Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fårdagboken  (läst 1322 gånger)

kurt

  • Inlägg: 3488
Fårdagboken
« skrivet: 19 jan-18 kl 20:40 »
För ett par år sedan skrev den brittiske fårbonden James Rebanks boken "Fårbondens dagbok", en intressant bok

http://brombergs.se/titel/farbondens-dagbok/611

Och eftersom den var populär så beslutade sig Bonniers för att ge ut en Svensk version, det blev Fårdagboken av Axel Lindén. Problemet är bara att Lindén inte är bonde och han kan inget alls om får. Fåren rymmer ständigt och han låter dem gå en och samma hage och samla på sig parasiter hela säsongen.

http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/skonlitteratur-allmant/f/fardagboken/

Berberis

  • Inlägg: 852
    • Närke
SV: Fårdagboken
« Svar #1 skrivet: 24 feb-18 kl 18:24 »
Jag har precis läst ut Fårbondens dagbok. Varför den heter dagbok, förstår jag inte alls: det är ingen dagbok alls. Tur kanske: boken är mycket bättre än så.
Den är intressant för självhushållare och fårbönder, men även för andra. Det finns så många olika perspektiv i den. Den handlar förstås mest om djur, men lika mycket om människor och människors villkor. Scenen är ”the lake district” en sagolikt vacker trakt som kryllar av turister. Författaren har ett slags utegångsfår, som betar på hedarna i ett bergigt landskap. Allt arbete som skall göras har han lärt sig av sin far och farfar. Ekonomin går ihop därför att han har ett annat arbete också. Mycket av det han skriver är värt att fundera på.
Boken är sparsamt illustrerad i svartvitt. Jag hade hellre velat se fåren i landskapet i färg. Lyckligtvis finns det fina bilder på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qXHq4lquNcc

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Fårdagboken
« Svar #2 skrivet: 27 feb-18 kl 17:01 »
James Rebanks har också skrivit boken " The Illustrated Herdwick Shepherd", den innehåller de bilder som saknades i den första boken

https://www.goodreads.com/book/show/27504810-the-illustrated-herdwick-shepherd

henbane

  • Inlägg: 6
    • Ångermanland
SV: Fårdagboken
« Svar #3 skrivet: 10 sep-18 kl 19:09 »
Jättefin bok, så tänkvärd om människa och miljö. Tycker det är bra med problematiseringen av turismen. Många människor världen över som sysslar med småskaliga näringar, som i sin tur gynnar mångfald av flora och fauna är ju beroende av turismen. Frågan är om själva turismen i sig är så bra för miljön..


Ska kolla upp hans andra bok som ni tipsar om! Om någon har tips på liknande böcker skriv dem gärna!
 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

248 gäster, 5 användare
Ett svart får, Ek, Hans Hultén, beekeepern, per.martinsson

* Forum

* Om tidningen ÅterBästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser