Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Matrester från restaurang  (läst 3520 gånger)

höna_pöna

  • Inlägg: 15
    • Småland
Matrester från restaurang
« skrivet: 14 okt-13 kl 22:21 »
Jag undrar hur känsliga höns är för salt? En bekant får matrester från en restaurang och det kan ju vara väl saltat, kan det vara farligt för dom att få för mycket? Vet att man inte får ta mat ifrån såna ställen så det behöver ingen skriva om ;)

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #1 skrivet: 14 okt-13 kl 22:25 »
Är det välsaltat för att det är från en restaurang, en vettig kock minskar på saltet för att gästen själv ska få salta på om denne önskar. Gällande hönsen så är det nog ingen fara. Dom är duktiga på att äta det kroppen behöver sägs det.

Var tyst om resthanteringen. Folk blir avundsjuka och anmäler.
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.

Håning

  • Gäst
SV: Matrester från restaurang
« Svar #2 skrivet: 14 okt-13 kl 23:12 »
Jag undrar hur känsliga höns är för salt? En bekant får matrester från en restaurang och det kan ju vara väl saltat, kan det vara farligt för dom att få för mycket? Vet att man inte får ta mat ifrån såna ställen så det behöver ingen skriva om ;)
Du begår lag brott om det är animaliska rester i maten , Inte före ja bryr mig men det kan ju va bra att veta :)

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Matrester från restaurang
« Svar #3 skrivet: 14 okt-13 kl 23:27 »
Berätta det för Syrran (barnevelder) Hon fångade och åt upp en kopparorm förra veckan. Maria kan vittna vid ev rättegång.
Förresten, en av hennes orpor tog en gråsparv i somras och satte i sig. Hoppas hon går att rehabilitera.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14939
    • Östergötland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #4 skrivet: 14 okt-13 kl 23:56 »
En fridlyst kopparorm! Ingår även i Bernkonventionen. Ett allvarligt brott, det kan bli buren (:)

Gråsparven är helt OK däremot, kommer den in på gård och kan ställa till med olägenhet (Silbersky skulle inte kunna anta att det var bortom allt rimligt tvivel att den provocerade hönan) så får den jagas.

Krågedal

  • Inlägg: 639
    • Östergötland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #5 skrivet: 15 okt-13 kl 06:03 »
Har aldrig hört "att man inte får ta mat från restaurang"??? men om man FÅR det.!! Har jobbat inom restaurang i ca 20 år, oj mad matrester jag har fått! Hittlis lever jag o mina djur....Får dessutom bananlådor fyllda med grönsaker, frukt ibland säckvis med bröd från den lokala affären......
Har hund, katter, Kindahöns och Gotlandskaniner  (egen genbank)har två Tinkerhästar på "foder", dotter som är född 2006. Bor på landet i hyrt hus....

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Matrester från restaurang
« Svar #6 skrivet: 15 okt-13 kl 07:45 »
Visst får man ge hönsen matrester!
Både sina egna och andras.

Men inteanimaliska produkter, precis som Castro skrev ;)
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Existens

  • Gäst
SV: Matrester från restaurang
« Svar #7 skrivet: 15 okt-13 kl 08:13 »
Jahapp.. dags att dra den här diskussionen ett varv till då.... :)

Kul att TiB,ens ormar och gråsparvar kommer fram så fort det talas om mat till höns.. :)

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Matrester från restaurang
« Svar #8 skrivet: 15 okt-13 kl 08:23 »
Visst får man ge hönsen matrester!
Både sina egna och andras.

Men inteanimaliska produkter, precis som Castro skrev ;)

jodå, sedan finns det ett antal saker att tänka på, tex skriver länsstyrelsen på sin sida "Länsstyrelsen vill också påminna om att den som överlåter matavfall till annat än kommunal avfallshantering, till exempel till en lantbrukare skall anmäla detta till Länsstyrelsen." - detta gäller alltså restaurangen, jag tror att en hobbyhönsist sannolikt inte får så stora problem med myndigheterna vid ett regelbrott [första gången kan man säkert skylla på att man inte visste] - sannolikheten för att ett företag får problem redan första gången är större - och frågan är då om man som hobbyhönsist vill utsätta restaurangen för den risken? [dvs man borde kanske upplysa restaurangen om att de måste anmäla till länsstyrelsen - om de inte redan gör det]

följande har också framkommit i tidigare trådar här på alternativ när matrester/matavfall varit uppe till diskussion "För gårdseget matavfall krävs värmebehandling (minimum 75°).  För externt matavfall (skolor, butiker etc) krävs dessutom tillstånd av Jordbruksverket"

Existens

  • Gäst
SV: Matrester från restaurang
« Svar #9 skrivet: 15 okt-13 kl 08:35 »
Jo, dock fortsätter ju texten sen med:

Definitionen på matavfall är alla typer av matavfall med animaliska beståndsdelar från restauranger, storkök och kök, inbegripet centralkök och hushållskök. Det är alltså fortfarande möjligt att utfodra med t.ex. potatis, makaroner och grönsaker


Så grönsaker verkar nog inte ingå.

Men eftersom TS undrade om saltet så kan man ju anta att det inte bara handlar om grönsaker, och då är det ju lite roligt att vi ska sitta och ge råd om hur hönsen kan tänkas påverkas av saltet i maten, men inte får beröra att det är en olaglig hantering.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14939
    • Östergötland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #10 skrivet: 15 okt-13 kl 08:44 »
Höna_pöna, här är vi försiktiga med salt eftersom frun hävdar att fåglar har svårt att tåla överskott. Jag har inga vetenskapliga belägg för det, och jag har inte lyckat döda någon höna med salt mat, men jag skulle inte våga slänga in en hink hårt saltad pommes frites till dem.

Jag följde/deltog i senaste tråden om matrester som jag tyckte nästan gick till botten med reglerna kring foder (jag har dock ännu inte fått svar från jordbruksverket). Men det här med "För gårdseget matavfall krävs värmebehandling (minimum 75°)" har jag missat. Skulle det innebära animaliska matrester? Skriver som håning: -källa på det?

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #11 skrivet: 15 okt-13 kl 08:51 »
Man får inte värmebehandla egna matrester nu för att utfodra . De reglerna drogs in samtidigt som det här totalförbudet mot animaliskt kom till .
Och med allt kött i köttdiskarna idag som inte är svensk men deklareras som det så kan man  aldrig vara säker på att det inte finns sjukdomar i maten som kan smitta djuren .

javill

  • Inlägg: 11661
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Matrester från restaurang
« Svar #12 skrivet: 15 okt-13 kl 08:52 »
Om maten är lagad, dvs kokt, stekt eller ugnsbakad kan man då räkna den som värmebehandlad till 75 grader?
Ger våra höns egna matrester men, sällan något med kött eller fisk eftersom hundarna får det. Däremot får kycklingarna kokt ägg och det är ju animaliskt förvisso värmebehandlat.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #13 skrivet: 15 okt-13 kl 08:56 »
En fridlyst kopparorm! Ingår även i Bernkonventionen. Ett allvarligt brott, det kan bli buren (:)

Gråsparven är helt OK däremot, kommer den in på gård och kan ställa till med olägenhet (Silbersky skulle inte kunna anta att det var bortom allt rimligt tvivel att den provocerade hönan) så får den jagas.

Gråsparvarna är utrotningshotade idag sedan alla hästdroskor slutat att gå fram på vägarna , finns små grupper runt ridskolor och travbanor . Det man oftast tar för gråsparv är pilfink .
Så var det en gråsparv så kan hönan vänta sig livslångt fängelse eller dödcell beroende på vart hon bor .

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #14 skrivet: 15 okt-13 kl 09:29 »
Om maten är lagad, dvs kokt, stekt eller ugnsbakad kan man då räkna den som värmebehandlad till 75 grader?
Ger våra höns egna matrester men, sällan något med kött eller fisk eftersom hundarna får det. Däremot får kycklingarna kokt ägg och det är ju animaliskt förvisso värmebehandlat.


Inte enligt mig.

T.ex kyckling, kör åtminstone jag bara till 72 och inte 75. Färsrätter likaså, även lägre, 65. Att INTE ge hönera matrester för att det enligt regelboken inte är okej. Ser jag som larvigt. Får man (av restaurangen, skolan eller liknande) matrester, så tar man det. Sen är det upp till ovanstående att ta reda på regler och liknande.

När jag stod i kök så kom det en dam och hämtade rester, vi hade en slabbhink i disken. Äggen smakade skit då damen i fråga gav ALLT hon kom över. Fisk, kött, allt du kan tänka dig.
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14939
    • Östergötland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #15 skrivet: 15 okt-13 kl 10:07 »
Gråsparvarna är utrotningshotade idag sedan alla hästdroskor slutat att gå fram på vägarna , finns små grupper runt ridskolor och travbanor . Det man oftast tar för gråsparv är pilfink .
Så var det en gråsparv så kan hönan vänta sig livslångt fängelse eller dödcell beroende på vart hon bor .

Helt rätt i att de har minskat kraftigt och att det är pilfinkar man ser, men lagen har släpat efter. Idag får du skjuta gråsparv men inte talgoxe. Men som vanligt är det inte jakten utan livsbetingelserna som begränsar de små djuren.

Existens

  • Gäst
SV: Matrester från restaurang
« Svar #16 skrivet: 15 okt-13 kl 10:54 »

Inte enligt mig.

T.ex kyckling, kör åtminstone jag bara till 72 och inte 75. Färsrätter likaså, även lägre, 65. Att INTE ge hönera matrester för att det enligt regelboken inte är okej. Ser jag som larvigt. Får man (av restaurangen, skolan eller liknande) matrester, så tar man det. Sen är det upp till ovanstående att ta reda på regler och liknande.

När jag stod i kök så kom det en dam och hämtade rester, vi hade en slabbhink i disken. Äggen smakade skit då damen i fråga gav ALLT hon kom över. Fisk, kött, allt du kan tänka dig.

Nu är det ju så att själva anledningen till att vi kan kosta på oss att tycka att reglerna är larviga, är just att svenska seriösa bönder följt dom under årtionden, och därför är sjukdomstrycket lågt och därmed är riskerna mindre.

Just inom restaurang och storkök är ju dock en så stor del av t.ex köttet importerat, så därmed blir det avfallet så mycket värre. I de här branscherna är det mest priset som styr och jag kan tippa på att 80% av köttet är importerat.
Numera lagas ju också halvrå mat på framförallt restauranger, så nån värmebehandling kan man inte tala om.
Att kunskaperna om reglerna inom branschen är obefintliga kan man ju också konstatera när det i tråden finns folk som säger sig ha jobbat i 20 år utan att ha snappat upp nåt om att man inte får ge matavfall med animaliska delar, till lantbruksdjur.

Bra dock kommentaren om tantens ägg som smakade illa.  Allt man häver i hönsen ger ju som sagt inte goda ägg. Ägg ska ju helst smaka ägg, och inte tex fisk.

RoHe

  • Inlägg: 469
    • Södermanland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #17 skrivet: 15 okt-13 kl 11:15 »
Inom skola är det nog mer än 80% import. Tyvärr. Även restaurang som bara är ute efter pengar. Tycker det bara är så synd att kasta så mycket mat som vi kastar idag. Tänk en dag i skolan när det är "mindre gott". Allt som blir över åker i soporna. Då tycker åtminstone jag, att JAG kan ge maten till mina höns utan dåligt samvete.

En bekant jobbade tidigare som mattant på en skola. Mer regel än undantag att det blev mat över. personen i fråga tog hem kantin och bläckvis med mat. Till sig själv och sin familj. INTE okej tyckte ledningen ;D.

Sålänge äggen är för eget bruk och inte försäljning ser jag personligen inget problem i det hela.
Kärlek, Frid, Robert under stjärnorna.

Håning

  • Gäst
SV: Matrester från restaurang
« Svar #18 skrivet: 15 okt-13 kl 11:18 »
Inom skola är det nog mer än 80% import. Tyvärr. Även restaurang som bara är ute efter pengar. Tycker det bara är så synd att kasta så mycket mat som vi kastar idag. Tänk en dag i skolan när det är "mindre gott". Allt som blir över åker i soporna. Då tycker åtminstone jag, att JAG kan ge maten till mina höns utan dåligt samvete.

En bekant jobbade tidigare som mattant på en skola. Mer regel än undantag att det blev mat över. personen i fråga tog hem kantin och bläckvis med mat. Till sig själv och sin familj. INTE okej tyckte ledningen ;D.

Sålänge äggen är för eget bruk och inte försäljning ser jag personligen inget problem i det hela.
Vänta du snart går somliga i taket för det  ;D

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14939
    • Östergötland
SV: Matrester från restaurang
« Svar #19 skrivet: 15 okt-13 kl 11:20 »

Bra dock kommentaren om tantens ägg som smakade illa.  Allt man häver i hönsen ger ju som sagt inte goda ägg. Ägg ska ju helst smaka ägg, och inte tex fisk.

Där har vi kanske en ny nischad produkt. Dill-ägg eller ägg med lätt smak av böckling.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 1 användare
Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser