Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  torka björk  (läst 612 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
torka björk
« skrivet: 07 dec-17 kl 11:34 »
Ska bygge ett björkabord( som ni även kan se i andra trådar:) )

Virket har legat och torkat på logen i >20år.

Bordet ska stå inne där fuktigheten är betydligt lägre än på logen. Har läst lite och björk ska tydligen vara ganska lättorkat. Men vad betyder det? Hur länge behöver jag ha det i inomhusfuktighet innan det torkat tillräckligt för att bygge med?


torbjorn

  • Inlägg: 11612
    • Medelpad
SV: torka björk
« Svar #1 skrivet: 07 dec-17 kl 12:01 »
Fuktigheten inomhus varierar ju kraftigt mellan årstiderna. Allt från 10-20 % relativ fuktighet under riktigt svåra köldknäppar på vintern till 80-90 % under en varm och fuktig rötmånad. I genomsnitt kan man anta 50-60 % fuktighet i boningsrum och kanske 60-90 % på logen.

Det beror på hur tjockt virket är, hur lång tid det tar innan fuktigheten har stabiliserat sig. Om vi antar att det är sågat och högst 2" tjockt så borde det anpassa sig till inomhusklimat inom ett par veckor.
Om du har någon virkesbit som är i lagom dimensioner för att väga på en hushållsvåg kan du hålla koll på den (väg varannan dag t ex) och se hur lång tid det tar innan den slutar minska i vikt sen du har tagit in den.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

128 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser