Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilket getsällskap o getter till salu?  (läst 2156 gånger)

carroj

 • Inlägg: 16
Vilket getsällskap o getter till salu?
« skrivet: 02 feb-14 kl 21:12 »
Hej. Vi har i nuläget 2 syskongetter på ca 4 år. Doris kommer med otroligt stor ledsamhet, men med stor sannolikhet att avlivas i veckan. Helmer som är kastrerad blir ensam och för han behöver vi nu snabbt jobba fram en lösning. Vi hoppas på att behålla honom, med nytt sällskap, men är lite fundersamma vad som eg. är lämpligast för honom. Han är en dominant bock, där vi tex. behöver tänka på att portionera hö i flera av husen i hagen för att systern skall få sin del, o han är en stark o ganska bufflig kastrerad bock. (Vi jobbar på att bli av med det..) Vi har inte rymme för en stor flock, men inbillar oss att det eg. är det som skulle vara bästa lämpliga scenario för honom? Men som sagt önskar vi helst att behålla honom, men med ett sällskap på åtminstone två till. Men hjälp oss snälla ni, vad ni tror är lämpligast att göra! Han är också en mycket mysig o sällskaplig get, men jag vet inte hur mycket av det han eg visar sina liksinnade. Tror ni vi tänker 'rätt' att 2 st fullvuxna kastrerade bockar, som redan gått ihop är det vi mest vill åt? Eller kommer vi bara skapa oss problem med bockar som mest kommer att skada varann? Den andra frågan är om det är någon som tycker sig ha Helmers förhoppningsvis nya kompisar till salu någonstans kring västra götaland/Gbg? Helst getter som trivs innanför stängslet;)..

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #1 skrivet: 03 feb-14 kl 05:43 »
Sakligt sett skulle det nog vara bäst att behålla honom ensam, men det är inte lagligt idag.  Att föra ihop djur som inte känner varandra är alltid ett vågspel.

  Mig veterligt spelar det ingen roll för sämjan om bockarna är kastrerade eller ej.  Men väl för lukten - och för eventuella getflickor, men det är ju inte aktuellt för er just nu.

  *Håller tummarna för att ni hittar en bra lösning*
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

SussiloII

 • Inlägg: 575
  • Småland
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #2 skrivet: 03 feb-14 kl 09:01 »
Vi har inte rymme för en stor flock, men inbillar oss att det eg. är det som skulle vara bästa lämpliga scenario för honom? Men som sagt önskar vi helst att behålla honom, men med ett sällskap på åtminstone två till. Men hjälp oss snälla ni, vad ni tror är lämpligast att göra!

Håller med om att en stor flock låter som bästa lösningen för Helmer. Men varför inte pröva med två glada okastrerade bockkillingar, helst bröder och inte alltför späda, av samma rasstorlek? Kolla getmjölkgårdar, Blocket och Lantbruksnet. Nu föds årets första killingar och om ett par månader är de till salu. Brukar alltid finnas ett överskott på bockkillingar.

Jag skulle försöka ta reda på vilken metod som användes när Helmer kastrerades, tång eller kirurgiskt?
« Senast ändrad: 03 feb-14 kl 09:10 av SussiloII »

carroj

 • Inlägg: 16
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #3 skrivet: 03 feb-14 kl 12:10 »
Tack för tankar. Han har hoppat upp på syrran när hon brunstat, så ev att det är en tångkastrering? men vet ej.. En vän med getter som känner till  han, trodde att två damer skulle göra sig bäst.

skräptanten

 • Inlägg: 3736
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #4 skrivet: 03 feb-14 kl 16:50 »
Beklagar angående Doris!
Håller med SussiloII om att Helmer skulle ha glädje av en eller två bockkompisar. Bockar brukar bli mycket goda vänner, och får han en eller två yngre till sällskap kommer han kanske att agera som pappa åt dem, det är vanligt. Han ska inte vara ensam, getter är flockdjur! Tror inte att två tjejer skulle vara lika bra, då har du ju det här med det ständiga brunstandet, speciellt om Helmer bara är steriliserad och har kulorna och hormonproduktionen kvar.

Lycka till :) !
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

SussiloII

 • Inlägg: 575
  • Småland
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #5 skrivet: 03 feb-14 kl 19:00 »
Hongetter brunstar ca var 3:e vecka nästan året om. Eftersom lagen om tji för det mesta råder, kommer ett par getter antagligen inte att brunsta samtidigt. Det innebär att Helmer nästan ständigt kommer att ha en brunstande get i sin närhet vilket förstärker hans bufflighet och dominans och stressar getterna  :P En grupp bockar är roliga och trevliga när de hittat sin plats. Väljer du ändå hongetter så låt en vet kolla att bocken verkligen är kastrerad dvs. testiklarna borttagna, det blir oftast lugnare då. Jag skulle inte släppa in bara en nykomling till bocken utan minst två samtidigt.
« Senast ändrad: 04 feb-14 kl 06:47 av SussiloII »

carroj

 • Inlägg: 16
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #6 skrivet: 14 feb-14 kl 17:59 »
Tänkte bara informera vidare här vad som skedde med vår kastrerade Helmers sällskapsfråga. 
Han har nu fått sällskap av 2 st lantrassystrar på två år. Vi har nu haft dem i en vecka, och vad som under gångna veckan skett med Helmer är helt underbart att följa. Han ser ut att  totalt ha kärat ner sig i den ena av systrarna. Och det ser även ut att vara en ömsesidig kärlekslycka. De pussar, luktar, tvättar o följer varandra överallt, HELA TIDEN. Han tom låter hon äta ur samma hö som han, vilket han aldrig gjort tidigare med vare sig andra bockar/getter.. (hon brunstar inte.) Och vad som dessutom vart mycket tydligt är att han under veckan varit mycket lugnare mot oss, hans bufflighet och stångande när han tidigare blivit tillsagd har vi inte märkt av alls! Gnytt är det enda han gjort när han nu inte fått som han önskar nu. Att han dessutom verkligen ser ut att uppskatta att ha fler att leda syns tydligt. Han ser verkligen ut att ta uppgiften som flockledare på största allvar, och de blev fort otroligt tighta alla tre. Viss oro har vi dock för att geten som han inte är förälskad i kommer att känna sig utanför kärlekslyckan..? Men det här med getförälskelse, helt naturligt kan jag tycka, men är det vanligt att de blir par på det här viset? Tror ni att kärleken från hennes sida ger med sig den dagen det brunstas men inte blir som hon önskar? Än så länge blir man iaf bara varm i hjärtat av att se dem <3

SussiloII

 • Inlägg: 575
  • Småland
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #7 skrivet: 14 feb-14 kl 19:29 »
Vad roligt att det går bra med den lilla flocken :)!

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
SV: Vilket getsällskap o getter till salu?
« Svar #8 skrivet: 15 feb-14 kl 21:41 »
Bilder!  :D  Bilder!  :D  Jag har sett "getförälskelse" några gånger, och det är verkligen ljuvligt att titta på.  Jag har svårt att tro att den andra geten känner sig utanför, hon får väl vara med i flocken som vanligt?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

433 gäster, 4 användare (1 dolda)
Lena III, Lovisa Hanberger, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser