Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sommartjur bra idé?  (läst 2389 gånger)

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
Sommartjur bra idé?
« skrivet: 09 maj-18 kl 07:51 »
Vi har en fjällko och två fjällkvigor som vi vill få dräktiga. Förra året seminerade vi kon (som har haft flera kalvar tidigare) ett par gånger men misslyckades med att få henne dräktig. Nu har vi planer på att ta hem en tjur till att gå med dem i hagen över sommaren, för att se om han är bättre än vi på att pricka in brunsterna. Tjuren ifråga är en fjällnära, drygt två år gammal, som aldrig har visat tecken på aggressivitet. Han är hanterad, men inte "gosad".

Vi har bara haft kor i två år och har alltså liten djurvana - betraktar oss som nybörjare, även om vi lär oss mycket hela tiden. Nu läser vi om alla olyckor folk råkar ut för med tjurar, som förvandlas till monster på ett ögonblick.

Tar vi oss vatten över huvudet om vi tar hem en tjur? De flesta olyckor vi hör talas om verkar ske inomhus eller när djuren hanteras, drivs, ska ut och in ur transporter osv. Vår plan är att släppa honom hos våra tre djur, ha dem ute i hagen över sommaren och sedan sälja eller slakta honom. Om inget särskilt inträffar behöver vi aldrig vara på djurens sida om elstängslet. Vi ska inte in och mjölka, dela på flocken eller något sådant. Det enda i den vägen är att vi ibland kommer att ta bort en eltråd för att släppa in flocken i nästa betesfålla, men det kan vi i princip göra utan att vara nära tjuren/djuren. Vi har förstås tagit del av alla råd om att alltid hålla kolla på tjuren, vara beväpnade, ha flyktvägar osv, om man ändå måste in. 

Är risken att en tjur får en knäpp och går till anfall - oavsett om man är utanför eller i hagen - så stor att vi bör avstå från detta? 

Tacksam för goda råd!


harstorp4.se

Tjalve

 • Inlägg: 3170
  • Blekinge
SV: Sommartjur bra idé?
« Svar #1 skrivet: 09 maj-18 kl 08:59 »
Man kan ju aldrig till 100% lita på ett djur men risken att något händer är låg. Om det är en normal tjur som inte visar tecken på aggressivitet eller rädsla behöver man inte överdriva faran. Problem uppstår oftast vid flytt av djur från flocken eller annat oväntat men det verkar du inte ha planer på. Det är därför mjölkrastjurar står för större andel av olyckorna än klättras eftersom man arbetar mer med mjölkdjuren. En flock som går intakt hela sommaren är stabil. Finns det andra djur i närheten är det ytterligare en faktor som skapar irritation hos tjuren.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10414
  • Östergötland
SV: Sommartjur bra idé?
« Svar #2 skrivet: 09 maj-18 kl 10:31 »
Det finns ju en utbredd tjur/hingst/baggskräck som visserligen har en gnutta sanning i botten, men oftast är handjuren lugna och trevliga de med.

Sedan blir ju skadan oftast större om man felbedömer situationen med en tjur än med en dvärgtupp...


Ja, jag tycker det låter som en bra idé, tjuren kommer att fixa det där med betäckningen.

Caligari

 • Inlägg: 327
 • Dada
  • Östergötland
SV: Sommartjur bra idé?
« Svar #3 skrivet: 09 maj-18 kl 13:36 »
Tack för era svar! Det låter inte på er som att jag behöver vara akut orolig för att tjuren kommer att bryta sig igenom elstängslet för att läxa upp mina barn som kanske promenerar förbi utanför hagen. Har någon annan funderingar är jag tacksam för dem också!
harstorp4.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser