Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Så i nytt bete till getter, frö-tips!  (läst 1655 gånger)

OliviaJohanna

 • Inlägg: 22
  • Västergötland
Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« skrivet: 18 aug-14 kl 16:28 »
Har dränerat och grävt på gården under sommaren och ett tämligen stort parti där jag tänkte göra hage till geterna (nästa år) är helt bart (alltså bara jord).. Tänkte sådeles så i lite nytt där så det blir ett lämpligt litet betesparti till getterna. Men vad ska man bäst ta för fröblandning till getterna? Letade i gamla trådar men hittade inte så mycket så jag tänkte jag slänger ut frågan igen. Det ska alltså inte bli vall som ska slås utan de ska få beta där direkt sen när det väl vuxit upp något.

Tänkte det är bäst att fråga här innan jag går till lantbutiken för de har inte mkt erfarenhet av getter där utan vill säkert sälja på mig lämpliga fröblandningar till får eller kor. Skulle det isf funka eller är det något speciellt att tänka på? Jag vill ju att mina raringar ska få så gott (och nyttigt) så möjligt. :)

Tacksam för svar! / Olivia

skräptanten

 • Inlägg: 3694
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« Svar #1 skrivet: 19 aug-14 kl 09:52 »
Jag vet inte vilket märke din bonnabutik säljer, så det är svårt att ge helt konkreta sorttips. Det som är värt att tänka på är att det är arter som passar till den typen av mark som du har; torr/fuktig, näringsrik/näringsfattig, morän/lerjord osv.
Rent generellt sett äter getter många arter (fler än kreatur och får), så en betesblandning med gott om arter är bra. Det viktigaste för getter är dock att de får äta löv och sly, så själv gräset är inte huvudsaken i en hage.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

olivia.k

 • Inlägg: 1454
  • Jämtland
SV: Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« Svar #2 skrivet: 19 aug-14 kl 17:15 »
Det finns väl inte så hemskt mycket att välja på när man ska odla vall. Olssons har lite förslag på vad man ska tänka på om det ska vara till bete eller vall. Är det inte lite känsligt att gå och beta  direkt när det vuxit upp något? Som jag har förstått får man inte beta första året man odlar.

Jag har odlat ny vall i år som jag ska ha till hö till getter och får, och som bete efter vallen är slagen, och jag tog vad som fanns, dvs olssons gräsblandning med timotej, rödsvingel, ängsgröe, ängssvingel, eng rajgräs, och köpte några kilo av vitklöver, rödklöver, kärringtand och cikoria och kummin.

I den pdf-fil jag läste om att köpa utsäde osv stod det lite om vall till kor, hästar och får men inget om getter.

Min egen erfarenhet säger mig att getter helst äter buskar, så om du ska skämma bort dem rejält så föredrar de nog några vinbärsbuskar i hagen. Vad det är för gräs är nog skitsamma.
När getterna äter gräs så föredrar de ogräset som växer i en hage som är en gammal grusgrop och där gräset har vuxit och spridit sig av sig själv. Det är många olika sorter om vartannat.


OliviaJohanna

 • Inlägg: 22
  • Västergötland
SV: Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« Svar #3 skrivet: 20 aug-14 kl 12:20 »
Okej, då vet jag lite hur jag ska tänka. Det här blir ju ingen stor hage utan mest lite ombyte och gräs-puts!  Vår nya markbädd kommer ligga i hagen och det är den jag vill dölja med gräs och då helst med en variation av arter gärna åt gammal hederlig blomsterängstyp.. Men då kanske man får köpa helt andra frön att så i den vanliga "gräsblandningen"? Ska åka och inventera vad de har för olika på bonnabutiken imorgon.. Kan ju alltid ta skott från mina vinbärsbuskar men frågan är om de inte hinner äta upp dem innan de rotat sig :D

olivia.k

 • Inlägg: 1454
  • Jämtland
SV: Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« Svar #4 skrivet: 20 aug-14 kl 14:02 »
Jo, precis.. det var lite på skämt jag menar att du ska plantera vinbärsbuskar..men jag tror det är nr 1 på föda hos getterna. och så krusbärsbuskar och andra bärbuskar. Min syster har inte haft vinbär på flera år för getterna äter upp hennes, och all den fina humlen som var runt huset är väck och kommer inte komma igen.

Det vore ju perfekt om man kunde hitta fröer av de sorter som växer på en äng, men går det? Skriv gärna i tråden om du hittar några sådana fröer.

Angelslund

 • Inlägg: 24
 • SINGEL
  • Skåne
SV: Så i nytt bete till getter, frö-tips!
« Svar #5 skrivet: 11 sep-14 kl 12:58 »
Hej.

Tänkte på detta inlägget i går när jag tittade på Bonne Röven (100%bonde) Smart att plantera kål.
Kolla in programmet via länken http://www.svtplay.se/video/2302048/hundra-procent-bonde/avsnitt-9

Rikard


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser