Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gårdskollektiv i södra Lappland  (läst 43886 gånger)

Juniperus

 • Gäst
Gårdskollektiv i södra Lappland
« skrivet: 11 jan-14 kl 07:10 »
Jag har övertagit ansvaret över en gård på 6 hektar i södra Lappland, där min intention är att skapa ett självhushållande kollektiv. Jag söker efter folk som vill bo och utveckla gården tillsammans med mig.

 På gården finns idag ett stort boningshus med två våningar. Huset är i dåligt skick och kommer antagligen behöva stora reparationer, men det är trots allt beboligt i nuvarande skick. Ett par mindre skjul finns. Hälften av marken är bevuxen av skog och andra hälften är öppen mark. Marken är kuperad med olika nivåer med södersluttning. Ett par hundra meter från gården ligger en sjö som ska vara en god fiskesjö. Gården ligger avskilt i utkanten av en liten by.

Efter ett par år av äventyr och vandringar runt om i världen började jag intressera mig för hållbart leverne. Denna strävan mot självhushållning började för ett antal år sedan i norra Finland. Under ett par år levde jag ensam på en släktgård, där jag odlade, fiskade plockade svamp och bär m.m. Jag lärde mig många grundläggande färdigheter och fick en första inblick i hur mycket arbete det egentligen krävs för att nå självhushållning. Jag var självhushållande på potatis, fisk, bär, svamp m.m. men jag behövde komplettera med en del från affärerna. Dessutom bodde jag aldrig där en hel vinter. Dessa år var givande men ensamma, min törst efter gemenskap fick mig till slut att söka mig söderut. Under kort tid lärde jag känna många nya människor och viljan fanns att skapa en gemenskap och under de senaste tre åren har jag varit delaktig i en del olika grupper som hade visionen att bli långvariga vilket tyvärr inte blev fallet. Jag har lärt mig mycket om hur grupper fungerar och hur viktigt det är att ha en bra kommunikation samt en trygg plats att utvecklas på. Gruppens autonomi är viktig, en utomstående auktoritär som en markägare tror jag är direkt skadligt, det kan gå ett tag men om visionerna inte delas så blir det problem för eller senare, jag tror inte heller på auktoritärt styre inom gruppen. Jag känner mig inte helt bekväm med att ta på mig rollen som markägare men jag tror att mina erfarenheter gör att jag kan se saker och ting ur flera perspektiv. Jag har upplevt känslan av maktlöshet när man vet att allt det arbete man lägger ner kan dras undan för en i ett ryck. Meningen är att detta ska vara ett varaktigt projekt, jag vill att de som väljer att bo här ska kunna känna sig trygga.

Till de praktiska detaljerna. Som jag nämnt innan behövs det resurser att få ordning på gården, jag vet inte vilken ambitionsnivå som är vettig, kan tänka mig allt från att bo i enkla kojor till att restaurera huset, bygga lada, jordkällare, ladugård till djur m.m. Ska vi ha djur på gården eller inte? Dessa frågor vill jag gärna att vi tillsammans som en grupp tar ställning till. Jag kommer inte kräva någon hyra. Tanken är att alla ska ha möjlighet att ansluta sig oavsett ekonomisk situation men det kommer finnas en del initiala kostnader såsom mat och byggnadsmaterial och om man kan bidra med något så är det bra. Det finns alltid sätt att dra in de små kapitala resurser vi behöver genom bärplockning, försäljning av hantverk och kanske några dagsverken. De kapitala aspekterna kommer inte att stå i fokus, det är viktigare att det kommer folk med visioner, kunskaper och framförallt viljan. Även med små resurser kan vi nå långt om vi är beredd att göra avkall på vissa bekvämligheter. Självhushållning når man inte på en dag och det är inte vettigt att trycka på för mycket. Ju mer vi odlar, samlar och fiskar ju mindre behöver vi konsumera från ett system där få har överblick över de destruktiva återverkningarna detta innebär för biosfären.

Tomas

greenpeace

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #1 skrivet: 11 jan-14 kl 07:43 »
Grattis tomas
Nu är Du markägaren , med allt ansvar det innebär - även för gruppens sociala funktion.
Jag vet att du är en man med hållbara intentioner som jobbar hårt för att omsätta dem i praktiken.
Jag vet att du har kundskapen .
Din position , ditt arbete och kundskap gör dig till auktorität.
Jag håppas att du med gruppen finner den rätta balansen.

Som du vet , en av dem svåraste uppgiften.

Fridens och lycka  till

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #2 skrivet: 10 mar-14 kl 20:39 »
Efter en vinter av förberedelser är vi nu redo att ta oss upp till gården. Vi är fyra personer som kommer att åka upp den 5 april med en liten buss. Det finns plats för fler intresserade. Vi åker från Stockholm till Arboga och sedan norrut mot Skattungbyn där vi övernattar och forsätter sedan mot gården i södra Lappland.

låjs

 • Inlägg: 12
  • Ångermanland
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #3 skrivet: 15 mar-14 kl 21:02 »
hej!
jag är bara lite nyfiken på vart det ligger. Jag har en stuga i södra lappland så vi är ju där en hel del. dock lite mindre nu när vi har eget hus på landet vid kusten i ångermanland.
men det låter ju härligt det där iallafall. lycka till med allt! :)
mvh.Louise

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #4 skrivet: 16 mar-14 kl 07:16 »
Det är kul att det verkar finnas en del alternativa gårdar och människor inte allt för långt bort. Vi är väldigt intresserad av samarbete och möten med folk som bor i trakterna.

Jag känner mig mer bekväm med att berätta om gårdens läge via pm.

Varghjärta

 • Inlägg: 139
 • Utveckling, utmaningar, lärdom och äventyr!
  • Västerbotten
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #5 skrivet: 23 mar-14 kl 09:47 »
Kanske skulle detta kunna vara något för mig att ansluta mig till - med mina nio draghundar?

Jag har en mindre skogsgård nu (belägen i norra Norrland, dock är jag ursprungligen från Skåne) - med ett boningshus i mycket dåligt skick, där jag bott i 7 år. Hundarna bor i hundgårdar (flyttbara). Vad jag söker är ett någorlunda hyfsat boende, gemenskap (jag är rätt social av mig) - men ändå möjlighet att dagligen dra på långa turer i skog och mark med mina hundar... har tidigare bott i kollektiv, även levt som munk/ yogi i Indien under många år. Jag gillar samarbete, gemenskap, sällskap - även om jag är rätt självgående av mig, obesvärad av ensamhet (också) och mycket självständig.

Tillbaks på min ensligt belägna skogsgård, uppe på en höjd, mellan ett stort träsk och en liten skogstjärn, omgiven av tallskog och berg! Tillsammans med nio underbara hundar. Har tidigare levt som (hindu)munk, i Indien, under många år... Återvänder nog dit, så småningom.

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #6 skrivet: 23 mar-14 kl 16:55 »
Jag tror att du "Varghjärta" skulle ha mycket att tillföra gården.

Draghundar i Lappland är nog inte så dumt då avstånden ofta är stora. Jag har själv en hund som kommer bo på gården men det finns nog möjlighet för fler hundar.
erkki

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #7 skrivet: 25 mar-14 kl 23:38 »
Hej!
Jag har i flera år funderat på att leva i ett självhushållande kollektiv/eller solo men kollektiv passar mej bättre jag är för social.
Är en glad energisk Jämtlänning som är trött på att vara endel av det kommersiella ekorrhjulet,  vill levamed naturen inte mot. Arbetar nu som extraresurs på en skola men har arbetat med det mesta,skogsarbete,servicetekniker,verkstad,mm. Är intresserad hänga på i April men kan bara ta ledigt en vecka men om det funkar mellan oss kan jag säga upp jobbet å satsa allt.

Med vänlig hälsning Erkki
Ring mej! 072-2264578

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #8 skrivet: 27 mar-14 kl 23:15 »
Den där inställningen tycker jag om, gården behöver verkligen folk som är beredda att satsa allt. Blir vi en grupp med en sådan hängivenhet så kommer det nog kunna bli något bra av det här.

Jake86

 • Inlägg: 0
  • Västergötland
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #9 skrivet: 18 apr-14 kl 01:54 »
Detta låter helt fantastiskt, jag är villig att lämna allt jag har och äger för att få delta i dit projekt, är utbildad inom naturbruk på gymnasie nivå, och har studerat till naturguide uppe i norra lappland, kommer skicka iväg ett sms till dig i morgon, hade varit kul om du fick tillfälle att ringa så vi kan talas vid.

0730-824281

Mvh: Jake :)

aronski

 • Inlägg: 0
  • Norrbotten
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #10 skrivet: 26 apr-14 kl 14:21 »
kul att se att det är fler som insett att den norra delen av vårt land inte bara är obebolig ödemark. spännande projekt ni har på g. bor själv i en liknande byggd ca 30 mil norr om er. men har insett att det här med självhushåll och djur är något man ska göra tillsammans med andra. är kanske inte beredd att satsa allt! men skulle vara kul att  komma förbi och se hur ni har det, och hur planerna går, kanske kan man bistå med ett handtag eller två. är i Norge för tillfället men kommer hemöver i maj.  höres
Med vänlig hälsning
aron

trevlig scarfs

 • Inlägg: 0
  • Västergötland
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #11 skrivet: 02 maj-14 kl 10:09 »
Tycker detta låter helt toppen! Hur går det för er? Hur många är ni nu? Jag skulle gärna vara med jag också men jag jobbar till november sedan ska jag ha barn i december/januari. Om det funkar för er med en liten bebis på gården så kommer jag gärna. Har bott kollektivt förr i Finland och trivdes jättebra med den typen av boende.

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #12 skrivet: 05 maj-14 kl 12:38 »
Vi är nu tre personer som bor på gården Jag, Valle och Ylva. Du är välkommen, barn behövs på gården. Det vore bra om du har möjlighet att komma på besök nu i sommar.

Mer än 150 kvadratmeter odlingsmark i form av åker och odlingsbäddar är förberett där vi planerar att första året odla mest potatis, ärter och bönor, men även jordärtskockor, morötter, kålrötter, rödbetor m.m. Mycket ved är upphuggen och på torkning, 10 stora granar har fällts och en del mindre. Upptäckte att gården är mer än dubbelt så stor än vad jag först trodde så det finns gott om skog för ved och bygge. Två stora ängar nere vid sjön tillhör gården vilket möjliggör för fler djur. Hönshus håller på att förberedas och bikupor kommer troligtvis att sättas upp i år då en av oss har stor erfarenhet av bin sedan tidigare. Området är fritt från varoa-kvalster och det finns inga utländska bin i området, vilket betyder att vi med fördel kan satsa på nordbin. Över tio vinbärsbuskar finns på gården av den gamla härdiga sorten öjabyn samt en humle som behöver nya stödstörar.

Vi trivs väldigt bra på gården och för egen del kan jag säga att jag efter lång tids sökande har funnit ett vackert hem med goda försörjningsmöjligheter. 

andtol

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #13 skrivet: 05 maj-14 kl 12:52 »
Spännande!

trevlig scarfs

 • Inlägg: 0
  • Västergötland
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #14 skrivet: 06 maj-14 kl 08:39 »
Hej!
Jag har semester hela juli så då kommer jag gärna och hälsar på.  Har nu mycket hundar på gården? Jag har två stycken hundar, en gammal pensionerad lydnadshund och en bracco italiano. Det är en italiensk pointer. Aldrig jagat med honom men om någon är intresserad av fågeljakt så kan man säkert ha nytta utav honom. Båda föräldrarna jagar och han är väldigt tänd på fågel.

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #15 skrivet: 12 maj-14 kl 12:36 »
Just nu har vi bara en hund på gården, möjligtvis kommer det till ännu en hund.

Jag vill inte skrämma någon men jag måste ändå berätta att jag stötte på björn för första gången när jag var ute och cyklade. Direkt efter en kurva stod den där 100 kanske 200 m bort. Vi stod en stund och tittade på varandra innan jag beslutade att vända om, men efter nån kilometer vände jag tillbaka då jag ändå ville hem och var säker på att björnen försvunnit, men då jag passerade stället där han stått prasslade det till i skogen och björnen for iväg mot skogen. Den såg ut som en stor studsande pälsboll.

Vi har fått en stor timmerstomme på 7*6 meter. Det har varit en skogshuggarbostad men vi tänkte ha den som lada. Först måste vi göra nya syllstockar då de gamla var i dåligt skick, timret i övrigt är fint. Det är bra om syllstockarna får torka innan vi sätter på resten av stockarna. Så uppbyggnaden av ladan kommer kanske ske under sen sommaren, hösten eller kanske vintern beroende på hur mycket annat vi har att göra och hur många som vill hjälpa till. Om det är någon som är intresserad av att sätta upp en timmerlada så hör gärna av er, behovet av hjälp är stort.   

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #16 skrivet: 21 maj-14 kl 12:11 »
Utvecklingen går framåt nu har vi 15 höns, ett par kycklingar, 7 kaniner och 4 marsvin på gården.

trevlig scarfs

 • Inlägg: 0
  • Västergötland
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #17 skrivet: 29 maj-14 kl 09:04 »
Hur funkar det över vintern att bo utan el? Har bott utan el förr men bara somrar och in en liten bit på hösten sedan har det blivit för kallt. Häftigt att få se en björn! Men gäller ju att veta hur man ska bete sig för att det inte ska gå fel.

Juniperus

 • Gäst
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #18 skrivet: 04 jun-14 kl 14:41 »
Jag tycker det fungerar bra att bo utan el på vintrarna, men det är klart det är kallt på morgonen innan man har fått fyr på spisen. Mörkret kan också vara en påfrestning uppe i Norrland.

Vi har lagt upp en facebook-sida där vi berättar om vad som händer på gården och där man kan se bilder.

https://www.facebook.com/vastikullakollektiv

Mossmoss

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Gårdskollektiv i södra Lappland
« Svar #19 skrivet: 05 jun-14 kl 21:33 »
Detta låter riktigt gött! Ni verkar grymma, jag kommer förhoppningsvis och hälsar på i framtiden.

Allt gott,
Mossmoss


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser