Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bivax för ostlagring  (läst 2298 gånger)

mrzwing

 • Inlägg: 17
 • Excentrisk och små galen gör-det-självare.
  • Värmland
Bivax för ostlagring
« skrivet: 23 apr-15 kl 20:49 »
kan man använda bivax som ytvax för att lagra ostar?

där jag tänkt ha bina är långt från besprutade fält och hade tänk låta bina bygga sina egna vaxkakor för att minimera gifter och liknande senk an man UV behandla dem (dvs lägga det hela i solen) för att bryta ned gifter yttligare.
make all the things!

ninaferm

 • Inlägg: 1
  • -
SV: Bivax för ostlagring
« Svar #1 skrivet: 05 aug-15 kl 22:40 »
Om man kan, vet jag inte, men för att slippa massa trassel - använd täckvaxet till osten. Bin renar ev. orenheter, och det som blir är år av inlagring efter äggläggning och larver  i kupans vaxkakor. Täckvaxet är det som man tar bort för att kunna slunga ramarna, öppna cellerna, och är färskt och flera gånger renare än sjäva vaxramen. Använder täckvaxet jag tar vara på själv till salva och tvål. Du slipper öda tid på en svår rening.

samadams

 • Inlägg: 29
  • -
SV: Bivax för ostlagring
« Svar #2 skrivet: 08 aug-15 kl 12:42 »
själv har jag precis täckt 3 ostar med aska, old school. Ser ut att funka bra. Köpa ostvax är rätt dyrt, men jag undrar om inte man kan smälta ner livsmedelsgodkända vaxet från ostar man köpt?

Ostlabbet

 • Inlägg: 13
 • Webbshop för osttillverkning
  • Skåne
  • Ostlabbet
SV: Bivax för ostlagring
« Svar #3 skrivet: 29 nov-15 kl 17:00 »
Visst kan man smälta ner ostvax från köpta ostar och återanvända! Det är lämpligt att smälta ner, sila och sedan hetta upp till över 100 grader för att ta död på oönskade mikroorganismer. Dock är många ostar i butikerna täckta med ostplast istället, och det går inte att smälta ner och återanvända. Ostvaxet är segare och böjligare, ostplasten spricker lättare. Så ser man lättast skillnad om man är osäker.

Visst är ostvax dyrt, men vi brukar rekommendera våra kunder att just återanvända det. Då blir kostnaden liten över tid.

Aska är jättebra också, men fyller en helt annan funktion. Ostvaxet förhindrar mögeltillväxt och uttorkning, medan askan bara begränsar mögel (och ger en snygg yta!). Ofta är problemet med hemmaystade ostar att de är så små att de torkar ut under lagringen. Därför rekommenderar vi alltid att man vaxar eller plastar sina hårdostar, även de som traditionellt inte ska ytbehandlas annat än med salt. Även vakuumpackning fungerar bra enligt vår erfarenhet, men sägs begränsa mognadstakten.

Jon på Ostlabbet
Allt för osttillverkning hemma: ostlabbet.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser