Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  lufthammare  (läst 2751 gånger)

jörmundur

 • Inlägg: 413
  • Medelpad
lufthammare
« skrivet: 05 jul-17 kl 19:27 »
hej smeder. vad tror ni om den här hammaren? :)

https://shop.koneita.com/sv/metallbearbetning/581-nova-c41-40-konevasara.html

har aldrig hört om Nova förr. ni som är mer hemma på lufthammare kanske kan dela med er?

mvh J
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: lufthammare
« Svar #1 skrivet: 08 jul-17 kl 14:36 »
Inte erfarenhet av just den, men de Asientillverkade lufthammare (undantaget Japan som har andra typer av smideshammare som nästan aldrig exporteras, dessa är likvärdiga de Europeiska men är litet annorlunda gjorda)  av modern tillverkning jag sett tidigare verkar helt ok med några modifikationer, detta verkar dock redan gjort på dendär i länken, vad man kan behöva se över är, dels kommer en del fabrikat i byggsats som kräver ganska avancerad verkstadsutrustning för att passa ihop, men detta ombesörjes ofta av eventuell grosist här, annars är det mest mindre modifikationer av smörjdränage och annat, men detta kan man göra själv vid behov, det är sådant man brukar se när man använt den en tid.

Sett till vad man får måste jag i all ärlighetens namn säga att det som cirkulerar här av äldre Europeisk tillverkning är inte alls så bra som det sägs alla gånger, det gjordes budgetvarienter även här förr i tiden som var ganska primitivt ochj grovt gjorda, men idag höjs till skyarna av moderna smeder som inte verkar veta bättre.
Dessutom är det gammalt mög med tveksam kvalitet på material redan från början, åldrat gods som ofta gått hårt, kanske råkat ut för missöden någon gång som camouflerats över i senare tid, osv. (Jag har plockat isär ganska många luft och fjäderhammare av Europeisk tillverkning både på jobbet och privat och sett det mesta...)

Sett till de rent löjliga priser gammalt mög verkar gå för i detta land skulle jag avgjort överväga dessa, det är inte alls säkert att den i praktiken är så mycket sämre än något utrangerat skit som krängs till överpris här bara för att det har rätt logotyper och annat, tvärto är ju denna ny och frech även om den kanske inte är lika välgjord från början så faktiskt kan det vara så att den är mer driftsäker under sin livstid och ger ett bättre resultat  än en begagnad av tveksam härkomst till samma pris som man kanske måste lägga ned tiotusentals kronor på att renovera när någonting går sönder, allt är rekt och kräver massor med jobb, osv... Så, en dyr så kallat "bra" hammare kan bli än ännu dyrare hammare som ger dig massor med irritation i längden, jämfört med en så kallat "dålig kinahammare" som gör det den skall, även om den känns ful och primitiv i jämförelse.
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: lufthammare
« Svar #2 skrivet: 08 jul-17 kl 14:41 »
Trots viken bör du dock vara medveten om att denna är ganska liten, men jag tror den täcker upp alla förekommande arbeten i en vanlig smedja, då vi knappast gör egentliga industriarbeten i fjäderhammare här sedan 50 talet...

Den räcker alla gånger om du bara skall ha en gårds smedja och sälja till byggnadsvårdsbutiker och annat eller göra damaskpackar till knivar.
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser