Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "tomatbeskärning"  (läst 2517 gånger)

bolanda8

  • Inlägg: 13
    • Uppland
"tomatbeskärning"
« skrivet: 25 jun-15 kl 16:55 »
Hur hårt kan man trimma tomatplantor? Jag har plantor av Brandy Wine och Money Maker i växthuset. De har vuxit snabbt och efter ca 30-40 cm höjd har de delat sig i två rejäla stammar. Jag har tjuvat som vanligt men undrar om man skulle satsa på bara en stam el om ett sånt ingrepp skulle skada plantan?

anette i bugared

  • Inlägg: 6138
    • -
SV: "tomatbeskärning"
« Svar #1 skrivet: 25 jun-15 kl 22:10 »
Du kan klippa/beskära din tomatplanta utan att den skadas men jag rekommenderar att du behåller bägge stammarna, det klarar den gott o väl. Led bara upp dem så att de växer ifrån varandra så minskar risken för svampsjukdomar, ljuset når ner i bladverket och frukterna mognar fint.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Nina K

  • Inlägg: 1033
    • Skåne
SV: "tomatbeskärning"
« Svar #2 skrivet: 26 jun-15 kl 21:19 »
Det sägs att man ska tjuva tomatplantor för att ge bra skör och att de ska mogna i tid men vi brukar inte följa det. Beroende på tomat typ så är det oftast två stammar på våra som vi toppar vid bröst/ögon höjd. Nu bor vi i skåne så vi har en lite längre säsong så det funkar pluss växthus. Biff- en stamm, kvisttomat- två stamm, plommon/körsbärstomat- två tre stamm. Jag klipper våra rätt hårt första trimmningen (som pinnar) och ännu har ingen dött av det. Klipper bort alla blad längst ner upp till 30-40 cm och sedan enstaka blad för att få plantan luftig. Dock gör jag ingen hård trimning på busktomater utan gallrar nedre delen så plantan ligger för tätt mot marken. Jag tycker du kan ha kvar båda stammarna och kanske toppa dem vi en viss höjd så kraften går till frukterna i stället så de hinner mogna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

611 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser