Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka  (läst 344 gånger)

Nilo

 • Inlägg: 2
  • Skåne
Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka
« skrivet: 12 feb-18 kl 07:56 »
Hejsan !
Jag målade barnsängen för 2 dagar sen och den vill inte sluta färga av sig.

Betsa en Trä möbel med äggoljetempera+ en skvätt damarlösning, och glömde torka av efter en halvtimma, hur gör jag nu så att den slutar!?
Annat fet , fet vs fet liksom, eller gulsåpa lr tvål eller alkohol som torkar ut..terpentin, t-röd osv..

sista alternativet blir ju att slipa ner allt och göra om det.

Tacksam för all hjälp!  Ha en god Söndag!

ärt

 • Inlägg: 497
  • Halland
  • www.lillanabben.se
SV: Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka
« Svar #1 skrivet: 12 feb-18 kl 08:23 »
 Det är inte lätt att säga vad du nu ska göra. Beror på så mycket. Vad hade du för pigment, hur var träet tidigare ytbehandlat....
Har du kvar av det du la på kan du ju pröva att lägga på samma på liknande underlag som sängen. Pröva med att låta torka varmt, fuktigt... Torkar den kan du låta tiden hjälpa dej. Om inte så pröva med att tvätta bort det du lagt på. Pröva på något ställe som inte är så synligt. Pröva med sånt du har hemma.Terpentin, lacknafta, kaostiksoda, amoniack, bensin, sprit..... Finns säker något som tar det. Att putsa bort låter inte kul. Kommer att kleta i sandpapper. Då förr skrapa av med kniv el sickel. Kan dock ge märken. Kanske tvätta bak efter med trasa och nått lösningsmedel.
Tvätta inte undertiden ungen sover i sängen. En del lösningsmedel är starka o farliga. God luftväxling.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

torbjorn

 • Inlägg: 10272
  • Medelpad
SV: Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka
« Svar #2 skrivet: 12 feb-18 kl 09:07 »
Visst är luftfuktigheten rätt hög i Skåne nu? I så fall får man nog räkna med att det tar lång tid innan linoljan i äggoljetemperan härdar (oxiderar) fullständigt, och innan dess kommer den att fortsätta att klibba.
Om linoljan var rå, så tar det ännu längre tid än om den var "kokt" eller tillsatt med sickativ.

Det bästa råd jag kan ge är att helt enkelt låta sängen stå i så varm och torr miljö som möjligt och låta de kemiska processerna i linoljan ta den tid de tar.

malarmaster

 • Inlägg: 3569
  • Småland
SV: Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka
« Svar #3 skrivet: 12 feb-18 kl 09:39 »
äggoljetempera torkar INTE på 2 dagar,räkna med minst en vecka . torkprocessen är att först dunstar vattnet,det går på några timmar. sedan skall linoljan torka (oxidera) och det tar 2-3 dygn i rumstemperatur. sedan skall ägget torka och det tar ytterligare några dagar. Färgar den av sig efter flera dygns torktid tyder det på att andelen pigment är för stor=för lite bindemedel. Efter 14 dagars torktid brukar man kunna borsta upp ytan ifall man vill ha lite glans.
Är det för lite bindemedel i första strykningen kan man prova med att lägga ett nytt lager med tempera men utan pigment.Då blir det som en lack över. alternativt ett lager  kokt linolja som också ger en yta.

Sjaunja

 • Inlägg: 4472
  • Västerbotten
SV: Hjälp, Betsa , trämöbel, slutar inte fläcka
« Svar #4 skrivet: 12 feb-18 kl 10:12 »
Och väljer du att lägga på ett opigmenterat lager av kokt linolja så var noga med att inte lägga på flödigt. Extremt tunt lager annars riskerar man att ytan skrynklar sig då den torkar. Hade själv hellre valt opigmenterad tempera i så fall.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser