Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ute får  (läst 2063 gånger)

Mormortill3

 • Inlägg: 47
Ute får
« skrivet: 03 maj-16 kl 19:40 »
Kan man låta får gå ute hela året om man stödmatar dom på vintern och har stallbox när dom blir sjuka eller ska lamma? Eller hur gör dom som har jättestor besättning ? Har dom så stora lador så alla djur får plats där ?

skogaliten

 • Inlägg: 1037
  • -
SV: Ute får
« Svar #1 skrivet: 03 maj-16 kl 19:54 »
Regelverket idag kräver att fåren har tillgång till ligghall, d.v.s. kan gå in. Och stora besättningar har stora logar eller nybyggda fårhus.

För en hobbybesättning med några få får, så kan en gammal vedbod eller liknande mindre byggnad få ett nytt jobb som fårhus.

Det vanliga är att stora besättningar, har tillgång på rasthage (utevistelse), utom under lamningen då man inte gärna vill att tackor lammar ute, i snö, lerpölar och mörker. Det är ganska vanligt att får har olika komplikationer i samband med lamning, fellägen, lamm som inte hittar spenen eller är svaga, eller tackor som inte vill ha alla sina lamm. Sådant är svårt att hantera utomhus. Dessutom vill man ge tacka + lamm en egen box de första dygnen, för att kunna ge en god tillsyn. Det är annars lätt hänt att man inte kan observera problem hos ett enstaka lamm, om flocken är stor.

Ett vanligt fårhus för en större besättning, om man inte valt att bygga nytt, är att konvertera en gammal loge till fårhus. Får behöver en dragfri miljö, men behöver absolut inte varmt. Så ett bra gjutet golv, dragfritt några meter upp (tätad glespanel, finns många sätt), ljust och tillgång till frostfritt vatten är grunden. Och så en eller flera dörrar för att kunna ge utevistelse i vinterhage.

Bösahusarn

 • Inlägg: 1247
 • Lagom kan också vara för mycket.
  • Skåne
SV: Ute får
« Svar #2 skrivet: 03 maj-16 kl 19:54 »
Jag som inte har så många samt ett litet stall låter mina gå ute året runt. Om dom vill.
Det är aldrig för sent att ge upp.

majo72

 • Inlägg: 59
  • Värmland
SV: Ute får
« Svar #3 skrivet: 03 maj-16 kl 21:10 »
Men vad gäller om man bara har får under sommarhalvåret och t ex har en tacka med ett par lamm?
Eller 4-5 får?
Behöver man vindskydd då?

skogaliten

 • Inlägg: 1037
  • -
SV: Ute får
« Svar #4 skrivet: 03 maj-16 kl 22:00 »
Under den tiden när det råder tillväxt av gräs i hagarna, så finns inget krav på skydd (skärmtak, ligghall o.s.v.).

Ipraktiken innebär det att vår, sommar och tidig höst finns inget krav på ligghall, när det i princip är plusgrader dygnet runt.

Underligt nog, så finns det inga regler om att det ska finnas tillgång på skugga heller...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser