Kunskapen ligger inte på topp säger du, men du vet att soja är skit?
Finns nog färdiga foder utan soja, då är det ärtor istället. Men det är tämligen ovanligt till höns eftersom sojan är det bästa till just höns.
Värpfoder är ett färdigblandat foder som innehåller allt en höna behöver för att värpa ägg, och då baserat på att hon går inne. Går hon ute och har tillgång till stora områden så kan hon klara proteinbehovet vissa tider på sommaren ändå. Får hon för lite protein så slutar hon värpa helt enkelt.
"SOJA TILL DJUR OCH MÄNNISKOR
I utfodringsexperiment ökade användningen av sojaproteinisolat
behoven av vitaminerna E, K, D och B12 och skapade bristsymptom på
kalcium, magnesium, mangan, molybden, koppar, järn och zink. [7]
Försöksdjur uppfödda på sojaproteinisolat utvecklar förstorade organ,
speciellt bukspotts- och sköldkörteln, samt ökade depositionen av
fettsyror i levern. [8] Likväl används sojaproteinisolat och
texturerat vegetabiliskt protein i stor utsträckning i skolluncherna,
kommersiella bakverk, dietdrycker och snabbmatsprodukter. De främjas
kraftigt i tredje världens länder och bildar basen i många
mathjälpsprogram. Trots klena resultat i djuruppfödningsförsök har
sojaindustrin sponsrat ett antal undersökningar avsedda att visa att
sojaproteinprodukter kan användas i människans kost som en ersättning
för traditionella livsmedel. Ett exempel är _Nutritional Quality of
Soy Bean Protein Isolates: Studies in Children of Preschool Age_,
sponsrat av Ralston Purina Company. [9] En grupp centralamerikanska
barn som led av undernäring blev först stabiliserade och ledda till
bättre hälsa genom få att äta inhemsk mat, inklusive kött och
mejeriprodukter. Sedan, under en tvåveckorsperiod, ersattes dessa
traditionella livsmedel med en dryck gjord på sojaproteinisolat och
socker. Allt kväve som intogs och allt kväve som utsöndrades mättes,
barnen vägdes nakna varje morgon, och alla exkrementer och eventuella
uppkastningar samlades in för analyser. Forskarna fann att barnen
behöll kväve och att deras tillväxt var ”adekvat”, så experimentet
förklarades vara en framgång. Om barnen faktiskt blev friska på en
sådan kost, eller skulle kunna förblivit det över en lång period, är
en annan sak. Forskarna noterade att barnen kräktes mer än vanligt,
att över hälften periodvis led av måttliga diarréer, att några fick
luftvägsinfektioner och utvecklade hudutslag samt feber. Det bör
noteras att forskarna inte vågade använda sojaprodukter för att hjälpa
barnen återhämta sig från undernäringen, utan valde att komplettera
sojasockerblandningen med näringsämnen som i stort sett är frånvarande
i sojaprodukter, i synnerhet vitaminerna A, D och B12, järn, jod och
zink."