Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp, Tacka som kastat  (läst 1081 gånger)

wahlgrens

  • Inlägg: 651
    • Uppland
Hjälp, Tacka som kastat
« skrivet: 13 mar-17 kl 10:33 »
Jag har haft får i flera år, men det är första gången jag är med om att en tacka kastat. Fostret är ganska stort (som en spädgris) men inte fullgånget. Jag har hittat ett foster men tackan är inte klar... Hon har krystvärkar nu i skrivande stund. Jag har stängt in henne och håller henne under uppsikt. Vad kan jag göra mer? Vad bör jag ha koll på? Hon är pigg och äter hö som vanligt trots värkarna. Hon är alltid glupsk så hon verkar vara sig själv helt enkelt. Hon har lammat flera gånger och är i sina bästa år. Finns det någon möjlighet att något lamm klarar sig trots den ringa storleken? Vet inte men uppskattar att hon borde vara runt en månad för tidig.

skogaliten

  • Inlägg: 948
    • -
SV: Hjälp, Tacka som kastat
« Svar #1 skrivet: 13 mar-17 kl 12:11 »
Att du stängt in henne är bra!
Eftersom du i det här läget inte vet vad som orsakar den förtidiga födseln, och det kan vara smittsamt, så håll henne instängd tills du vet mera.

Något för tidiga lamm kan klara sig, men de måste ha tillräckligt utvecklade lungor, och ha päls.

Det är dock väldigt sannolikt att alla lamm tyvärr dör, om det är så pass förtidigt som en månad. De är knappast färdig utvecklade.

Sedan bör du ta kontakt med Gård & Djurhälsan, om du är medlem, eller din ordinarie veterinär. Hur eventuellt smittskydd gentemot andra tackor ska hanteras, om obduktion av det döda lammet/lammen borde göras eller ej, kan vara viktigt att diskutera med en kunnig fårveterinär.

I värsta fall är det "något smittsamt", som kan drabba fler tackor i besättningen, som orsakar den förtidiga födseln/aborten, och för att avgöra vad som händer, bör veterinär vara inkopplad.

Men orora dig inte alltför mycket än, det kan ju vara så att det "bara" är en slump, och otur, som drabbat bara en tacka.

wahlgrens

  • Inlägg: 651
    • Uppland
SV: Hjälp, Tacka som kastat
« Svar #2 skrivet: 13 mar-17 kl 12:48 »
Tack för svar!

Den andra har kommit ut nu, den var ännu mer outvecklad än den första. Lider så med tackan som undrar var hennes lamm är... :'( Jag fortsätter och håller koll och ringer djurhälsan! Tack!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

159 gäster, 2 användare
hofboss, Burn0ut

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser