Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lägga grangolv med springor  (läst 555 gånger)

cheeredy

 • Inlägg: 7
  • Södermanland
Lägga grangolv med springor
« skrivet: 09 jan-18 kl 12:45 »
Vi ska lägga in ett grangolv och är ute efter springor (som är själva charmen). Det golv vi hittat har legat ute i brädgård hos hyvleriet och har högre fuktkvot än förpackat golv. Enligt snickeriet ska det först läggas flytande i 1 år för att torka och sedan spikas / skruvas fast. Har hört om folk som fäster lite fuktigare virke för att springorna ska komma fram när det torkar. Är det en bra metod eller ska vi låta det torka klart för att sedan fästa det med en distans mellan plankorna? Hur har man gjort historiskt? Tack:)

Skröpeltorparn

 • Inlägg: 72
  • Uppland
SV: Lägga grangolv med springor
« Svar #1 skrivet: 09 jan-18 kl 14:36 »
Historiskt har man alltid försökt få golv så täta som möjligt. Centralvärme gör att många gamla golv ser glesa ut idag. Dessutom finns många undergolv aldrig menade att visas som plockats fram och slipats idag.
Jag lade för ett antal år sedan ett högklassigt furugolv 12-30 cm bredd. Det löslades och fick ligga ett år för att skruvas i februari när det är som torrast. Vintertid har det nu springor, sommartid är det tätt. Ett golv som läggs av virke med högre fuktkvot eller medvetet inte slås ihop finns stor risk att sponten kryper ur när det torkar ordentligt. då slår det sig och blir inte så charmigt.
Jag vet hur ofräsht det var under ett ospontat golv med springa där årtionden av skurvatten runnit ner och skapat en fin miljö för mögel och röta i bjälklaget. Kommer också ihåg morfar som berättade hur bra det vart när de fick korkmatta, då frös inte vattenhinken av golvdraget längre.

Landet

 • Inlägg: 549
  • Västerbotten
SV: Lägga grangolv med springor
« Svar #2 skrivet: 09 jan-18 kl 16:56 »
Håller med den ovan. Har svårt att tro att man historiskt ville få springor, de fyller ju ingen positiv funktion.
Vill man av någon (konstig) anledning ha springor så skulle jag rekommendera att man torkar ner golvet och lägger det med springorna man önskar.
Även golv som ska hålla rätt fuktkvot från affär och läggs enligt anvisning brukar torka ihop och ge springa.


Skickat från min AGM X1 via Tapatalk


Thomas_

 • Inlägg: 1661
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Lägga grangolv med springor
« Svar #3 skrivet: 09 jan-18 kl 20:32 »
Om ni VILL ha springor året runt så ska ni inte lägga som förr i tiden nej. Då är det bättre att beställa brädorna med en not som inte är riktigt lika djup som vad fjädern/sponten sticker ut. Busenkelt att ställa in i hyveln.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, Drottningodling, uthyrning av bisamhälllen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Avelsarbetare i Lunds Biavelsklubb. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

114 gäster, 7 användare (2 dolda)
bissmus, piggetröska, Anna-Sofia, hsd, Liisa

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser