Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?  (läst 1459 gånger)

Jamttausen

 • Inlägg: 11
  • -
Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« skrivet: 27 jan-14 kl 10:24 »
Är ny i det här med får och vart med en befintlig besättning i höstas efter olika omständigheter. Tackorna är en blandning av Texel/Dorseth/Pälsfår. Stora damer ;-) Dom har gått tillsammans med baggar tills dom kom hit då vi separerade alla då vi vill ha lamm på våren och inte närsom helst. Vilket precis har inträffat och vi har fullt pågående lammning.

 Med andra ord är senaste gänget med småtackor och lamm en salig blandning utan nån aning om vem fadern är. Och flera av baggarna som kom var stora och garanterat fäder åt några lamm.. och barn till tackorna.
Så tanken nu är att slakta bort senaste 2-3årens tackor och spara de äldre tackorna (äldsta är 6år) och skaffa en fin bagge till damerna. Och spara nya tacklamm efter dom ist.


Men vilken sorts bagge skulle passa bäst?
Önskar helst att den hade bra ull då en del här har vidrig ull.. körde sönder klipparen i höstas när jag frisserade dom värsta. Så gärna lite förädling där om det är möjligt.
Tanken med besättningen är mestadels slakt och får man några med fin ull ska man kunna ta några skinn med. Men slakt till att börja med.
Har kikat lite finull bla. Men dom sagt är ny och noll koll.. ;-)

renee d

 • Inlägg: 411
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #1 skrivet: 27 jan-14 kl 12:01 »
Jag älsker att jobbe med blandings tacka. Texel och dorset är downs sheep grov, lös ull ,nästen "superwash" ;D
Men så kommer Gotland som vanlig har stärke gener för att ändre ull till det bedre. Färgen kan også kom frem uväntet, endda efter flere generationer. Vill du forsät ha store får? och bedre ull Leicester eller Gotland eller skiftevis dom två. Man kan ta´finull och så kommer mjuck ull men der behöves andet skötsel när finull brukes och der kommer månge lamm.
Lykke till med får karrieren ;)

Jamttausen

 • Inlägg: 11
  • -
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #2 skrivet: 27 jan-14 kl 13:09 »
Okej.. lite klokare iaf. :-)
Jo iom att det i huvudsak ska slaktas ska dom fortsätta vara stora damer utan bikinikropp ;-) Nångång om det här med fina fårfällar vill sig och efterfrågas går det ju köpa in några st enbart för det. Plats och bete finns det gott om iaf :-)
 Tja många lamm verkar de bli endå. 2 trillingfödslar hittills. :-) Dock verkar det inte vara några supermorsor inte.

Erica

 • Inlägg: 424
  • Gästrikland
  • alsjöbergets kennel
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #3 skrivet: 27 jan-14 kl 13:54 »
Inga supermorsor? Klarar de inte två lamm ska du inte spara dessa tackor. Jag sparar hellre en tacka som jag tror är inavlad men är en bra mamma med lätt lamning. Tänker du köpa in en renrasig bagge som inte är släkt så utavlar du ju direkt, så då är det ingen fara. 
Leicesterfår är både stora o har bra slaktkroppar samt har vita vackra skinn, kallas "vita pälsfår". Annars är en stor gotlandsbagge ett bra val tycker jag som är svag för dessa vackra gotlandsskinn:)
Gift, två barn,
Gotlandskaniner G 677, Svensk Pälskanin G 45, Mellerudskaniner M677
Gestrikefår G 1720 samt dvärgvädurar

Jamttausen

 • Inlägg: 11
  • -
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #4 skrivet: 27 jan-14 kl 14:41 »
Har lite svårt att avgöra om några av dom medvetet lämnar sina lamm eller om det pga kylan gjort att dom siktat in sig på ett lamm. Första tackorna lammade ute i snön, trots tillgång till stor ligghall, en liten samt höbalsr i skogen som dom rivit ut. Efter det stänger vi in dom nattetid i ligghallen och då hsr det gått bättre.
Och dom gamla tackorna vet iaf vad dom gör dom som är 2-3 år är sämre. En lät tom en gammeltacka som förlorade sina lamm bli stödmor åt sitt lamm :-) Lyxlamm med två mammor.. kommer bli en minigris med all mat ;-)

Problemet med de yngre tackorna (och några baggar som är kvar) är att vissa verkar ha stannat i lammstrl och 2-3års tackorna är väldigt små. Och väldigt skygga nån har blivit bättre med dagliga besök och mutor i händerna i bland.

så dom känns inte värt att spara utan bättre att köra på de äldre gardet och föda upp fräscha tackor själv :-)

Jamttausen

 • Inlägg: 11
  • -
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #5 skrivet: 27 jan-14 kl 14:42 »
Skulle gärna hs en bagge som inte är vit.. då majoriteten av damerna är det. Någon som är lite svart/grå. Enligt mig så mycket finare ;-)

Erica

 • Inlägg: 424
  • Gästrikland
  • alsjöbergets kennel
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #6 skrivet: 27 jan-14 kl 16:37 »
Ah, du tänker rätt när du sparar de bra mammorna! Finns inget värre än tackor som struntar i eller har dåligt med mjölk så de inte tar hand om sina bääbisar. Blir jobbigt i längden med flasklamm:(
Finns många fina baggar o du kan ju kika efter en blandning med Gotland o köttras, en väninna hade Suffolk/Gotland o de växte jättebra o inga helvita lamm utan vita med svarta ben o huvud o fläckiga kroppar som iof bleknade mer o mer, men övervägande var lammen mörka som Gotland.
Gift, två barn,
Gotlandskaniner G 677, Svensk Pälskanin G 45, Mellerudskaniner M677
Gestrikefår G 1720 samt dvärgvädurar

Jamttausen

 • Inlägg: 11
  • -
SV: Texel/Dorseth/Pälsfår vilken bagge?
« Svar #7 skrivet: 27 jan-14 kl 16:51 »
Jo.. 2 flasklamm hittills, av 14 lamm. Den ena borde vi egentligen tagit bort så ynklig som den var och tog tid att krya på sig samt åt klent. Men barnen hade nog strypt mig om vi inte försökt. Nu är det en liten försynt och go pojke vid namn Lammbert på 2 veckor som flyttat med syrran ut i lagårn till slut :-) Tackan hade bara mjölk till en, en väldigt fin lockig bagge. (Så hon ryker sen)
Dom andra två vart utan och fick flytta in. Överlyckliga barn, lycklig kattunge som fick nya kompisar att leka med och en övertrött jag.. har ju egen bäbis på 4 veckor att mata på nätterna ;-)

Tja bara man kan bryta av det vita lite. Just nu ser ju alla lika ut typ :-)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser