Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Seminarium om hållbart jordbruk 18 oktober i Ramsele  (läst 552 gånger)

ThorstenLaxvik

  • Inlägg: 3
    • Ångermanland
Seminarium om hållbart jordbruk 18 oktober i Ramsele
« skrivet: 21 sep-14 kl 08:07 »
Ansvarsfull matproduktion
-att skapa ett exempel

De flesta vet att det nuvarande sättet att producera mat på inte är hållbart. Vi stoppar in tio kalorier olja för att få ut en kalori mat. Konventionellt jordbruk är en stor miljöbov och näringsvärdena i maten har församrats och förfelats i takt med industrialiseringen.

Vi behöver återskapa energikloka familjejordbruk som producerar kvalitetsmat och miljönytta genom ökad biodiversitet och kolinlagring i markerna.

Seminariet syftar till att få igång ett arbete med att skapa en exempelgård i form av ett familjejordbruk någonstans i Mellannorrland. Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av frågan.

Tid: lördagen den 18 oktober 2014.
Plats: Ramsele Konferens- och Forskarcentrum (gamla SVAR-huset).
Kostnad: 250 kr inkluderande fika och lunch (kött från Rafnaslakt och grönsaker från Nyttogården). Kursavgiften faktureras eller erläggs kontant.
Anmälan: Snarast till thorsten@rafnaslakt.se. Ange faktura eller kontant. 
Arr: Nipakademin (Thorsten 070-5200761), Omställningsgruppen i Jämtland (Peo 070-368 33 96, Ole 070-5116550) och Slow Food Jämtland i samarbete med Leader Sollefteå.

PROGRAM
09.00 Fika
10.00 Nipakademin hälsar välkommen till Ramsele. Introduktion till dagens tema – det neoagrara, den nya tidens jordbruk.
Principerna för en ansvarsfull matproduktion – Bengt Bodin, agronom och författare till boken När vinden vänder.
11.00 Frågestund.
11.30 Reflektioner i smågrupper.
12.00 Lunch.
13.00 Hur mycket kan ett familjebaserat ansvars-jordbruk producera?  Jonas och Elin Nordlund, Backfors Gård i Bjurholm.
13.20 Hästen som arbetskamrat och kraftkälla – energieffektivitet.
13.40 Nyttogården och dess 40 medproducenter – lokal andelsmat (CSA-jordbruk). Nicklas Markie berättar om sin verksamhet för Åsa Hedman.
14.00 Frågor. Hur går vi vidare? Ole och Peo.
14.30 Fika och avslut. Slakteriet visas för de som är intresserade.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

339 gäster, 7 användare (1 dolda)
turlar, anders flix, Ett svart får, fyren, Stengrim, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser