Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölkning  (läst 946 gånger)

Torparparet

 • Inlägg: 22
Mjölkning
« skrivet: 26 jul-18 kl 13:25 »
Vi mjölkar idag med spann, men tycker det är lite myssligt att kolla, känna o lyssna när det är ”färdigt”- så jag funderar på att komplettera med ett organ med hög/låg vaacum... måste ju vara mer skonsamt? Någon som vet om det är tekniskt möjligt att komponera med vanlig mjölkspann  och- har någon ett sådant organ att sälja? Mvh


Postat med Alternativ.nu´s app

skräptanten

 • Inlägg: 3766
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Mjölkning
« Svar #1 skrivet: 26 jul-18 kl 14:47 »
Jag brukar titta på antingen spenkoppscentralen eller mjölkslangen (har genomskinlig av silikon), där syns när hon är färdigmjölkad. Svårt om en mjölkar flera samtidigt, dock.
Annars kan du kolla med DeLaval om den här vakuumstyrningsgrejen passar till spannmjölkningen, men jag är tveksam.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Tjalve

 • Inlägg: 3192
  • Blekinge
SV: Mjölkning
« Svar #2 skrivet: 26 jul-18 kl 17:04 »
Det är ju rätt enkelt att från ett vanligt organ dra mjölkslangen via en spann istället för till mjölkledning. Behövs bara en extra slang och en förgrening vid vaccumkranen så det blir sug i båda slangarna som vanligt. Blir lite tungt att bära både organ och spann och kanske lite trassel med slangar under kon men inget som är omöjligt att härbärgera.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

skräptanten

 • Inlägg: 3766
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Mjölkning
« Svar #3 skrivet: 26 jul-18 kl 18:09 »
Nu såg jag att jag eller ni har missuppfattat något. Det är väl inte i själva organet hög- och lågvakuumfunktionen finns? Det är den där regleringsmanicken (vad heter den, Tjalve?) som sänker pulsatorns hastighet när juvret börjar bli tomt.
(Shit, jag killgissar som en hel karl... ;) )
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Tjalve

 • Inlägg: 3192
  • Blekinge
SV: Mjölkning
« Svar #4 skrivet: 26 jul-18 kl 18:25 »
Finns ju många olika mjölkmaskiner eller organ men kör man halvgamla som jag så heter de duovac från alfa laval. Tror det finns med trestegs vacuum också numera.
Vill man få duovac till en spannmaskin är det i princip bara att dra slangen som ska till mjölkledningen till spannen och dra en ny slang från spann till vacuum. Behöver då ett nytt spannlock med två rör eller använda det gamla med pulsatorfäste och se till att det blir tätt. Kanske genom att sätta dit en extra pulsator och plugga de två små hålen. Sedan behövs jutvå vacuumkranar brevid varandra eller en fördelare så nåda slangarna kopplas till damma kran.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Karlsdotter

 • Inlägg: 1420
  • Ångermanland
SV: Mjölkning
« Svar #5 skrivet: 26 jul-18 kl 18:43 »
Det finns men är dyrt https://onlinebyggvaror.se/stall-lantbruk/delaval-reservdelar/reservdelar-mjolkningsutrustning/spannmjolkning/spannlock-for-hp102-duovac300

Gamla alfa-flaggen fanns också och tror den finns än till spannmjölkningsmaskin


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

283 gäster, 10 användare (2 dolda)
127, Ett svart får, Vafanskajagmeddentill, karsan, NettaniGbg, hsd, Palle500, kristoffer

* Forum

* Om tidningen Åter- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser