Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nya vs gamla fönster.  (läst 1018 gånger)

ensamhet

 • Inlägg: 3488
  • Lappland
Nya vs gamla fönster.
« skrivet: 06 jan-18 kl 16:08 »
Det har diskuterats hit och dit.

Vi har mycket snö och la just märke till att det är drygt 10 cm snö över nederdelen på fönsterrutorna på en del ställen.

Jag har gamla tvåglas fönster och en del säger att det är dåligt, men varför smälter inte snön, om de är dåliga på att isolera?
Det är ca 20 grader inne.

Thomas_

 • Inlägg: 1701
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #1 skrivet: 06 jan-18 kl 16:17 »
Det beror säkert på vilken temperatur det är på utsidan.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, Drottningodling, uthyrning av bisamhälllen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Avelsarbetare i Lunds Biavelsklubb. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten

ensamhet

 • Inlägg: 3488
  • Lappland
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #2 skrivet: 06 jan-18 kl 16:30 »
Det har varierat mellan minus 1 och 18 enligt grannar.

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #3 skrivet: 06 jan-18 kl 16:42 »
de fönster du har är inte dåliga. Förutsatt att innerbågen är tätad som den ska vara  är de precis lika bra som ett dubbelkopplat  dito.funktionen är precis densamma frånsett att dubbelkopplingen togs fram endast för att de blir lättare att öppna. isolationsvärdet är rätt lika.
Det har ju gått troll i fönster men det är endast ett marknadsföringsknep. nya fönster med energikasseter ,treglas m.m kan visserligen vara bättre på energi men knappast lönsamma att byta till om man har funktionella fönster i kåken redan. Nya fönster ger ju också en helt annan underhållskostnad som definitivt är högre än på ett gammalt som man endast behöver sköta målning o kittning av. finns ju både tester och uträkningar att det INTE lönar sig att byta ut gamla väl underhållna fönster mot nya oavsett material.


ensamvarg_17

 • Inlägg: 214
  • Dalarna
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #4 skrivet: 06 jan-18 kl 19:18 »
Malarmaster där slog du huvudet på spiken allt :D Dessa så kallade underhållsfria fönster innebär ju bara att dom inte går att underhålla utan det är bara att byta ut hela kassettetten om en unge skulle råka kasta en snöboll med en sten i medans på ett gammalt förnster så byter du ut EN ruta och du kommer undan med 250:- färdigt undrar vad hela glaskassetten kostar ??? Sedan kommer försäljningssnacket om att det är så bra u-värde på dessa nya plastalu fönster men du kommer aldrig att få något att jämföra med angående de gamla fönstren och jag kan ju tycka att om man skall använda detta u-värde som ett försäljningsargument så måste man väl kunna plocka fram siffror på de gamla fönstren också? Sedan ska man ju veta att detta riktigt låga u-värde oftast bara gäller glaskassetten och inte hela fönstret så nej i MITT tycke så är det inte alls värt att lägga pengar på dessa fönster som kallas underhållsfria.
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

piggetröska

 • Inlägg: 480
  • Skåne
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #5 skrivet: 23 jan-18 kl 00:21 »
Kan bara till 110% hålla med om att INTE byta fungerande 2 glasfönster.

Tyvärr verkar det som dessa fönster är det första som hamnar i skottlinjen när folk snabbt vill sänka sina uppvärmningskostnader. I själva verket kan det vara andra åtgärder som ger större utdelning. I det flerfamiljshus 4våningar med 2glasfönster som jag bor i visade en konsultuträkning att den största energivinsten per investerad krona INTE var att byta till 3glas, utan att isolera vinden.

Däremot kan det ev vara en vinst att byta till energiglas i ytterbågen på 2glasfönster. Men då måste man se upp med att ev spröjsar är tillräckligt stadiga kraftiga. Energiglas är tydligen hårdare än vanligt glas och buktar inte lika mycket vid årstidsväxlingar, det skall ha inträffat vid denna metod att spröjsarna spruckit då de varit för klena.

Piggetröskan

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #6 skrivet: 23 jan-18 kl 06:18 »
i ett tvåglasfönster,alltså ett vanligt dubbelkopplat , är det INNER rutan som man kan byta till lågemissionsglas. Annars lär det inte ha någon verkan då uteluften skall kunna passera  mellan glasen.

torbjorn

 • Inlägg: 10678
  • Medelpad
SV: Nya vs gamla fönster.
« Svar #7 skrivet: 23 jan-18 kl 09:40 »
Man bör ju också ta hänsyn till hur stor fönsterytan är jämfört med vägg-, golv- och takytor.  I ett gammalt hus som ofta har ganska små fönster, spelar de förhållandevis mindre roll för energiåtgången än om det rör sig om ett skrytbygge från runt 1970 med panoramafönster och sånt.
Huvudsaken är att hålla fönstren i bra skick så de inte förfaller, och se till att det inte drar kallt runt fönsterbågar eller karmar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

62 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser