Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vaxhärda läder?  (läst 2539 gånger)

astor

  • Gäst
vaxhärda läder?
« skrivet: 08 maj-07 kl 11:26 »
finns det någon som vet hur man vaxhärdar läder för att använda till skinnpluntor? kan man putsa in bivax på narvsidan innan man syr ihop pluntan, eller hur ska man göra för att få det hårt och kunna ha drycker i den?

mnykvist

  • Inlägg: 37
    • Uppland
Re:vaxhärda läder?
« Svar #1 skrivet: 10 maj-07 kl 15:52 »
Jag har själv aldrig gjort en plunta i läder, men för att få den hård måste du komma på ett sätt att förlimma skinnet i den form som du vill ha den. Förlimning sker genom att hetta upp skinnet till en temperatur som förstör den inre strukturen i skinnet och gör att det limmar ihop sig så att det blir knasterhårt och tätt. Ett förlimmat skinn går inte att blöta upp igen eller mjukgöra på något sätt.
Förlimningstemperaturen beror på hur skinnet är garvat, men om du ligger på 100 grader är du absolut på den säkra sidan. Med andra ord kan du sänka ner skinnet i kokande vatten en liten stund. Observera att skinnet drar ihop sig och ändrar form om du inte har något som stoppar det. Därför måste du alltså fylla din plunta med något som du sedan kan ta ut efter förlimningen. En fast form går ju inte, eftersom halsen smalnar av. Men sand kanske? Dessutom måste nog pluntan vara sydd med skinnremmar så att de också krymper.
Sedan måste du väl på något sätt hälla bivax el.dyl i den för att täta sömmarna.
Jag har inget givet tillvägagångssätt, bara lite funderingar...Någon annan som vet mera om ämnet?
Jag bokstavligt talat ÄR Mia!

Lasse C

  • Inlägg: 102
  • Priset för skicklighet är ständig övning.
    • Västergötland
    • Fotoalbum
Re:vaxhärda läder?
« Svar #2 skrivet: 19 jun-07 kl 08:43 »
finns det någon som vet hur man vaxhärdar läder för att använda till skinnpluntor? kan man putsa in bivax på narvsidan innan man syr ihop pluntan, eller hur ska man göra för att få det hårt och kunna ha drycker i den?

Jepp!
Jag har faktiskt gjort det! En komplett beskrivning är lite omfattande för att lägga här, men maila mig så diskuterar vi vidare!

Lasse C


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

625 gäster, 12 användare (1 dolda)
Liisa, malarmaster, MittNyaJag, antlina, kloge74, Efwa, Luffsen, Pohja, Stengrim, Vispen74, Radar

* Forum

* Om tidningen Åter- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser