Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Svagt lamm med vitt bajs  (läst 1140 gånger)

asjoh108

  • Inlägg: 45
    • Uppland
Svagt lamm med vitt bajs
« skrivet: 12 mar-16 kl 07:40 »
Har fått ett litet problemlamm. Frisk och pigg vid födsel. Drygt 3.5 kg (ganska ok eftersom det är finull). Såg ut att äta normalt.
Efter ett dygn började han skaka och vi såg att han hade vitt klet på bakbenen. Lammet åkte in och värmdes och somnades. Hade inget  intresse av att äta själv. Han har värmelampa ute och vi har tagit in och värmt upp och soldat honom 3ggr per dygn i 2 dygn nu. Idag åt han själv ut flaska, men mycket ovilligt.
Det vi är mest oroliga för är avföringen. Den är vit. För övrigt är den kanske lite lösare än normalt, men inte diarré. Dessutom bräker han och verkar ha ont när han bajsar. Vet inte om det kan vara något "riktigt" fel på honom. Kanske funkar inte tarmsystemet som det ska? Någon som har någon förklaring?

olivia.k

  • Inlägg: 1453
    • Jämtland
SV: Svagt lamm med vitt bajs
« Svar #1 skrivet: 12 mar-16 kl 09:17 »
Om han var pigg vid födsel men blev dålig senare har han nog fått för lite råmjölk från sin mamma.
Ett lamm på 3,5kg ska ha 7dl mjölk första dygnet och minst lika mycket de nästkommande. De ska ha många små givor per dygn så att bara mata 3 gånger per dygn är för sällan för en sån liten.
Avföringen ska vara gul och kletig de första dygnen. Svårt att säga om den är normal eller ej men finns inte så mycket att göra mot den. Vad ger ni han att äta?
Att ge mer än 2dl per gång är vanskligt då det kan rinna över i fel mage och då blir man också dålig i magen och kan dö. Lagom är bäst.

asjoh108

  • Inlägg: 45
    • Uppland
SV: Svagt lamm med vitt bajs
« Svar #2 skrivet: 22 mar-16 kl 11:19 »
Lammet är nu 2 veckor gammalt och mår bra. Han är lite för sig själv och går ibland in och lägger sig även om mamman är ute, men han diar och växer. Dock är bajset fortfarande vitt. Nån som har en förklaring???


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

113 gäster, 2 användare
Tusenskönan, hsd

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser