Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Smida damskusstål av fogsvans och fjäderstål  (läst 2653 gånger)

Musse2000

 • Inlägg: 1
Smida damskusstål av fogsvans och fjäderstål
« skrivet: 13 jun-15 kl 21:04 »
Hej!

Jag vill göra damskusstål och jag har en massa gamla fogsvansar och fjäderstål liggandes.
Min fråga är vad fogsvansar är gjorda av för stål, vilken kölhalt dem har och om det skulle passa att göra damskusstål med fogsvans och fjäderstål?
Om det inte funkar med fogsvansar vet ni något annat gammalt skrot eller verktyg som man kan hitta i en gammal lada full med skit som skulle fungera?

Skulle uppskatta svar.

torbjorn

 • Inlägg: 11763
  • Medelpad
SV: Smida damskusstål av fogsvans och fjäderstål
« Svar #1 skrivet: 13 jun-15 kl 23:17 »
Fogsvansar och andra träbearbetningsverktyg brukar vara gjorda av kolstål med relativt hög kolhalt (1-1,5 %), dvs ganska precis samma kvalitet som används i enklare fjädrar där man inte kostar på legerat stål.

Ska du ha något annat att lägga emellan i damaskenerstålet så bör det kanske lämpligen vara ett vanligt konstruktionsstål med låg kolhalt "blötjärn", alltså sådant som man hittar i byggnadsskrot, valsade profiler (I-balkar, vinkeljärn, plattjärn) mm.   Eller också kan du sikta på något s k maskinstål med runt 0,5 % kol - sådant som man hittar i axlar, detaljer av stålgjutgods mm i bilar, traktorer, lantbruksmaskiner etc.  Se bara upp så du inte råkar på delar av legerat stål eller s k automatstål.

TW

 • Inlägg: 2652
  • Finland
SV: Smida damskusstål av fogsvans och fjäderstål
« Svar #2 skrivet: 13 jun-15 kl 23:33 »
Se bara till att du inte förstör någon gammal fin kvalitetsfogsvans som någon snickare kan vässa och använda i 50 år till.


Det här med damaskstål är en jäkla soppa. Ursprungligen var ju damaskering en samlingsnamn för ett antal besläktade metoder att tillverka segt och fjädrande stål till svärsklingor på en tid när man endast hade brännstål att utgå ifrån. Sedan började man välla ihop hårdare och mjukare material till damaskstål för det dekorativa mönstrets skull.

Jag har aldrig vällt damaskstål men jag tror att sågblad är väl tunna för att vara vällbara. I alla fall för en nybörjare. Stål med högre kolhalt har lägre välltemperatur och brinner vid lägre temperatur än blötjärn så jag skulle tro att de tunna sågbladsbitarna helt enkelt brinner upp medan du värmer upp blötjärnet till välltemperatur.
Säkert har vi någon riktig smed här på forumet som kan ge dig ett ordentligt svar på frågan men jag skulle kunna tänka mig att gamla filar och blötjärn skulle ge ett hyggligt damaskstål.

Jag som snickare är annars ingen damaskstålsfantast. Man får mycket bättre eggar i verktyg smidda av blötjärn med en bit homogent kolstål invällt i själva eggen. Såkallade laminerade blad.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

smedpeter

 • Inlägg: 120
  • Jämtland
  • smedpeters hemsida
SV: Smida damskusstål av fogsvans och fjäderstål
« Svar #3 skrivet: 14 jun-15 kl 11:54 »
Ja, det är ju en liten vetenskap det här med att välla ihop olika metaller. Det finns några saker man behöver tänka på. För det första, så behöver ytorna som skall vällas ihop vara fria från rost och fett. Bäst är det att använda lantbruksborax som flussmedel. Det är inga problem att välla ihop tunna material med tjockare, eftersom man gör en packe, där bitarna är lika stora, ytorna ligger emot varandra och det blir ganska enhetlig temperatur. Enklast är det att svetsa ihop packen i ändarna, och svetsa fast en 12mm stång som man kan ha som handtag istället för en tång när man väller. Om  man vill ha ett fint mönster, så gäller det att hitta två olika sorters metaller - gör man damask av bitar av samma sort, så framträder inte mönstret. Bäst är att välla blötjärn med något kromlegerat stål, då blir mönstret tydligt. Stål av fogsvansar och fjäderstål är nog för lika varandra för att det skall bli tydligt mönster. Men har man tillgång till skrot, så är det ju ara att prova sej fram. På smidesforumet Antracit finns det hur mycket information som helst angående damaskerat stål, kolla där. Och lycka till...
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

334 gäster, 12 användare (2 dolda)
torbjorn, ärt, fri, Tångräkan, Niklas Nyström, Gve, Karlsdotter, H2O, Ekis, bergh

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser