut på landet och vill hyra en gård men får inte tag på någon så de blir kvar i lägenheten i stan. Komiskt egentligen för mig var det tvärtom, jag sökte lägenhet i flera år men hittade aldrig nån då det är 10 tusen som står i bostadskö hos Östersundshem så jag fick ta mitt pick och pack och flytta in i fritidshuset, som visade sig vara en gård på landet. Det går ju bo här också men tråkigt utan djur och med djuren så följer en hel del tråkiga arbetsmoment som att ta ut ströbädden.

G.South

 • Inlägg: 2
  • Västergötland
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #5 skrivet: 25 sep-18 kl 00:48 »
Tror absolut inte det är svårt att hyra ut så, men det kanske är jag..
Jag hyrde så ett tag, hade hand om fårgruppen, klippte gräsmattan, tränade deras hundar, fyllde på vatten, mockade ur ströbäddar etc.. mot mat och boende i 4-5 månader, sen blev det tyvärr ett bråk(av den anledning att de la sig i mitt privatliv för mycket).
Absolut det mest givande boende jag haft, och jag saknar själva typen av det boendet, enda jag nog hade "saknat" där är väl att jag hade hellre uppskattat att ha möjlighet att bo lite avsides i en egen stuga och inte i ett rum i själva huset :)
Var då bara 18 år, lite trasig känslomässigt men det gjorde gott för min hälsa, både mentala och fysiska, att få röra på mig såpass mycket, vara kring djuren hela tiden och så var jag ju igång hela tiden  ;)

Kalla

 • Inlägg: 18
  • Jämtland
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #6 skrivet: 28 sep-18 kl 12:18 »
Jag tänker som du, olivia.k. Det närmaste man kommer är väl au pair, men istället för att ta hand om barn tar man hand om olika sysslor på gården.

Själv funderar jag på om det kan finnas utlänningar/flyktingar/invandrare/nysvenskar/EU-migranter (kärt barn har många namn) som kanske vill tjäna/spara en hacka på det viset.
« Senast ändrad: 28 sep-18 kl 12:27 av Kalla »

sayerbýr

 • Inlägg: 304
 • sayerbýr - woodcutter settlement
  • -
  • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Inneboende som arbetar hemma
« Svar #7 skrivet: 28 sep-18 kl 17:20 »
Hade jag en annan jag inte mitt projekt skulle jag nog efter Mars -19 kunnat fundera på ditt upplägg. Men det var ett sidospår.

Som svar på dina funderingar kommer här några tankar.
- Lagligt? Tja... om du inte annonserar om det på platsbanken, inte skriver ett hyreskontrakt som anger en summa utan något i stil med tak över huvudet medans jobbet utförs + förmån att nyttja enligt överenskommelse. Så länge det inte finns en ekonomisk transkation som kan beskattas så är det ingen som kan klaga på att en person hjälper en annan.

- Svårt? Absolut. För problemet är att samhället bygger på att vi ska konusmera så mycket det går, många måste ha telefon, internet, bil, kläder mm. Vilket kräver pengar, vilket i sin tur kräver bankkonto. Vilket (mer eller mindre kräver bank-ID) vilket i sig då kräver en telefon som klarar av att hantera ett bank-ID (alltså inte en för gammal telefon) som i sin tur kräver ett abonnemang (för att slippa springa till OK och ladda på hela tiden) som också kräver pengar.

Vet folk som lyckas rodda sitt liv på minimalt med pengar, säger 5000:- i månaden. Så frågan blir nog mer att Du behöver någon som är arbetsför, inte intresserad av pengar, har på något magiskt vänster 5000:- att röra sig med. Samt vill bo i norrland. Alltså en väldigt smal nisch. De finns absolut. Men jag tror du behöver kolla på mer forum för att nå ut. Det är inte säkert att de ens finns på internet :).
Den andra kategorin folk som skulle ha tiden att är förmodligen inte arbetsföra, bor inte i din närhet, etc.

Leta på kanske linkedin efter författare, yogamänniskor, eller andra som behöver en retreat.
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

107 gäster, 5 användare (2 dolda)
MechaniX, majkat, LimJans

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser