Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hur lyckades man brygga förr i tiden  (läst 732 gånger)

Sågaren

  • Inlägg: 610
    • Medelpad
hur lyckades man brygga förr i tiden
« skrivet: 30 sep-17 kl 22:47 »
hur lyckades man med bryggning av öl och vin förr när det inte fans rengöringsmedel och en massa andra hjälpmedel?
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...

torbjorn

  • Inlägg: 9967
    • Medelpad
SV: hur lyckades man brygga förr i tiden
« Svar #1 skrivet: 01 okt-17 kl 00:05 »
Rengörings/desinfektionsmedel fanns ju "förr i tiden" också.  Lut, soda, kreosot, kvicksilversublimat mm.
Innan storbryggerierna började arbeta på mer vetenskaplig grund i mitten av 1800-talet hörde det till att bryggningen misslyckades då och då (förmodligen ganska ofta). Man såg det också som fullt normalt att de drycker som producerades hade ganska ojämn kvalitet. I svåra fall - som vi ju nu vet orsaken till - t ex att en anläggning har blivit smittad av olämpliga mikroorganismer - så fanns inget annat att göra än att lägga ner verksamheten och börja på ny kula i andra lokaler.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

233 gäster, 10 användare (5 dolda)
Palle500, redkite, nifa, Radar, Akuma no Kuro

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser