Hej experter! Ber om ursäkt ifall ämnet har avhandlats tidigare, i så fall får ni gärna hänvisa mig rätt.
Jag har en fundering angående hur stor gård man kan tänkas behöva beroende på vilken verksamhet man avser att bedriva (eller som man vill ta höjd för att näste ägare skall kunna bedriva).
Låt oss anta att man kan köpa en äldre bondgård i Mellansverige och har möjlighet att köpa till både jordbruksmark och skog. Hur stora arealer jordbruksmark och/eller skog krävs för att kunna:
1. Ha gården som sommarstuga, med ytor för grödor och djur som det räcker om man tittar till en-ett par gånger i månaden (typ rotsaker, potatis och biodling). Skog så det räcker till att ta ved varje år.
2. Ha gården som "reservboende" om staden/regionen där man bor drabbas av en allvarlig kris (t.ex. omgattande sociala oroligheter, kärnkraftsolycka eller t.o.m. krig), dvs. den yta jordbruksmark och skog som krävs för att snabbt kunna ställa om till en stor grad av självförsörjning på kort tid (dvs mer omfattande odlingar än i 1. ovan, och plats för djur som man kan skaffa och lära sig sköta relativt snabbt, typ höns och får).
3. Göra en "Åter" och försöka bli så självförsörjande som möjligt, gradvis under en femårsperiod. Fokus på självförsörjning av livsmedel och ved snarare än försäljning, dvs man jobbar med något annat också (heltid eller deltid).
4. Göra en "Åter plus" och dels försöka bli så självförsörjande som möjligt, dels försöka sälja såpass mycket grödor eller animaliska produkter att man kan trappa ner på och kanske tillslut sluta jobba med ett annat jobb.
5. Bo permanent, jobba med annat, men ha 3-4 hästar på marken.
6. Bo permanent, jobba med annat, och ha skog nog att få vara med i det lokala jaktlaget.
7. Bedriva småskaligt modernt jordbruk (typ spannmåls-, mjölk-, eller köttproduktion) så att man kan leva av det.
Finns det några tumregler?
/B-Boy