Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?  (läst 2494 gånger)

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
Vi har 5 kor som ger mjölk och en restaurang som gärna vill sälja våra förädlade produkter (ost, yoghurt). Vilka krav måste vi uppfylla? Vår verksamhet är KRAV-märkt men vi har hittils enbart använt mjölken i självhushållningssyfte.

lsjonsson

  • Inlägg: 32
  • Emigrerat från Huskvarna till Kalix via Aneby
    • Norrbotten
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #1 skrivet: 26 sep-14 kl 05:33 »

Ett tips kan ju vara att höra med kommunen o deras miljöinspektörer/livsmedelstekniker.
Dom borde kunna ge tips o råd på hur du ska gå vidare. Jordbruksverket kan säkert ge dig svar på dina frågor.
http://www.jordbruksverket.se/
/Stefan
Det enda sättet att upptäcka gränserna för det möjliga är att gå en liten bit förbi dem in i det omöjliga.
/Arthur C. Clarke

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #2 skrivet: 26 sep-14 kl 06:41 »
Det är livsmedelsverket och inte kommunerna som ansvarar för småskaliga mejerier och charkuterier .

Man kan finna mera information hos livsmedelsverket, men också hos Eldrimmer

http://www.eldrimner.com/core/files/guide_smaskalig06.pdf

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #3 skrivet: 26 sep-14 kl 11:37 »
Tack för tips!

lsjonsson

  • Inlägg: 32
  • Emigrerat från Huskvarna till Kalix via Aneby
    • Norrbotten
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #4 skrivet: 27 sep-14 kl 07:45 »
Tack! Så var det ja! :)
/Stefan
Det enda sättet att upptäcka gränserna för det möjliga är att gå en liten bit förbi dem in i det omöjliga.
/Arthur C. Clarke

hälsingestintan

  • Inlägg: 5
    • Hälsingland
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #5 skrivet: 10 okt-14 kl 14:53 »
I vår kommun är det fortfarande kommunen som ansvarar för kontroll av animalieanläggningar, det är olika i olika kommuner. Så ring kommunen i första hand skulle jag säga.

Det är livsmedelsverket och inte kommunerna som ansvarar för småskaliga mejerier och charkuterier .

Man kan finna mera information hos livsmedelsverket, men också hos Eldrimmer

http://www.eldrimner.com/core/files/guide_smaskalig06.pdf

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #6 skrivet: 10 okt-14 kl 17:20 »
I vår kommun är det fortfarande kommunen som ansvarar för kontroll av animalieanläggningar, det är olika i olika kommuner. Så ring kommunen i första hand skulle jag säga.


Det kanske finns några hör av Sverige som är undantag?

"Regeringen har beslutat att Livsmedelsverket ska ta över kontrollen av bland annat småskaliga charkuterier, fiskrökerier och mejerier. Målet är att kontrollen ska vara likvärdig i hela landet."

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Livsmedelverket-tar-over-kontrollen-av-smaskaliga-charkuterier-och-mejerier/

"Livsmedelsföretagen välkomnar regeringsbeslutet våren 2013 att låta Livsmedelsverket ta över den offentliga kontrollen av bland annat småskaliga charkuterier och mejerier från den 1 januari 2014. Vi ser det som ett första steg i en process där hela den offentliga livsmedelskontrollen förs över från kommunerna till staten."

http://www.livsmedelsforetagen.se/fokusomraden/livsmedelslagstiftning/hygien-och-kontroll/

"Från och med 1 januari 2014 är det Livsmedelsverket som anvarar för tillsynen på animalieanläggningar. Om du vill starta en animalieanläggning (slakteri, charkuteri, mejeri, styckningsanläggning, fiskanläggning som tillverkar fiskprodukter, anläggning som bearbetar ägg, vilthanteringsanläggning) ska du kontakta Livsmedelsverket för godkännande av verksamheten. Mer information finns att få på Livsmedelsverkets hemsida, se länk under relaterad information här till höger."

http://www.engelholm.se/Naringsliv-arbete/Tillstand-regler-och-tillsyn/Servering-livsmedel/Start-av-livsmedelsverksamhet/

"Regering beslutade den 8 maj 2013 att föra över ansvaret för kontroll av 853-anläggningar, d.v.s anläggningar som är godkända enligt förordning (EU) nr 853/2004 om hygienregler för animaliska livsmedel, från kommunerna till Livsmedelsverket. Syftet är att skapa en mer likvärdig livsmedelskontroll i hela landet.
 
Vilka anläggningar berörs?
De anläggningar som berörs är de som producerar animaliska livsmedel, till exempel charktillverkare, mejerier, fiskanläggningar som idag kontrolleras av kommunen."

http://www.slv.se/sv/grupp1/livsmedelsforetag/Nyheter-for-livsmedelsforetagare/Nyheter-for-livsmedelsforetagare2/

hälsingestintan

  • Inlägg: 5
    • Hälsingland
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #7 skrivet: 10 okt-14 kl 18:01 »
Det var upp till kommunerna själva att ansöka hos slv om att få ha kvar ansvaret om de anser att de har tillräckligt många anläggningar och tillräcklig kunskap. PLUS att vi som små anläggningar var tvungna att ställa oss bakom våra inspektörer och är nöjda med vår kommuns tillsyn.

Det krävde även att vi följer en radda villkor, ett villkor är tex att endast leverera/sälja i "närområdet", endast en viss mängd, och att vi inte kommer att få något godkännandenr längre.

Bakgrunden till förslaget var att många animalieanläggningar var missnöjda med sina inspektioner, det har varit en utredning på uppdrag av regeringen tror det var jordbruksdepartementet för att utreda detta (även jag blev uppringd och deltog)

Resultatet blev att man kom fram till att det var väldigt ojämnt hur tillsynen gick till från kommun till kommun och resultatet av det blev tillslut att slv tog över om inte kommunerna själva kämpade för att ha kvar kontrollen. Tror även det är ett spel om var jobben ska ligga, kommunerna får kanske säga upp inspektörer arbetet flyttar till slv som utgår från större orter. Det är inte bra för landsbygden, där de flesta anläggningarna finns.

Personligen tror jag att det är ett sämre drag för företagen att slv ska kontrollera, även om det blir lika överallt. Det kommer alltså bli samma personer som inspekterar tex Arlas stora mejeri som ett gårdsmejeri med en produktion på 1000 kg ost per år. Kan slvs inspektörer anpassa sig från det stora till det lilla eller kommer det leda till orimliga krav på oss små i slutändan? Återstår att se.

Slutligen, tumme upp för Hudiksvalls kommun, dom stod upp för företagen och hade en dialog med oss angående detta! De fick även mycket bra betyg i regeringens utredning. Kanske har vi helt enkelt väldigt duktiga människor som jobbar här.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Vad krävs för att sälja produktion av mjölkprodukter?
« Svar #8 skrivet: 13 okt-14 kl 13:13 »
Intressant! Tack.

Utifrån er erfarenhet, är det en svår sak att få till om vi t e x skulle baka ostkaka och sälja på ett konditori i närheten? Eller om vi skulle tillverka yoghurt vilken skulle användas på en restaurang i deras matlagning? Vi är ju så små med bara 3-5 lakterande kor åt gången så man kanske inte vill lägga ut för mycket på utrustning. Vi handmjölkar t e x, kan det vara ett problem? Jag förstår att svar kan vara spekulationer, men det vore intressanta höra de med. Vi har ett kök som har varit godkänt för livsmedelstillverkning för kanske 10 år sen som vi skulle kunna fixa till, men det kanske är en massa annat också vi bör veta. Jag ska kontakta dem dock, men det skadar inte veta lite om verkligheten på förhand.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

807 gäster, 1 användare
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser