Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur ställa termostaten i elektrisk varmvattenberedare för bäst ekonomi.  (läst 1261 gånger)

bro416

 • Inlägg: 10
  • Gotland
Vilket är bäst ställa in låg temperatur och använda utan kallvattenblandning, eller hög temperatu med kallvatten inblandning?

Berberis

 • Inlägg: 445
  • Närke
Det beror på hur mycket varmvatten du behöver, och hur varmt du vill ha det för olika ändamål: dusch, disk med mera.

Du måste också eliminera legionella-bakterier, om det kan finnas sådana. Legionella-bakterier kan finnas i så kallat ytvatten, till exempel sjöar och vattendrag. Kommuner kan distribuera sådant vatten. I så fall får du ha minst 60°C inuti beredaren. Sjukdomen legionella är sällsynt, men i Sverige drabbas ca 500 personer om året.
« Senast ändrad: 02 nov-17 kl 18:10 av Berberis »

Skogsvilde

 • Inlägg: 10970
 • Raka puckar!
  • -
Jag skulle säga att juh högre temperatur du har desto bättre är det.
Framförallt så innebär det att du kan ta ut mer varmt vatten per uppvärmning.

När vattnet i beredaren är uppe i inställd temperatur så behöver den bara underhållas, vilket kostar lika eller en aning mer  mycket om du har en låg temperatur.
Den stora kostnaden i sammanhanget blir när du värmer upp vattnet.
Om du vid ett uttag tar ut så att du tömmer beredaren som har en låg temperatur så skall den värma vatten som kan vara 4 grader varmt till 60 grader.
Kör du på 90 gradigt vatten så kanske du sänker medeltemperaturen i beredaren till 60 grader och då behöver man bara värma 30 grader.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

kurt

 • Inlägg: 3493
Man behöver ju inte ha konstant hög temperatur för att undvika Legionella, många moderna varmvattenberedare har program så att de värmer upp vattnet tillräckligt någon gång per vecka, resten av tiden kan temperaturen vara lägre. Legionella växer inte så fort

torpjens

 • Inlägg: 1909
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
Den energibesparing du gör genom att sänka temperaturen i vattnet är minskade förluster av värme till omgivningen. VVBn läcker ut mer värme ju varmare vattnet är. Om VVBn står i ett utrymme som värms med direktverkande el sparar du alltså ingenting på att sänka temperaturen i VVB under den del av året då rumsvärmen är igång.


Bortsett från den värme som läcker ut från VVBn (mer ju varmare vatten) spelar det ingen som helst roll om du har hög eller låg temperatur vad gäller energiåtgång. (Jaja, har man långa ledningar från VVBn och dessa går genom ouppvärmda utrymmen så förlorar man lite mer värme under transporten ju varmare vattnet är.)
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Skogsvilde

 • Inlägg: 10970
 • Raka puckar!
  • -
Givetvis måste man se till hur pass väl isolerad beredaren är eller om man har glädje av värmeförlusterna
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

torbjorn

 • Inlägg: 10040
  • Medelpad
En annan sak som kan vara värd att tänka på är om man har problem med vattenkvaliteten som ställer till med t ex pannsten eller frätskador i varmvattenberedaren. Sådana problem kan bli mindre, och därmed beredarens livslängd längre, om man kör på lägre vattentemperatur.

Det är i så fall också en fördel om man kan låta värmeelementen gå med lägre effekt, men då får man såklart finna sig i att det tar längre tid att få vattnet varmt.
Om det är en enfasberedare som kan köras valfritt på 230 eller 400 V så kan man köra den på 230 V även om det ger en tredjedel av effekten.
Trefasberedare som valfritt kan D- eller Y-kopplas när de ansluts till ett 400/230 V-nät, kör man då lämpligen Y-kopplade.
En del enfasberedare har dubbla värmeelement och möjlighet att koppla in antingen bara ett element, båda parallellt eller båda i serie. I sådana fall låter man lämpligen båda elementen gå seriekopplade, om det ena går sönder kan man koppla bort det och köra vidare på bara det andra.

Sen är det ju också värt att tänka på att ju lägre inställning på termostaten och/eller lägre värmeeffekt, desto större beredare (och därmed större värmeförluster) behövs för att täcka ett givet varmvattenbehov.
Förmodligen är det som mest ekonomiskt att använda en så liten beredare som möjligt och låta den stå på hög temperatur, men om man nu redan har en onödigt stor beredare (eller problem med vattenkvaliteten enligt ovan) kan det löna sig att sänka temperaturen (dock inte lägre än till ca 55 grader med tanke på legionellarisken).

Tänk på att det är stora skillnader mellan hur väl isolerade olika märken av varmvattenberedare är. Man kan nog anta att de billigaste öststats- eller kinamärkena som man hittar till lockpriser på lågprisvaruhus eller postorderfirmor, har större värmeförluster än en dubbelt så dyr beredare av välkänt märke.
En del beredare är isolerade med någonting liknande fogskum som skrumpnar ihop med tiden, där ökar värmeförlusterna allteftersom beredaren åldras.

tommiem

 • Inlägg: 3
  • Västergötland
Precis som tidigare svar så om du ställer det högt så får du ut mer varmvatten, men det finns en risk att du bränner dig. Och om du skulle snåla och ställa den lågt så finns det risk för bakterietillväxt.

Vad det gäller förluster från varmvattentanken så beror det på vart i huset den är placerad. Förlusterna värmer ju den omkringliggande luften... dvs. om den står centralt i huset så bidrar den till uppvärmningen. Och om den angränsar en yttervägg, då blir det förluster beroende på väggens isolering.

För att spara pengar så är egentligen det ända du kan göra att använda mindre varmvatten... det är där dem riktiga pengarna finns! (Alternativt överväga byte till solfångare/ved/pellets/värmepump då driften är betydligt billigare än direktverkande el.)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

328 gäster, 9 användare (2 dolda)
Nialc, Jonian Noxha, fyren, Högnemobon, skogaliten, stephanw, skalis

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser