Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt  (läst 2877 gånger)

babette

 • Inlägg: 13
Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt
« skrivet: 20 sep-14 kl 10:36 »
Åååh! Morr! Hade en sån fin långväst i fårskinn! Nu blev den maskintvättad och skinnet blev hårt o på vissa ställen gulaktigt o buckligt! :-( :-(
Går det att rädda på ngt sätt eller är det bara att slänga? :-( :-(

Gottfrid

 • Inlägg: 551
  • -
SV: Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt
« Svar #1 skrivet: 20 sep-14 kl 12:22 »
Jag brukar aldrig tvätta mina skinnvästar .De kanske kan gå om du smörjer in den.Fråga nån som håller på med skinnberedning om denne kan ha nått tips.

Lavendel

 • Inlägg: 41
  • Södermanland
SV: Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt
« Svar #2 skrivet: 22 sep-14 kl 17:56 »
själv skulle jag försöka karda ullen så den liksom inte tovar ihop sig kanske ha balsam i för att det skall gå smidigare, själv skinnet skulle jag fukta upp igen så det blir mjukt med massor med sadeltvål...
bara torka av överskottet och sedan försöka röra på skinnet minst en gång i timmen för att bibehålla mjukheten, skinn kan inte torka för varm och för fort....
 max typ 20 grader och att man fortsätter med mjukgörande rörelser.... så skall det nog återgå till så normalt som det kan...

malei

 • Inlägg: 1
  • Småland
SV: Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt
« Svar #3 skrivet: 22 sep-14 kl 19:00 »
kanske en handtvätt med hårspolning eller -kur för torr hår kan hjälpa att bringa tillbaka tappad fet. kanske ochså grön tvål, bebisolja eller spensalva. och inte torka i solen eller för warmt!
Lycka till!

Martina

 • Inlägg: 200
  • Uppland
  • Bomärkt
SV: Hjälp! Förstörd skinnväst i maskintvätt
« Svar #4 skrivet: 25 sep-14 kl 00:35 »
Hur har det gått med din väst?
Om du inte redan hunnit testa något av knepen ovan, skulle jag som garvare vilja ge några råd:

1. Dra inte i pälsen. Om skinnet är torrt och hårt kommer det att spricka om du börjar slita i pälsen. Kardning är ett hårdhänt sätt att behandla ull på, vänta och se om du kan få skinnsidan mjuk först, därefter kan du försiktigt reda ut ev. hoptovade lockar med fingrarna.

2. Tvätta inte igen, och absolut inte med någon form av tvål/såpa. Det torkar ut skinnet ännu mer (gäller även sk. återfettande produkter) och det kommer antagligen att gå sönder om det blir helt genomblött igen.

3. Smörj inte på något som inte är animaliskt eller vegetabiliskt. Hudlotion och barnolja består åtminstone till viss del av paraffin och andra råoljeprodukter som verkar uttorkande. Känns bra för stunden, torkar ut i längden. Så också på fårskinn. Finns också många petroleumbaserade lädersmörjor, se upp för dem.

Det var vad jag inte rekommenderar.
Hur skall du då gå till väga?

Eftersom skinnet blivit gult och buckligt, misstänker jag att det faktiskt kan vara antingen alunberett eller vegetabilgarvat. Särskilt som det inte klarade tvätten så bra, kommersiellt kromgarvade skinn är "tvättbara".
Du behöver försiktigt fukta upp skinnet igen. Fyll en blomspruta med ljummet vatten, spraya skinnets köttsida (den utan päls) och vik ihop västen försiktigt med köttsidorna mot varandra. Lägg i en plastpåse, sätt dig på den! Efter ca 30 minuter kan du mycket försiktigt veckla upp din väst som nu blivit fuktig, men inte genomblöt. Obs! Skinnet i västen kan nu vara  mycket skört och kan gå sönder för minsta lilla. Det beror på hur illa åtgången västen blev i första tvätten.
Stryk nu försiktigt på något slags vegetabiliskt eller animaliskt fett. En bra lädersmorning, olivolja eller rapsolja spelar ingen större roll, olja är lite svårare att applicera bara. Lättast är nog att ha en kopp bredvid sig, doppa fingertopparna och massera in lite i taget. Sitt gärna ute i solen, solljuset skyndar på processen. Du skall jobba in fettet noga i skinnet och sedan fortsätta massera, mjukgöra, försiktigt tills västen är helt torr. Skiner inte solen kan du sitta vid brasan eller vid en värmefläkt, värme är jättebra så länge skinnet inte blir varmare än 37 grader. Däröver koagulerar det och får skador som inte går att reparera.
Är det fortfarande hårda partier kvar på västen efter den här behandlingen? Spraya på vatten igen och gör om.

Hoppas du lyckas rädda din väst! Beroende på vad den blivit utsatt för kan det vara för sent, men så länge den håller ihop finns det hopp. Små hål och sprickor kan du ev. lyckas laga i efterhand om du får skinnet mjukt igen. 

/Martina


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

121 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser