Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Elnät - tips önskas!  (läst 1961 gånger)

lantisen

 • Inlägg: 141
 • Fyrbarnsmamma, shettisägare "bondmora-wannabe".
Elnät - tips önskas!
« skrivet: 08 aug-14 kl 07:16 »
Ska nu köpa in elnät för stängsling, ska fungera som mobilt stängsel på markerna och därför har vi valt elnät denna gång.

Behöver nu ett som är hållbart, slitstarkt och lätt att hantera samt effektivt såklart. Har blandad flock med hästar, får och dvärggetter.

Några tips på nät som är värt pengarna och var dessa kan köpas? Bra pris, bra kvalitet osv. Önskar även tips på bra mobilt aggregat för batteri, solcell e.dyl.

Doris och Börje

 • Inlägg: 3736
  • Västergötland
  • Hagalyckans Gröna
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #1 skrivet: 08 aug-14 kl 07:33 »
Enda tipset ang. elnät och getter från mig är att låt bli att köpa elnät!!

Getter är nyfikna och kan trassla in sig med te x horn i nätet och kan skada sig eller till och med dö av
elen.
Getter är mycket mer känsliga för el än får!
Har haft elnät och trasslat ut en chockad killing som tur var överlevde!!
Elnät till hästar skulle jag aldrig heller sätta upp!

Det enda som fungerade till mina getter var dubblel höjd på fårnät, utan el givetvis!
Mobila nät/hagar till framförallt får/getter är nog svåra att få tag i väl fungerande.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Eva o Getterna

 • Inlägg: 441
  • Uppland
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #2 skrivet: 08 aug-14 kl 08:08 »
Det krävs mycket slät terräng om elnät ska funka. Getter och nät (tycker jag) kräver att man har koll hela tiden. Det funkar ev. bra ett tag. Man måste vara mycket noga med att elen bryts om dom fastnar i näten. Det innebär att det är svårt att få dom spända vilket krävs om det ska funka. Jag skulle ta bra band ( inte billiga ) flyttbara pinnar ( Biltema) och träd eller stolp i hörn och där det finns/går. 4 trådar 3 i gethöjd och 1 i hästhöjd.  Jag har elnät från nordpost och använder dom bara i nödfall och det slutar alltid med att jag har getter inlindade i näten. det kräver också en massaextra stolpar även om det är åker eller gräsmatta.
Lapgetter och höns Gott o blandat, Hedemora o Stor Brahma

torbjorn

 • Inlägg: 11919
  • Medelpad
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #3 skrivet: 08 aug-14 kl 09:56 »
Det finns mycket goda anledningar till att det fram till för inte alltför länge sedan var förbjudet att använda nät i kombination med elstängsel, men jag antar att det är EU-regler som gjorde att Sverige inte längre fick ha kvar förbudet.

Beträffande val av stängselapparat och ev solcell så bör du ta en funderare på hur kraftig apparat du behöver, om du vill använda torrbatteri (ej laddbart men kan hålla en hel säsong med en strömsnål stängselapparat) eller blyackumulator (bilbatteri/fritidsbatteri, laddbart, kan samarbeta med solcell, medger kraftigare stängselapparat än vad torrbatteriet gör), om budgeten tillåter köp av fabriksnya saker eller du måste hålla dig till begagnat, och inte minst hur lång drifttid du kräver mellan batteribyten/laddning.

De batteridrivna stängselapparater som jag har mest erfarenhet av är Alfa Lavals modeller från sent 90-tal. Den tidens flaggskepp hette 2000B och 4000B, de är mycket strömsnåla i förhållande till prestanda, avsedda för drift med 12 V bilbatteri eller liknande och har dessutom möjlighet att samarbeta med solcell. 1500B var en billigare men relativt kraftig batteriapparat, också avsedd för bilbatteridrift, kunde inte samarbeta med solcell, drog lite mer ström än de dyrare modellerna. För den kan man räkna med en månads drift på ett fritidsbatteri eller bilbatteri i nyskick, kanske 2 veckor på ett gammalt halvdåligt batteri. En föregångare till 1500B som hette Stop 26 ska man undvika, den har ungefär samma prestanda men drar dubbelt så mycket ström.
Sedan fanns det också ett antal småapparater för drift på torrbatteri - 100B, 200B och 350B.


 

annajohannas

 • Gäst
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #4 skrivet: 08 aug-14 kl 12:07 »
Jag har elnät på insidan, fyra trådar, sedan har jag fårstängsel utanför. Detta har fungerat bra både för hästar och getter, och även för mig.
Däremot tror jag inte heller som övriga här, att man skall använda kombination "elstängsel".

skräptanten

 • Inlägg: 3743
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #5 skrivet: 09 aug-14 kl 10:42 »
Jag har använt elnät för tillfälliga hagar i flera år nu, endast haft en incident med intrasslad hare (den dog) samt en grej med storhornad bock som fastnat med hornen i nätet (han klarade sig, även om det var meckigt att få loss honom). Horn leder inte ström så värst bra, så han kände säkert inte när han först hakade i en nätmaska.

Det gäller att he ett elaggregat med bra kräm i, så getterna lär sig att akta sig direkt, annars är det bäst att välja annat stängsel. Det är oxå viktigt att noga trimma av växtligheten där en ska dra nätet, så att det inte tjuvjordar och stjäl effekt. Spänn nätet så mycket det går, jag brukar mota stolpspetsen hårt med foten innan jag trycker ner den i marken. I hörn och vid ojämn terräng kan en behöva extra stolpar att stötta med.
Ska du istället använda plaststolpar och någon form av ledande tråd - köp inte band, det leder ström dåligt och är inte särskilt hållbart. Enda fördelen med band är att det syns på håll. Det finns olika typer av tunn vajer att använda istället, där är hela vajern ledande, till skillnad från elband eller elrep där det bara är de små inflätade metalltrådarna som leder ström.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

lantisen

 • Inlägg: 141
 • Fyrbarnsmamma, shettisägare "bondmora-wannabe".
SV: Elnät - tips önskas!
« Svar #6 skrivet: 11 aug-14 kl 21:48 »
Tack för svar allihop!

Ska förtydliga att det rör sig om tre hästar, tre tackor och två afrikanska dvärggetter. De enda som kommer att gå dygnet runt är hästar och får då getterna är lite för påhittiga för att gå obevakade nattetid känner jag.

Det är en äldre vall, ängsbete med slät mark som ska hägnas in och vi har valt mobilt nät då vi vill kunna flytta det mellan beten som vi arrenderar. Vi kommer även att komplettera med trästolpar i hörn mm och förmodligen även en överliggande eltråd, blanktråd, överst för de största hästarna. Ängen är stor och det finns gott om bete och jag hoppas även att det stora stenröset mitt på kan locka getterna till lite pyssel så att de håller sig på plats.

Det är ett test såklart och funkar det inte med getterna så gör det inte det. Vi har koll dagtid.

Ska ta en titt på olika alternativ till aggregat också, det är nog djuren utifrån som jag är mest orolig för isf, de är ju inte vana att det är staket där hagen ska vara....

Återigen, tusen tack!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

133 gäster, 2 användare
mattias_33, anlet

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser