Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bondbönor recept  (läst 2549 gånger)

Znibban

  • Inlägg: 1158
    • Skåne
Bondbönor recept
« skrivet: 01 aug-16 kl 10:50 »
Första året jag odlar bondbönor.
Tror jag kan skörda dem nu, ska tydligen gå att skörda både som unga och fullt mogna med brunt skal...
Nu är bara frågan ....vad gör ni mad bondbönor?
Har ni nå´t smaskigt recept att dela med er?

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Bondbönor recept
« Svar #1 skrivet: 01 aug-16 kl 10:54 »
Det bästa är ju om man kunde slippa sitta och skala dem alla! Man kan mosa kokta bondbönor, jag undrar om man på så sätt kunde slippa skala dem?

Berberis

  • Inlägg: 469
    • Närke
SV: Bondbönor recept
« Svar #2 skrivet: 01 aug-16 kl 23:40 »
Jag har odlat bondbönor i många år, men jag brukar skörda när baljorna fortfarande är gröna.
Sprättar och kokar 6-7 minuter. Kryddar med lite kyndel om det finns. Serverar och äter som ärtor ungefär.
De små skinnen lossnar ibland i grytan, ibland på tallriken: jag bryr mig inte om dem - skalar inte heller. Bara äter.
Överblivna kalla bondbönor är goda med lite örtsalt eller salladsdressing.

lichiplommon

  • Inlägg: 486
    • Hälsingland
SV: Bondbönor recept
« Svar #3 skrivet: 02 aug-16 kl 07:01 »
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver

Znibban

  • Inlägg: 1158
    • Skåne
SV: Bondbönor recept
« Svar #4 skrivet: 02 aug-16 kl 08:06 »
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver

Tack, det låter spännande!

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Bondbönor recept
« Svar #5 skrivet: 02 aug-16 kl 08:29 »
lägg in dem i olja!
koka upp bondbönorna i en blandning av salt och utspäd attiksprit (1 msk sper liter vätska - 1 del vatten+ 3 delar ättiksprit)
häll av vätskan
sprid ut bönor på en ren kökshandduk
fyll bönorna i rena glasburkar
häll över 90 grader varm olivolja
stäng burken

varsågod - norrlandsoliver


Man skall vara försiktig med inläggningar i olja, om man inte har kontroll på pH-värdet, när det gäller produkter med hög vattenhalt. Annars finns det risk för botulism.

http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf

http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf

Gilbert

  • Gäst
SV: Bondbönor recept
« Svar #6 skrivet: 02 aug-16 kl 10:02 »
Bondbönor tenderar att bli bruna efter någon dag, de är absolut bäst färska eller frysta. Då behåller de färgen och smakar fortfarande bondböna.

lichiplommon

  • Inlägg: 486
    • Hälsingland
SV: Bondbönor recept
« Svar #7 skrivet: 02 aug-16 kl 10:08 »
Man skall vara försiktig med inläggningar i olja, om man inte har kontroll på pH-värdet, när det gäller produkter med hög vattenhalt. Annars finns det risk för botulism.

http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jul-Aug-14-Abo.pdf

http://extension.usu.edu/foodpreservation/files/uploads/Jun-11-Nummer.pdf


Du har helt rätt! Därför ska de bland annat kokas i utspädd attiksprit innan. För övrigt har jag använt denna metod framgångsrikt i över 25 år. Men jag håller med att man ska vara noggrann och försiktigt. Botulism är inget att leka med. 

Lena III

  • Inlägg: 2475
    • Södermanland
SV: Bondbönor recept
« Svar #8 skrivet: 02 aug-16 kl 10:50 »
Hummus

lichiplommon

  • Inlägg: 486
    • Hälsingland
SV: Bondbönor recept
« Svar #9 skrivet: 02 aug-16 kl 11:28 »
apropå hummus
byt ut en fjärde till tredjedel av kikärtorna med frysta eller färska  bondbönor när du gör falafel.

herrbusifer

  • Inlägg: 6
    • Halland
SV: Bondbönor recept
« Svar #10 skrivet: 04 sep-16 kl 19:50 »
Koka en slätmixad krämig soppa på bondbönor och dashi, avsluta den med massor av lättkokta bondbönor och toppa med libbstickaolja eller färsk hackad libbsticka. Sjukt gott!!

FårEtt

  • Inlägg: 51
    • -
SV: Bondbönor recept
« Svar #11 skrivet: 13 nov-16 kl 19:35 »
Kör i mixer med vitlök, chili och olivolja, ev riven ost.
Använd kokspadet för att späda till krämig konsistens.
Bre på grovt surdegsbröd, eller knäcke, eller vad som helst...

hon på torpet

  • Inlägg: 1702
    • Uppland
SV: Bondbönor recept
« Svar #12 skrivet: 08 sep-17 kl 11:10 »
Ja bondbönor är så sjukt gott! Men hur spritar man dem med alla tummar i behåll ??? Dags att slutkörda nu, har ätit och även fryst in en del under sommaren, men nu plockar jag av det sista. Spritade hela dagen i går och tummarna blöder bokstavligen... och två tredjedelar av bönlandet återstår. Funderar på att låta dem torka i skidorna och hoppas på att de är lättare att pilla ut sen >:( (så gör jag man ju med utsädet) eller någon som har en praktisk idé?
Tala ut människa!!!

Berberis

  • Inlägg: 469
    • Närke
SV: Bondbönor recept
« Svar #13 skrivet: 09 sep-17 kl 18:25 »
Tag en balja med båda händerna (nära varandra)
tryck med ena tummen precis på upphöjningen där en böna sitter,
knyck till med båda händerna, litegrand som om du skulle vilja bryta itu baljan.
Bönan ska nu hoppa ut, medan baljan fortfarande hänger ihop.
Fortsätt med nästa böna, osv, tills baljan är tom.

En del baljor är för sega för denna metod: dom får du sprätta.

tropfrog

  • Inlägg: 1807
    • Västergötland
SV: Bondbönor recept
« Svar #14 skrivet: 10 sep-17 kl 16:04 »
Nu har jag gjort norrländska oliver enligt ovan på mina sista bondbönor. Vad jag förstår så är botulism förgiftning väldigt allvarligt, men också mycket ovanligt. Jag följde instruktionerna och var noga med hygienen. Men hur länge skall de stå innan det är dags att äta?

Mvh
Magnus

lichiplommon

  • Inlägg: 486
    • Hälsingland
SV: Bondbönor recept
« Svar #15 skrivet: 10 sep-17 kl 18:11 »
Nu har jag gjort norrländska oliver enligt ovan på mina sista bondbönor. Vad jag förstår så är botulism förgiftning väldigt allvarligt, men också mycket ovanligt. Jag följde instruktionerna och var noga med hygienen. Men hur länge skall de stå innan det är dags att äta?

Mvh
Magnus
I prrincip kan de ätas när som helst, men vi börjar inte använda dem förrän det inte finns färska grönisar.

tropfrog

  • Inlägg: 1807
    • Västergötland
SV: Bondbönor recept
« Svar #16 skrivet: 10 sep-17 kl 22:08 »
I prrincip kan de ätas när som helst, men vi börjar inte använda dem förrän det inte finns färska grönisar.

Jo, all skörden bör ju vara inne innan man öppnar burkarna man gjort för förvaring.

Mvh
Magnus


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

43 gäster, 1 användare
Lennart MÃ¥rs

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser