Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar  (läst 4873 gånger)

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« skrivet: 19 okt-15 kl 00:25 »
Hej alla, blev så glad när jag hittade in på denna sida o såg hur trevliga o stöttande alla är! Kände direkt att denna gemenskap vill jag vara med i!😊
Är nybliven getägare (en vecka nu) har alltid älskat alla djur o att skaffa dvärggetter har stått högst upp på listan i många år! Har försökt läsa på så mycket jag bara kunnat men som uppvuxen i hästvärlden vet jag att man kan läsa så mycket man vill men den bästa kontakten är den som haft djuren en längre tid o erfarenhet slår all nedskriven fakta i böcker!
Efter denna vecka har jag myst o gjort allt i min makt för att bli bästa kompis med dom tre nya familjemedlemmarna! Att bli kompis med tre skeptiska killingar kräver tid tid tid o mat o godis!
Så här efter en lång utläggning kommer min egentliga fråga! 😂
Finns det något man absolut inte får ge sina getter?! Tänker även i träd/sly väg? Vore fruktansvärt om jag missat något o dagligen går o fixar farliga måltider till mina nya vänner!
Tacksam för alla tips o trix för att få dom söta att älska mig lika mycket som jag redan älskar dom!

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #1 skrivet: 19 okt-15 kl 00:37 »
Välkommen, kul att du hittat hit!  :D

  Rhododendron är ökänt farligt för alla getter.  Dvärgisar är extra känsliga för både överutfodring och bedövningsmedlet Rompun.  De kan få överfodringsfång ungefär som hästar.

  Dina erfarenheter av hästar är användbara på getters psyke, med vissa små justeringar, t ex är getter inga vidare långdistanslöpare.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #2 skrivet: 19 okt-15 kl 01:26 »
Tack!!
Denna veckan har varit omtumlande!! 😂  varje gång jag har tänkt tanken att jag tagit poäng i att överlista dom små så har jag snabbt fått lägga undan den tanken för att lista ut nästa drag då dom utan problem trycker ner weehoo jag vann känslan till  ne men va f*n!! 😃 men roligt är det!! Samtidigt är man ju lite rädd att göra fel så jag hopps allt blir bra till slut för oss allihopa! Men jag kan ju säga att just nu är nog hästar såååå mycket lättare! Men det kanske är att man vet så mycket mer om dom!
Det finns inget annat o tänka på i foder/godis väg man inte ska ge dom?! Vet ju att dom lätt blir för tjocka! Jag tänker att getterna är shettisar, så dom får jobba lite för maten!!!! 😂 just nu rastar dom sig flitigt här hemma med att hitta på allt dom inte får!! Så vi får motion allihopa! (Fåren som bor här skrattar åt mig o dumförklarar det senaste inköpet!!) 😃 Detta avslutar vi alla ihop på en bänk i hagen! Jag med en kopp kaffe o dom får lite färgglada grenar o löv! Tills nästa rond drar igång dvs!! 😍

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #3 skrivet: 19 okt-15 kl 01:42 »
 ;D ;D  Jaha, du har alltså på egen hand upptäckt att de små raringarna är påhittiga och intelligenta.  Tack för det igenkännande skrattet!   ;D :D  Men om du jämför den tid du hunnit ägna åt getterna med den tid du skulle ha ägnat åt ett föl, en unghäst, så är kanske inte getterna så svårhanterliga ändå?

  Löv och kvistar är nog det bästa du kan ge dem.  Ek kan du vara försiktig med, liksom alla "tama" växter, varav ganska många från början är medicinalväxter och således eventuellt giftiga.  Sälg, asp, ask, rönn, lönn, apel, tall hör till de nyttiga favoriterna.  Tall har fördelen att vara grön året runt.  Men om du har getter, så kan den ju ta slut ...  :P

  Det låter som om du kan bidra med några fina höstbilder från din hage.   :) :D
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

skräptanten

 • Inlägg: 3770
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #4 skrivet: 19 okt-15 kl 06:35 »
;D
Getter skiljer sig ganska mycket från hästar. Eller kor. Eller får. Framför allt genom att de är så snabba och oerhört intelligenta. (Inte så att t ex kor skulle vara korkade, de är också väldigt smarta djur, men det snurrar liksom inte riktigt lika fort i deras hjärnvindlingar.)
Istället för att räkna upp allt de inte ska äta, är det bättre att lista vad de ska äta: Grovfoder (bete, hö/silage, färskt eller torkat sly och gran/tallris), viltsaltsten, mineraler för nötkreatur (passar getter bäst), samt vatten av god kvalitet. Dvärggetter är väldigt lättfödda (vilket är mitt fina sätt att säga att det kan bli feta om de får för mycket mat :P ), så vill du ge dem godis som belöning är fruktbitar eller grönsaker bra. De ska inte ha kraftfoder eller spannmålsbaserad mat, för då blir de bollar på 4 ben (och bockar kan dessutom få urinsten, vilket är plågsamt och i värsta fall dödligt).

Välkommen hit förresten :) !
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

SussiloII

 • Inlägg: 582
  • Småland
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #5 skrivet: 19 okt-15 kl 10:55 »
Hejsan Beejac och välkommen  :)!
Förutom rhododendron ska du inte ge dina getter azalea, lagerhägg eller idegran. Ris/grenar, förutom de som redan nämnts, kan du också ta från alm, en och lind. Den vanligaste orsaken till utfodringsrelaterade problem och sjukdomar hos getter är överutfodring och användandet av kraftfoder i tid och otid. Friska getter med normalt hull som inte mjölkas av människa eller killingar behöver inte kraftfoder.

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #6 skrivet: 19 okt-15 kl 13:39 »
Tack för alla tips! I nuläget kan jag tyvärr inte ha dom små rackarna fritt i hagen då vi nu bygger om staketen! En fin fårhage där inga av femlingarna rymt ifrån på hela året börjar dessa söta med att möta upp mig i trädgården utanför hagen istället för innanför med dom andra! 😃 visste ju att detta kunde vara fallet då jag läst alla skräckexempel med att ha dvärgarna på rätt sida staketet! Hagen i sig tror jag blir stor o fin nog till små getterna då dom bara är tre stycken! Mycket träd o sly (tyvärr har fåren städat väldigt fint men det finns mycket Gotte kvar!) sen är det öppna partier med gräs! Har inrett ett gammalt garage som ska få agera vindskydd o krypin då jag hoppas dom kan bo ute året runt! Vill helst inte behöva stänga in dom i stallarna med alla andra djur! Där finns ett litet rum extra i byggnaden jag har i hagen tänkte att kanske hänga in en grislampa där inne om det blir en jätte kall vinter så dom själva får välja var dom trivs! Halmbäddar i båda rummen är på påbörjade! Bifogar lite bilder på deras nya hus o inredningen där! Tänkte bygga lite riktiga platåer där inne framöver så dom kan hoppa upp o busa om dom vill! Är i full gång med att bygga "leksaker" ute i hagen tyvärr finns det inga stenar i hagen i nuläget men har lyckats få svärfar att ha ögonen öppna runt ägorna efter lämpliga stenar som går flytta hem hit!
Vilka frukter kan vara lämpliga som godis? Jag har i nuläget gett en hand fårpellets 😁 när jag varit inne hos dom i sin krubba på marken i hopp om att dom ska förstå att den färgglada krubban betyder mat o att dom ska komma när jag pillar med den! Denna tanken va främst till att börja med då dom inte är tama än så jag kan inte kalla in dom om dom skulle rymma! Har fått ta hjälp av fåren i hagen när jag haft en rymling o kalla in dom så har rymlingen blivit sur på att bli lämnad själv i/utanför hagen o oxå kommit tillbaka så jag kan släppa in den i "huset" igen!
Oj vilka uppsatser jag skriver här märker jag! 😂
Har svårt att hålla mig till dom egentliga frågorna!
Ursäkta den långa läsningen! 😂💕
Lyckas inte få med bilderna då dom är för stora?! 😩 ska se hur jag kan lösa det!

Torptomten

 • Inlägg: 916
 • Ljuset lyser i mörkret ...
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #7 skrivet: 19 okt-15 kl 18:42 »
Välkommen!
Dvärggetter mår som många redan sagt inte bra av kraftfoder. Mänga trädgårdsväxter är kraftigt giftiga: T ex Gullregn och Idegran, Tibast och många trädgårdsblommor. Samtliga arter av släktet Prunus (Körsbär, Plommon, Hägg, Lagerhägg)

Bröd bör Du undvika (=kraftfoder) även som godis. Rekomenderar renskrubbade morötter i små bitar, som godis.
Att ha en ljudsignal somm kallar till godis är bra om de försvinner utom synhåll. Du kan ta en tom bensindunk och slå på med en träklubba, en särskild visselpipa, eller bara rösten men alltid ge godis.
/Tt
Djurägare, medmänniska på landsbygden och en liten del av den oändliga Skapelsen.

Motto: Ora et Labora!

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #8 skrivet: 19 okt-15 kl 18:53 »
Då är det dax att skrubba morötter nu! 😃
Fåren kommer på visslingar så jag hoppas getterna oxå lär sig detta! Har som vana att när jag är påväg in i hagen att vissla till mig fåren så getterna oxå ser att fåren kommer o litar på mig o får kel! Sen gör jag samma sak varje gång jag går in till getterna o pillar! Har upptäkt att getterna har börjat svara nu när jag visslat på fåren då dom svarar o kommer som ett gäng hundar! 😊
Är bara den riktiga hunden i hemmet som tycker detta verkar urlöjligt då hon med en suck lägger sig i trädgården o vet att jaha då ska du in till dom dryga gapande tussarna! 😂
Tack för morotstipset!

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #9 skrivet: 19 okt-15 kl 21:17 »
Du får nog snart lättinkallade getter!  :)  Jag tycker att ditt eget förslag med lövkvistar var jättebra som godis.  Såna får de svårt (men inte omöjligt) att bli feta av.

  En olycka inträffade i min getflock för länge sedan:  Äpplen och morötter skurna i tärningar serverades till hela flocken.  En ung get hade för bråttom och fick en bit i fel strupe.  Hon dog.   :'(

  Getter är läraktiga och lätta att få tama.  Om Beejac ägnar lika mycket tid åt getterna som hän skulle ägna åt en häst, så blir de säkert snart mycket tama.  Som träningsmål skulle jag föreslå koppelvana, rumsrena, bilvana, inkallning - och kanske lite agility.  Anpassa efter dina egna - och getternas - intressen!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #10 skrivet: 19 okt-15 kl 22:00 »
Försöker få in bilderna så här kommer ett prov.
Här är dom lövverk jag serverar i nuläget i olika höjder fritt hängande o vid platåer

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #11 skrivet: 19 okt-15 kl 22:10 »
Fritt hängande?  Då kanske de övar balans genom att stå fritt på bakbenen!  En variant är att hålla kvisten i handen, och passa på att socialisera dem.

(Men jag tycker att "geten" ser lite bordercollieaktig ut ...  ;D )
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

olivia.k

 • Inlägg: 1466
  • Jämtland
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #12 skrivet: 19 okt-15 kl 22:20 »
Men det är väl ingen näring i bladen nu? Dras inte näringen tillbaka till marken så därför bladen blir gula? Ingen näring=bara bukfylla. Djur som går ute året runt skall väl ha fri tillgång till grovfoder (hö/silage) men det kanske du ger? Läser dock bara "sly" överallt. Det kanske är grönare söderut än här, för här är betet slut för flera veckor sen.

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #13 skrivet: 19 okt-15 kl 22:22 »
Vindskyddet och delar av hagen!

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #14 skrivet: 19 okt-15 kl 22:24 »
Kaffe paus på bänken och dom nya familjemedlemmarna 😊

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #15 skrivet: 19 okt-15 kl 22:26 »
Jo det där med att stå på bakbenen är dom redan bra på! 😃 tänker att det kanske även medför lite träning samtidigt som jag klappar o dom kan inte bara stå o slänga i sig löven! 😂 på bilderna där dom står upp är det jag som håller kvistarna!  Ja det slank med en bild på den medlemmen i familjen som tycker det nya inköpet va ofantligt onödigt!

Beejac

 • Inlägg: 35
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #16 skrivet: 19 okt-15 kl 22:28 »
Men det är väl ingen näring i bladen nu? Dras inte näringen tillbaka till marken så därför bladen blir gula? Ingen näring=bara bukfylla. Djur som går ute året runt skall väl ha fri tillgång till grovfoder (hö/silage) men det kanske du ger? Läser dock bara "sly" överallt. Det kanske är grönare söderut än här, för här är betet slut för flera veckor sen.
Jo då givetvis får dom grovfoder! 😊 löven o pinnarna är mest för att kanske liva upp deras vardag lite mer med roligheter istället för att bara hänga vid höhäcken!

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #17 skrivet: 19 okt-15 kl 22:37 »
olivia.k hann precis posta sitt inlägg innan Beejac lade ut sina fina bilder på gröna lövruskor.  Jag tror vi alla är överens om att denna kost är perfekt för dessa djur.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

SussiloII

 • Inlägg: 582
  • Småland
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #18 skrivet: 19 okt-15 kl 22:59 »
Absolut! Ris och grenar är naturlig föda och getterna gnager av barken och har sysselsättning. En djurägare uppväxt med hästar har säkert kunskaper om vad som händer med näringsvärdet i betet under olika årstider. Tror inte vi behöver oroa oss där  :). Läckra bilder Beejac!

skräptanten

 • Inlägg: 3770
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: NEJ NEJ NEJ mat/godis till afrikanska dvärgar
« Svar #19 skrivet: 20 okt-15 kl 07:08 »
Jag tycker också bilderna var jättefina :) !
Tänk på om det blir en kall vinter där du bor, att dina små skäggiga kompisar kan frysa! De kan behöva vara inne i gethuset när det är alltför kyligt för dem, de har ju inte den klimatanpassning som lantras- eller allmogegetterna har. (Har ofta några getter ute hela vintern, och det är härligt att se dem med frost i raggen på morgonen, ligga och idissla frukosten på en hötuss eller något annat torrt ställe - och det är 15 minusgrader! Jag har göingegetter.) Tänker du dig värmelampa så måste du vara supernoga med elsäkerheten, lampan får absolut inte komma i närheten av brännbara material, och den måste hänga högt nog för att getterna inte ska kunna nå den ens om de står på bakbenen på en hylla, och kabeln måste vara garanterat oåtkomlig så ingen gnager på den!
Läser du tidningen Åter, förresten? Har du sett att det börjat en serie om getter och getskötsel? Där kan finnas användbar läsning!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser