Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Omröstning

Nej
Ja
Delvis

Författare Ämne:  Hemberedskap  (läst 9672 gånger)

christelle

 • Inlägg: 7754
  • Blekinge
Hemberedskap
« skrivet: 07 mar-17 kl 08:59 »
Är du rustad och förberedd när strömmen går, när vattnet sinar eller är så kontaminerat att det inte går att använda, när din bostad är utkyld? När affärernas hyllor gapar tomma, när kommunikationer, internet, ja, kort sagt - allt eller delar av det som vi är vana vid att använda dagligen, har slutat fungera?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #1 skrivet: 07 mar-17 kl 09:31 »
Hjälpligt iaf.. Vatten finns ju överallt, bara fråga om arbetsinsats att få hem det. När det kommer till mat så har jag väl för 2-3 månader hemma, sedan får det bli till att jaga och fiska. Räknar med att jag ska ha så pass mkt hemma så man ska ha lite tid att hinna ställa om till att ha alternativa lösningar klara.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

ensamhet

 • Inlägg: 3798
  • Lappland
SV: Hemberedskap
« Svar #2 skrivet: 07 mar-17 kl 09:46 »
Är inte beroende av annat än mat.

christelle

 • Inlägg: 7754
  • Blekinge
SV: Hemberedskap
« Svar #3 skrivet: 07 mar-17 kl 10:39 »
Är inte beroende av annat än mat.
Vore både roligt och intressant att få ta del av vad och hur du har gjort  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

torpjens

 • Inlägg: 2150
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #4 skrivet: 07 mar-17 kl 11:15 »
Hjälpligt iaf.. Vatten finns ju överallt, bara fråga om arbetsinsats att få hem det.

Hur renar du vatten som du hämtar från nåt av ställena du har tillgång till?

Koka kraftigt i 10 minuter funkar för levande saker och virus, andra lösningar?
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

ensamhet

 • Inlägg: 3798
  • Lappland
SV: Hemberedskap
« Svar #5 skrivet: 07 mar-17 kl 11:41 »
Vore både roligt och intressant att få ta del av vad och hur du har gjort  :D


Har inte gjort så mycket mer än att testa och ska skaffa solceller i stället för underhållsladdare.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=184883.0

Annars så har jag vedpanna med självcirkulation, egen kallkälla med självtryck, egen avloppsbrunn, vedspis, fotogenlampor, ljus.
Har ofrivilligt testat 1 veckas strömavbrott och runt -30 och det var inget problem.

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #6 skrivet: 07 mar-17 kl 11:44 »
Jag har 15 kubik hyggligt vatten i dammen. Behöver ingen extra rening så länge det finns ström. Sen är det klortabletter som gäller.

Ved finns för ca 1 månad vid full värme. För frostfritt varar det längre. I krissituation har jag en stor björk och en 200 år gammal ek att ta ner. Det skulle räcka länge. Bra med filtar och sovsäckar finns för att klara sig även om det inte är så varmt inne.

Maten i frysen räcker nog en månad också. Skulle elen försvinna längre är det värre.

Mvh
Magnus

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #7 skrivet: 07 mar-17 kl 15:45 »
Hur renar du vatten som du hämtar från nåt av ställena du har tillgång till?

Koka kraftigt i 10 minuter funkar för levande saker och virus, andra lösningar?
Dels har jag två grävda brunnar, iof inget jag skulle dricka rak av ifrån men kokar man så funkar det ju. Vedspis finns och ved har jag mkt av i skogen. Men så finns det fina sjöar inte så långt bort. Kniper det får man väl ta hästarna en vagn och fylla på lite tunnor och ta hem.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

andtol

 • Gäst
SV: Hemberedskap
« Svar #8 skrivet: 07 mar-17 kl 16:15 »
Jag tycker vi "alltid" haft bra med vatten här i Småland men de sista åren har det varit brist. Många grävda brunnar som sinat. Sjöar som sjunkit flera meter.
« Senast ändrad: 07 mar-17 kl 18:40 av Toll »

Skogsvilde

 • Inlägg: 12755
 • Raka puckar!
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #9 skrivet: 07 mar-17 kl 16:27 »
Vatten finns i vår brunn, den har bara visat att vilja sina någon gång men då har året uttag varit rejält.
Men den har hämtat sig snabbt.
Frysar, och konserverat finns i tillräckliga mängder.
Matlagning änsålänge på kaminen i vardagsrummet men det står en gjutjärnsspis och väntar på kärlek och delar som skall få ta plats i köket.
Elverk finns att tillgå för strömtillverkning.

Grunderna finns där men det som krävs är att vi minskar ner på vad som finns i frysarna och istället  lagrar sådant i konserverad form för att slippa stå där med ett berg av jobb.

Ljustillberkning kommer säkerligen igång vad det lider då jag kommer få ett överskott på vax i bikuporna.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

torbjorn

 • Inlägg: 11536
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #10 skrivet: 07 mar-17 kl 18:12 »
En sak man bör ta med i beräkningen är att man knappast kommer att vara ensam i en krissituation. Har man ett hem med god krisberedskap så kommer hushållet säkerligen snart att bli större - det finns alltid mindre välförberedda släktingar och vänner som kommer att höra sig för om möjligheterna att ta in. Å ena sidan innebär ju det att mer mat och vatten kommer att gå åt, men å andra sidan blir det också god tillgång på arbetskraft.

torbjorn

 • Inlägg: 11536
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #11 skrivet: 07 mar-17 kl 19:01 »
Jag tar mig friheten att i lätt omarbetad och kompletterad form posta ett inlägg som jag skrev på ett annat forum (dock i det forumets motsvarighet till Ljugarbänken så det kräver inloggning) för några månader sedan.

Vatten
Jag upplever dricksvatten som det största problemet "när allting stannar". Hemma har jag kommunalt vatten, enligt en gammal granne ska det finnas en brunn några hundra meter bort men den har nog ingen använt på 30-40 år och jag vet själv inte var den är.  I stugan har jag två brunnar, en djupborrad där jag är beroende av el (trefas) för att få upp vatten, och en grävd där man skulle kunna hinka upp vatten men som sedan gammalt anses förorenad av colibakterier (det kanske går över nu när det är bättre ordning på avloppet där och inte längre går betande djur omkring brunnen). Stugan ligger 500 meter från en insjö som anses ha bra vatten, ett par grannar med sjötomt tar dricksvatten från sjön utan rening.

Mat
Beträffande mathållning så finns det goda fiskemöjligheter både hemma och vid stugan även om jag inte har någon större rutin på att fiska. Flera grannar, vänner och släktingar jagar, så kött kan man nog alltid komma över på något sätt. Däremot är det sämre ställt med egna jordbruksprodukter, stapelvaror som t ex potatis skulle jag få rätt dålig tillgång till och jag har inte alls mycket i lager. Det enda som odlas är lite bärbuskar, några äppelträd som ger rätt dålig skörd, rabarber och jordärtskockor.  Skulle det bli dåliga tider på längre sikt får man nog prioritera upp bär- och svampplockning och att ta vara på nässlor och annat ätbart som växer i överflöd på sina ställen.

Uppvärmning och matlagning
Både stugan och boningshuset hemma går bra att hålla varma med kamin, hemma har jag också vedspis. I stugan har jag torr ved som räcker för kontinuerlig eldning minst en vinter, hemma finns ett mer begränsat vedförråd som dessutom inte är vidare torrt för tillfället. För att få ved på längre sikt har jag egna avverkningsmogna träd på tomten vid stugan, hemma har jag bra kontakt med en granne som äger skog. Vedhanteringen blir förstås mer arbetsam än man är van vid om man saknar bränsle till motorsåg och el till vedkap och klyv. Vedspisen hemma fungerar bra för matlagning på platta, men ugnen är otät och svår att få upp någon vidare värme i. I stugan skulle matlagningen bli besvärlig eftersom braskaminen där saknar kokplatta. Det skulle nog vara läge att ordna en användbar vedspis där också. Ett litet gasolkök och engångsgasolburkar finns som väl skulle kunna räcka för en veckas primitiv mathållning.

Lyse
Belysningsläget är inte särskilt bra vid lång tid utan elförsörjning. Ficklampor och torrbatterier är inte mycket att räkna med, det finns någon liten dålig solcellslampa. Jag har inga användbara fotogenlampor eller gasollyktor. Stearinljus och värmeljus finns men förrådet är inte stort.

Nödvändiga förberedelser
-Lagra livsmedel som håller sig länge och inte kräver kyl/frysförvaring. Torrvaror (spaghetti, knäckebröd, mjöl, torrmjölk mm), konserver osv. Se till att hålla omsättning på lagret så man inte står där med ett fyllt skafferi som smakar gammal kvarn när det behövs som bäst.
-Ordna en offgrid-lösning för nödtorftig elförsörjning (solceller, lågbudgetlösning skulle kunna vara en 12 eller 24 V-installation med blybatterier som buffert, en bättre men dyrare lösning som man kan ha nytta av även under goda tider är en större solcellsinstallation med on/off-grid-växelriktare, och att sälja el till nätet när det är lämpligt).
-Lagra bränslen, oljor, reservdelar för att kunna hålla en del förbränningsmotorer igång (motorsåg, elverk mm)
-Ev ordna gengasdrift för motorer som kan behövas på längre sikt (elverk, ev traktor...)
-Hitta en lösning för att få dricksvatten hemma om man blir utan kommunalt vatten. T ex ta reda på vem som äger den gamla brunnen i närheten och uppmuntra en översyn av den. Borde kunna göras i någon form av grannsamverkan.
-Hitta en lösning för att kunna ta vatten ur den borrade brunnen i stugan utan tillgång till ström från elnätet. Trefas elverk eller växelriktare.
-Renovera jordkällarna både hemma och vid stugan, så de blir tjänliga för livsmedelsförvaring.
-Installera vedspis i stugan och renovera vedspisen hemma.
-Förbättra vedförvaringsmöjligheterna hemma.
-Sätt igång lite mer seriöst med köksträdgårdsodlingar och tillvaratagande av ev skörd. Helst på platser som erfarenhetsmässigt håller sig naturligt fuktiga och inte behöver bevattning ens under torra somrar.
-Förbered för att kunna dränera och frostsäkra VVS-installationer i hus som kan bli kallställda under en kristid.
-Planera för att hushållet kan bli större än vanligt. Se till att det går att ordna nödtorftiga sängplatser, att eventuella gäststugor eller inredda uthus går att hålla uppvärmda utan el osv.

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #12 skrivet: 07 mar-17 kl 19:15 »
Förbisett är nog salt också.. Med salt kan man konservera köttet i en frys som är på väg att tina. I händelse av avsaknad av el under lång tid är salt ett måste. Det är en billig sak att köpa och kan lagras i en evighet. Har alltid runt 50 kilo hemma.. Går alltid åt förr eller senare, bara köpa ny säck när det börjar tryta i en.
Annars försöker jag ha typ 20-30 kilo pasta och 20-30 kilo ris hemma och en hel del av lättlagrade varor som krossade tomater och pulvermos. Inte för att jag direkt tror på en samhällskollaps men det är saker som man kan lagra i flera år, det går alltid åt också och billigt att köpa på sig ett större lager av. Med ovanstående varor kan man enkelt köpa sig 2-3 månader till att ställa om sig till en annan verklighet OM det uppstår.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

torbjorn

 • Inlägg: 11536
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #13 skrivet: 07 mar-17 kl 21:46 »
Några fler tankar:
Om man lagrar stora mängder torrvaror, så skilj dem åt så att inte ett angrepp av mjölbaggar, råttor eller annan ohyra kan nå hela lagret. Täta tjockväggiga plastlådor eller väl igentejpade kartonger av kraftig wellpapp kanske kan vara bra.

Räkna inte med att det går att komma åt internet för att få information eller dela erfarenheter. Kokböcker och andra handböcker i pappersform kan vara ovärderliga!

Om man har barn som snabbt växer ur sina kläder, så kan det vara bra att ligga något år före med kläd- och skoinköp.

Ha tändstickor hemma.

Tänk på att engångsgasoltuber av den sort som har gängad anslutning ofta står och småläcker, så en sådan kan helt oväntat vara tom när den har stått orörd ett par år. Den typ som ser ut som ett oljefilter och punkteras av en spets på gasolbrännaren när man monterar den, är mer pålitlig för långtidslagring.  Har man gasol i lager så kan det vara bra att ha som rutin att väga tuberna varje år och skriva upp vikt och datum på dem. Upptäcker man att någon av dem börjar minska i vikt, så förbruka den först!

Om man vill lagra bensin och diesel, så håller de sig bättre i plastdunkar än i plåtdunkar. Dunkarna bör stå på ett ställe med jämn temperatur, ju svalare desto bättre.  I synnerhet diesel bör stå torrt till.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10422
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #14 skrivet: 09 mar-17 kl 23:32 »
Här skulle det mesta knalla på som vanligt, men jag inser nu när jag tänkte efter vad som saknas att jag behöver handla hem några dunkar bensin.

Sedan är jag dålig på att hålla jämna lager. Brukar köpa hem basvaror så det räcker länge, men man kan ju ge sig sjutton på att man är inne på sista paketet smör när storstrejken bryter ut...

Theoneandonly

 • Inlägg: 129
  • Skåne
SV: Hemberedskap
« Svar #15 skrivet: 10 mar-17 kl 09:47 »
Matmässigt så redar vi oss länge, jordkällare med rotfrukter och havregrynsgröt med en klick honung
kan man överleva på läänge.
Dessutom tror jag generellt att en välhullad medelsvensson klarar sig bra ett par veckor utan mat,
så det där med 72h-beredskap gäller nog mest vatten å värme ( bortsett från småungar)

Jag är mer bekymrad för våra hundar, att hålla dem med mat under en längre tid blir svårt.
Så därför har vi några månaders foder hemma och roterar säckarna.

Elverk finns men är en väldigt kortsiktig lösning eftersom man kör slut på bränsle rätt fort,
dock bra att kunna starta upp vid särskilda behov ex nån viktig maskin som behövs tillfälligt.

Lagrar helst matolja, att laga mat långsiktigt utan något fett skulle bli förfärligt tråkigt.

olof

 • Inlägg: 2716
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Hemberedskap
« Svar #16 skrivet: 10 mar-17 kl 09:55 »
Transport
Jag ser till att hålla minst en cykel i gott skick alltid. Och jag har lagningslappar, reservslang och smörjmedel hemma.

javill

 • Inlägg: 9636
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Hemberedskap
« Svar #17 skrivet: 10 mar-17 kl 19:07 »
Vi skulle klara ett tag utan några större problem. Försvinner vattnet (vi har kommunalt) så finns två brunnar men vattnet i dem är inte kollat på år och dag. Utedasset funkar bara att städa det lite först. Mat finns så vi klarar i alla fall en månad. Dessvärre finns en hel del i frysar så det skulle vara ett problem om elen försvann. Ved finns i massor. Djurens mat hade varit ett problem om vi inte skulle ha tillgång till diesel. Vi hade fått sälja/slakta bort ett gäng av dem. Jag är lite slapp med att odla så händer det något på höstkanten blir det en knaper vinter och vår innan man kan odla och fylla förråden ordentligt.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

karsan

 • Inlägg: 1742
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #18 skrivet: 10 mar-17 kl 19:26 »
Jag tror vi (jag och maken, båda panschisar)  skulle klara några veckor i villan i stan.  Vi har en braskassett i öppna spisen och kan nog värma två rum med den och det räcker. Ved för ett par veckor har vi. Som gamla semestertältare har vi trangiakök och rödsprit som bara står numera.  Vi har rätt mycket torrvaror i källaren.  Maten i frysarna får man äta först, Salta in kött - en extra saltburk har vi nog.   Vatten - vi har ett vertikalt dräneringsrör går  ner  till dräneringen runt huset och kan nog få upp hyggligt vatten den vägen. Annars om det blir torka har vi en rätt bra sjö 1 km bort (den var vattentäkt för samhället för 60 år sedan) och kan cykla dit efter vatten.  Om det inte går att spola toaletterna får man väl gräva en grop i trädgården.


I stugan på landet har aldrig el och hämtar vatten i brunn med handpump.  Så inga problem om elen går. Utom förstås att man inte kan ringa närstående när batterierna tar slut.   Men där tar maten slut fortare för vi har inte så stora lager. Meta går, men det är klent med fångsten.

Höns har vi men då beror det på hur mycket hönsmat som finns hemma. Men har man inte mat till hönsen får hönsen bli mat, tråkigt nog.

Vi tar oss mellan villan och stugan med Waxholmsbåt i vanliga fall.  Vi har kajaker men det är för långt att paddla (somliga skulle nog klara det.)  Fast kanske man kan lifta med seglare.

Våra vuxna söner som bor i lägenhet skulle kanske flytta hem till villan där det finns mat och värme. Sen handlar det förstås om grannarna också.

I alla fall ett par tre veckor är ingen katastrof för oss.  Om man inte måste dela med sig med många andra.Ett svart får

 • Inlägg: 8308
  • Bohuslän
SV: Hemberedskap
« Svar #19 skrivet: 10 mar-17 kl 19:42 »
Ved finns för ca 1 månad vid full värme. För frostfritt varar det längre. I krissituation har jag en stor björk och en 200 år gammal ek att ta ner. Det skulle räcka länge.
Ved måste torka innan du kan elda den så växande träd funkar inte för krissituationer. Du får slå sönder soffan istället, eller något liknande.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

600 gäster, 8 användare (1 dolda)
Rosentorp, malarmaster, Pia Claesson, Liisa, Niklas Nyström, MagdaMaggan, Ping

* Forum

* Om tidningen Åter- Har dessa godingar i mitt fritidshus och har lagt band på själv att inte läsa de förens jag har läst ut en annan bok, mycket tråkigare bok, vilket gett mig en rejäl sporre att läsa ut den och börja med dessa tidningar! Har tjuvläst en och spoiler, den var jätteintressant!
/Rebecca B

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser