Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sniglar  (läst 7215 gånger)

södra korset

  • Gäst
Tillaga sniglar
« Svar #20 skrivet: 02 jan-06 kl 22:37 »
Fjällan undrar hur man tillagar (äkta) sniglar.

Jag har lagat sniglar några gånger i mitt labratorium på Madagaskar.

Där lever sniglarna vilt.
Uppköpare betalar cirka 30 öre kilot ute i byarna.
Det finns snigelodling på Madagaskar.
Både uppköpta och odlade sniglar slutar i konservburkar med destination Frankrike.
Villkorsmässigt - alltså hur mycket av slutpriset som samlarna får - är bedrövlig profit som alltid i fattiga länder.
Ekologiskt är snigelsamling på Madagaskar inget problem så långt jag kan förstå.

Tyvärr så förstår inte lokalbefolkningen att sniglarna i sig själva är en mycket mer värdefull proteinkälla - än näringsvärdet de kan köpa för de pengar de får in vid försäljning av sniglar.
I begreppet "förstår" ligger ingen värdering "von oben".
(Att lokalbefolkningen inte äter sniglar kan ju likagärna bero på andra kulturella eller religiösa skäl som jag inte förstått finns.)
De kan ju heller inte handla till exempel rom och cigaretter med sniglar som betalningsmedel, utan sniglarna måste först förvandlas till reda penningar för att deras "värde" skall gå att transformera till rom och cigaretter.

***
Det är gott om sniglar "ankora" i östra Madagaskars kusttrakter.
För framgångsrik snigelfångst utrustar man sig med en hink (gärna med lock) och en ficklampa och går ut på stigen en regnig kväll ett par timmar efter mörkrets inbrott.
Där kryper många sniglar, och det krävs förståss ingen särskild snabbhet eller teknik för att fånga dem.

När man kommer hem lägger man sniglarna i en stor plastbalja, som täcks så att sniglarna inte kan "smita".
Lite vått gräs är hyggligt att lägga i baljan.

Sniglarna skall stanna i baljan i cirka tre dygn för att "rensa tarmen".

Kokas i cirka 20 minuter, och läggs levande i kokande vatten som "andra skaldjur".

Med en gaffel tas de kokta sniglarna ur sina skal.
(Skalen kan antagligen krossas och blandas i hönsfodret, alternativt slängas där man eldar ris och bli till kalktillskott i aska för grönsakslandet)

Den mjuka bakre delen av sniglarna tas bort (och hamnar i hönsmaten).

De kokta sniglarna är slemmiga.
Jag använde 96% sprit för att tvätta bort slemmet.
(Pris 30 kr/liter på Madagaskar - även för den som inte är läkare)

De kvarvarande köttiga och avslemmade delarna av sniglarna kan skäras i snå bitar och stekas.

Serveras med ris, en bit palmhjärta och kanske en sås av mogen mango och tomat.

Om det är säsong för avocado tror jag att de stekta sniglarna (avsvalnade) med fördel kan blandas med hemmagjord majonäs och vitlök, för att utgöra fyllning i de förlovade avocados som herren givit både vegatarianer och oss blandbrukare.

Observera att det jag skrivit nyss är helt utifrån mina egna erfarenheter av snigelfångst och matlagning i tropikerna.
Det är endast jag som kan ställas till svars ifall missnöje uppkommer på grund av de meddelade erfarenheterna.

Överlåtes utan copyright

Gott nytt snigelår

Mats


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser