Är det jag som tänker fel eller skulle det inte vara mer klokt att fokusera på och ta tillvara det som redan finns, gratis, ekologiskt, färskt, närproducerat, transportfritt mm?
Det jag pratar om är givetvis det hav av vilda ätbara växter som finns i Sverige.
Många pratar en hel del om odling (o knäcker ryggar mm när dessa ord sen går till handling) men väldigt få pratar om att ta tillvara på det som redan odlas överallt, av "naturen".
Det tycker jag är lite märkligt. Det verkar nästan som att majoriteten av s.k. självhushållare vill slita ut sig så mycket som möjligt genom grävande, djurhållning o massa andra onödiga nostalgiska ritualer.
Är det någon mer än jag som är intresserad av att vända lite på det hela o fundera lite i Masanobu Fukuokas tankebanor: Vad behöver vi faktiskt
inte göra för att få ett schysst o önskvärt resultat?
Jag är mycket intresserad av vad som är fullständigt onödigt o förlegat så att jag kan avfärda detta per omgående.
Som det ser ut har jag redan lyckats identifiera en hel del såna grejer men jag tänker mig att det vore kul att experimentera med detta i någon form av gemenskap.
Det är troligtvis inte önskvärt att gå all in o försöka leva helt utan pengar men att leva lite mer i och av naturen vore ju käckt.
Grunden i modern självhushållning (för den som har råkat missa detta) är att äga en ordentlig slow juicer, t.ex. en Green star elite 5000 och en ordentlig blender, t.ex. en Vitamix eller dylikt. Med hjälp av dessa blir det helt plötsligt väldigt enkelt att extrahera näring och optimera näringsupptaget, vilket öppnar upp en hel del när det kommer till insamling av vilda ätbara gröna blad och insamling av vilda ätbara fröer men även när det handlar om ätande av konventionell föda.
Jag tänker mig att det går att ha insamling (barfota så ofta som möjligt!) av vilda ätbara växter som bas och odling och köp/byte av livsmedel som komplement, eftersom naturen redan bjuder på en fantastisk buffé av diverse ätbara och extremt näringsrika grejer, under stora delar av året om man inte bor i Kiruna eller dylikt.
Stommen i övrigt är att leva i Tiny houses off-grid, för att behöva så lite pengar som möjligt o kunna fokusera på det som faktiskt är värt något o det som gör någon verklig nytta. Det är för mycket kommersiell s.k. hållbarhet o bjäfs o för lite verklig hållbarhet o effektivitet.
Jag har såklart redan tänkt ut en hel del finfina lösningar när det kommer till väsentligheterna o fler kommer det bli

Boende: Tiny house (helst så litet som möjligt med en kompletterande gemensamhetslokal eller två, också på hjul såklart)
Möbler: Människokroppen duger fint som sitt- o ståmöbel, så möbler går med fördel att skära ner på ganska rejält
Vatten: Destillering o kolfiltrering av valfritt vatten
Mat: Insamling, odling (utan att gräva o harva) o köp/byte av det som kan behövas i kompletterande syfte
Kläder: Second hand, freeshops eller egentillverkning om man tycker att det verkar skojigt
Verktyg: Det som redan finns, second hand, freeshops osv
Transporter: Fötterna har ganska schysst kapacitet men det kan ju även vara fördelaktigt att placera ett sånt här kollektiv så att det finns schyssta pendlingsmöjligheter till en någorlunda vettig stad
Underhållning: Hahaha! Den som har tråkigt beter sig tråkigt

Finns det några här på forumet som nu eller så småningom är redo för att våga satsa på modern självhushållning med nytänkande och rejäla experimentambitioner eller är det bara framställning av mellanmjölk, djurliksbullar o kutryggar som är i fokus?