Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva? Ändrad  (läst 3281 gånger)

ensamhet

 • Inlägg: 3830
  • Lappland
Ändrad eftersom en del inte verkade förstå vad jag avsåg.

Råkade se det här och började fundera lite.
Har för mig att jag sett stora reportage om hur viktigt det är att bunkra mat, om det blir kris.
Står att man bör ha mat för 3 dar och helst ännu längre.

http://www.72timmar.se/vara-fem-grundbehov/mat/

Personligen tycker jag det verkar överdrivet att det ska göras så stor affär av det.
Antar att de flesta inte lever för dagen?
För mig har maten räckt drygt en månad.

Ni som inte är förberedda på kris, hur länge klarar ni er på den mat ni har?

Det handlar bara om hur länge maten räcker och inget annat.

Ni som svarat på annat kan väll ändra så det inte blir så rörigt med ovidkommande information.
« Senast ändrad: 21 dec-17 kl 08:53 av ensamhet »

torpjens

 • Inlägg: 2180
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #1 skrivet: 20 dec-17 kl 15:49 »
Jag gissar att vi har kring en veckas mat hemma, sen har vi extra för en dryg vecka i en låda, lite konserver, gryn, ljus, T-röd (sovsäckar, tält och Trangia har vi ändå), ficklampor, batterier, etc. I skåpen finns oftast ett påbörjat och ett oöppnat havregrynspaket, några burkar lingonsylt brukar finnas, lite andra sylter, potatismospulver, nudlar och pasta brukar också finnas hemma. I kylen kan det vara rätt tomt emellanåt men i frysen finns nog köttvaror och grönsaker så vi klarar oss att få ett rejält mål mat åt alla i familjen varje dag i en vecka. Vi brukar ha ett antal sexpack med 1,5 l bordsvatten stående också, för att slippa rotera vatten i dunkar, de blir automatiskt utbytta under sommaren för de tas med i bil eller på promenader och sånt.

Förutom nödlådan, har vi mer exakt mellan 3 dagar och 2 veckor mat hemma i normalfallet. Vi en bit till affären och storhandlar gärna. Kommer krisen just inför en storhandling och efter besök av barn med vänner ligger vi närmare 3 dagar, nyhandlade är det 2 veckor som gäller. På hösten köper vi ofta ett halvt lamm och då har vi mer köttmat än vi hinner äta upp innan den förfars om strömmen försvunnit.

Nu pratas det mer om en vecka http://omni.se/forslag-alla-ska-klara-sig-sjalva-en-vecka-under-krig/a/yvRqV2 och nyheterna ger förslag på förberedelser http://omni.se/rustad-for-kris-det-har-behover-du-ha-hemma/a/OnQVBb det finns nåt uttryck som säger att man klarar sig 3 minuter utan luft, 3 timmar utan värme, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Stämmer det så klarar man sig, om än med obehag, i en vecka. Lite OT men det innebär ändå att om man har ett hem som innehåller några dagars mat i normalfallet och en veckas nödlager enligt ny rekommendation så klarar man sig nog en månad utan mattillskott utifrån.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #2 skrivet: 20 dec-17 kl 16:00 »
Säkert nån månad (2 personer). Mycket beroende på att här finns ett helt land knökfullt med jordärtskockor och mycket torkad svamp  :)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

karsan

 • Inlägg: 1756
  • Södermanland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #3 skrivet: 20 dec-17 kl 17:10 »
Fast regeln att man klarar sig 3 veckor utan mat gäller knappast spädbarn.  Och om man ammar försvinner mjölken snabbt om mamman inte får mat. Men en normaltjock vuxen, säkert.  Fast denna blir nog hungrig, vresig och sur.

Gröfre Slissing

 • Inlägg: 1457
  • -
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #4 skrivet: 20 dec-17 kl 17:30 »
Hej!
För min egen del har jag efter torsdagen obligatoriska inköp, mat för minst 7 dagar! Har ingen frys; klara mig med kylskåpet! Men skulle det knipa finns det nog till några dagar utöver detta.(hinner inte ondgöra mig över andras mat-slöseri-)
Hälsningar!
G S
...när vi, de irrande, för alltid rasta,
giv andra stora namn, nämn oss de trogna!
E. A, Karlfeldt)

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #5 skrivet: 20 dec-17 kl 19:17 »
Jag tror att vi i normalfallet har minst 2 veckors, kanske 3 i kyl frys och förråd. Kött och grönsaker har vi mer av än kolhydrater. Så i en krissituation blir det lchf. Dock så finns ett bra lager av mjöl, så om vi bakar så räcker kolhydraterna längre.

Det finns friluftskök om strömmen går och ved för 2-3 veckor också.

Men vi bunkrar inte för kristider. Köper bara på oss när vi hittar bra mat, det är då svårt att hitta nuförtiden. Och vi tar hand om det som vi odlar.

Mvh
Magnus

malarmaster

 • Inlägg: 4140
  • Småland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #6 skrivet: 20 dec-17 kl 20:15 »
vatten (egen brunn),värme (ved) ,lampolja 10 liter,batterier olika storlekar till LED-lampor,konserver o torrvaror (pasta,flingor m.m) till minst 1 månads förbrukning.katterna har alltid en  10 kg säck med sin torrmat (räcker 2,5 månader).
Nej,jag är ingen prepper men beredd på strömavbrott,bränslebrist m.m som kan göra det svårt för samhällets funktioner,bl.a att leverera mat till affärerna.
att lagra mat i frys utan att ha egen elproduktion ser jag som lite risktagande. vid ett stort elavbrott som varar är ju den maten snabbt fördärvad.Eget elverk? förutsätter då också att man har bränsle till det. och sitter man i lägenhet så är det ju kört om inte fastigheten har egen elproduktion av någon sort.

för mig är det inte bara en fråga om att klara sig själv någon vecka,det är faktiskt rätt skönt att ha ett litet förråd som gör att man kan vara hemma,ha mat utan att åka o handla några veckor. min farfar o farmor levde ju på gammaldags vis,det fanns massor av hemkonserverat i källaren + potatis,morötter o annat som farfar odlade.han var ju dessutom fiskare så det fanns alltid färsk fisk alla dagar. Värre idag när det mesta är utfiskat.

Tofslan

 • Inlägg: 4
  • Västerbotten
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #7 skrivet: 20 dec-17 kl 21:29 »
Vi klarar oss nog en två veckor på maten, har en hel del i matkällaren och frysboxar.
Strömmen är värst. Funderat på Diesel-elverk, men det kostar ju pengar och vi kan inte bunkra diesel (dieseltanken vi har är inte fräsch). Bränsle lär ta slut fort om det vill sig illa. Lyckligtvis är det minusgrader så maten håller sig väl i värsta fall några dagar utomhus.
Vatten har vi från en kallkälla, får gå och hämta om strömmen går. Skita får vi väl göra i nån tunna. Utedasset togs bort i somras då vi byggde fårstall.
Vi kan elda med ved i bagarstugan så värme får vi. Kan laga mat där också eller på trangiaköket (har gas för kanske en månad).
Bra att tänka lite ödmjukt på allt som tas för givet.  :-\

karsan

 • Inlägg: 1756
  • Södermanland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #8 skrivet: 20 dec-17 kl 22:34 »
Jag började fundera lite på mitt fettlager, och det med hur länge man klarar sig utan mat. Ett kilo rent fett innehåller 9000 kalorier (kcal) Ja, jag tänker i kalorier när gäller mat. Men jag antar att det finns en del vatten och annat i vårt mänskliga fettlager, så säg att ett kg kroppsfett innehåller 6000 kalorier.  Det räcker till tre dagar, eftersom 2000 kalorier räknas som ett normalt behov.

 Själv väger jag nu som panschis  17 kg mer än som 20åring.  Alltså 17 kg onödigt fett på kroppen, för det är knappast mera muskler eller tjockare benstomme som jag har.  Det blir 3x17=51 dagars kaloribehov som jag har fint lagrat runt rumpa och lår.  Så jag skulle klara de där veckorna galant.

Maken däremot som väger precis som när han var 20 år så han ligger illa till. Och behöver förresten mer än 2000 kalorier/dag.

Så vad har jag kommit fram till?  Tja, det är visst ingen vidare bra idé att banta. (inte för att jag någonsin har lyckats) Saliga äro vi småmulliga.

statustrött

 • Inlägg: 164
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #9 skrivet: 20 dec-17 kl 23:00 »
 Helt rätt, lagom övervikt och man behöver bara vatten och kanske 800 till 1000 kalorier per dag, själv har jag BMI på 32, låt katastroferna komma!!!!

torbjorn

 • Inlägg: 11686
  • Medelpad
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #10 skrivet: 20 dec-17 kl 23:46 »
Får jag föreslå att man håller sig till ämnet i denna tråd, dvs specifikt hur länge maten räcker. Övriga hemberedskapsfrågor som inte har  med befintliga livsmedelsförråd och deras förbrukning att göra, passar bättre i andra trådar, t ex http://www.alternativ.nu/index.php?topic=186072.0 .

mattias_33

 • Inlägg: 474
  • Hälsingland
SV: Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva?
« Svar #11 skrivet: 21 dec-17 kl 06:37 »
Köper jag en till säck ris så har jag nog mat för ett år ensam då.
Brukar skämta och säga att jag behöver besök att ett hungrigt fotbollslag en månad.
Har 2 frysar med griskött, älgkött, nötkött och en aldrig sinnande ström av fisk. Har 15 minuter till en sjö där matfisken kan införskaffas om det verkligen skulle bli en kris. Vattnet är självtryck från en delad brun.
Värre är det med hönsens mat. I det långa loppet så vore deras mat nästan mer viktig än min då ägg kommer man väldigt långt på.
Dang Dang We!

Håkan B

 • Inlägg: 595
  • Värmland
Bryr mig inte så mycket så länge ja har jordkällare och frys full med mat . Svåraste tiden lär ju vara försommar innan man kan börja skörda i gen som ja ser det .

malarmaster

 • Inlägg: 4140
  • Småland
Ändrad eftersom en del inte verkade förstå vad jag avsåg.

Råkade se det här och började fundera lite.
Har för mig att jag sett stora reportage om hur viktigt det är att bunkra mat, om det blir kris.
Står att man bör ha mat för 3 dar och helst ännu längre.

http://www.72timmar.se/vara-fem-grundbehov/mat/

Personligen tycker jag det verkar överdrivet att det ska göras så stor affär av det.
Antar att de flesta inte lever för dagen?


För mig har maten räckt drygt en månad.

Ni som inte är förberedda på kris, hur länge klarar ni er på den mat ni har?

Det handlar bara om hur länge maten räcker och inget annat.

Ni som svarat på annat kan väll ändra så det inte blir så rörigt med ovidkommande information.


Intressant att många inte förstått vad kris är?
frysen full men hur har man löst driften av frysen? man förutsätter alltså att ström skall finnas vid en kris.
Som vi har lärt oss vid stormar o dyl  blir det strömlöst och det kan ju vara veckovis i värsta fall. skulle krisen innebära att sverige utsatts för ett angrepp blir vi med all sannolikhet strömlösa länge.
Så matförrådet måste bestå av torrvaror m.m.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10630
  • Östergötland
Här har vi alltid mat, men efter en vecka börjar de olika sorterna tunnas ut för att efter någon månad eller två vara nere på basvarunivå (får, höns, ägg, vete och en liten kanin som söndagsmiddag någon gång). Ja, ett par hästar kan nog slinka ned också ;D Och så är det gott om gris i skogarna här om man tröttnar på får. Men jag kommer att sakna smör.

Karlsdotter

 • Inlägg: 1392
  • Ångermanland
Intressant att många inte förstått vad kris är?
frysen full men hur har man löst driften av frysen? man förutsätter alltså att ström skall finnas vid en kris.
Som vi har lärt oss vid stormar o dyl  blir det strömlöst och det kan ju vara veckovis i värsta fall. skulle krisen innebära att sverige utsatts för ett angrepp blir vi med all sannolikhet strömlösa länge.
Så matförrådet måste bestå av torrvaror m.m.

Varför skulle en fylld frys vara ett problem? Varför ska man vara begränsad till konserver eller pulversoppor? Konserver blir man förtvivlat dålig i magen av med.
Har man planerat i förväg så har man alternativ strömkälla till frysen kanske hela huset. Batterier och omvanflare för korta avbrott och traktor och elverk för riktigt stora avbrott.
Man kan koka saltlag och slänga ner köttet i. 24% är för långtidsförvaring men kräver att köttet lakas ur i vatten innan tillagning. Man kan ta upp valda köttstycken och hänga på tork eller röka för att få inte bara rimmat att äta. Det kött som inte passar kan lagas till och kan då förvaras nån dag extra. En marinerad eller en surstek kan först förvaras i sin lag några dagar sedan som färdig rätt.
Grönsaker och bär torkas. Eller konserveras i salt eller picklas.
Laga maten eller konservera kan skötas på en utomhusgrill i värsta fall om det inte finns ström inne. En kraftig plåt och några lecastenar ger en vedspis. Eller så har man en vedspis på lager för att ta fram vid behov.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
Det går att leva på en helt växtbaserad kost, det enda en vegan troligen inte får i sig näringsmässigt sett är vitamin B12 och det finns att shoppa på närmsta apotek.
Alternativa strömkällor som inbegriper eget elverk, traktor och vedspis på lagret kanske inte är något för gemene prepper? Dessutom är det ju inte säkert att en kan vara kvar i sitt preparerade hem.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

malarmaster

 • Inlägg: 4140
  • Småland
om det finns några apotek.... de lär också snabbt tömmas om inte infrastrukturen funkar. sedan är detta kanske fel forum,huvuddelen av befolkningen bor i städer,villor o lägenheter. deras åsikter och funderingar kommer knappast fram här där många redan har en viss beredskap.Och nej,många lantbrukare har fortfarande inte skaffat sig reservel eller förråd av diesel till traktorn. jag bor ju i området som drabbades av gudrun och trots stora insatser av samhället tog det veckor att få en början på ordning.Att skaffa ett elverk dagen efter var nästan omöjligt och räddningstjänsten prioriterade givetvis de med djur först.deras beredskap avseende el är ju dessutom låg.
sedan har christelle en poäng,vad säger att man kan stanna kvar hemma? Allt beroende på kris men förutom naturkatastrofer ser jag bara väpnad konflikt som hot.Och då spelar det nog mindre roll hur matförrådet ser ut.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
Mmm, nu menade jag att man preppar med vitamin B12 eller B-komplex vitaminer om man vet att det inte kommer att finnas kött. Dock så dröjer det ett bra tag innan en ordinär köttätare (2-3 ggr/dygn) får B12 brist på grund av en växtbaserad kosthållning.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Tjalve

 • Inlägg: 3190
  • Blekinge
Varför skulle en fylld frys vara ett problem? Varför ska man vara begränsad till konserver eller pulversoppor? Konserver blir man förtvivlat dålig i magen av med.
Har man planerat i förväg så har man alternativ strömkälla till frysen kanske hela huset. Batterier och omvanflare för korta avbrott och traktor och elverk för riktigt stora avbrott.
Man kan koka saltlag och slänga ner köttet i. 24% är för långtidsförvaring men kräver att köttet lakas ur i vatten innan tillagning. Man kan ta upp valda köttstycken och hänga på tork eller röka för att få inte bara rimmat att äta. Det kött som inte passar kan lagas till och kan då förvaras nån dag extra. En marinerad eller en surstek kan först förvaras i sin lag några dagar sedan som färdig rätt.
Grönsaker och bär torkas. Eller konserveras i salt eller picklas.
Laga maten eller konservera kan skötas på en utomhusgrill i värsta fall om det inte finns ström inne. En kraftig plåt och några lecastenar ger en vedspis. Eller så har man en vedspis på lager för att ta fram vid behov.
Är saltning, rökning och torkning något du räknar med att börja efter krisen startat?
I såfall har jag djur och spannmål på gården att klara mig nästan i obegränsad tid, beroende på hur det ser ut i farmartanken för tillfället.  Mellan 200-2000 liter diesel finns alltid hemma men det klart köra med elverk dygnet runt drar en hel del.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

157 gäster, 1 användare
Jesus Kristus Är Guds Ord

* Forum

* Om tidningen Åter- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser