Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hemmagjord mandellikör  (läst 6736 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Hemmagjord mandellikör
« skrivet: 01 okt-13 kl 21:24 »
Någon som har ett recept på mandellikör, där man använder körsbärskärnor?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #1 skrivet: 01 okt-13 kl 23:06 »
Någon som har ett recept på mandellikör, där man använder körsbärskärnor?
Körsbärslikör då? Använd helst surkörsbär.

5 dl urkärnade körsbär
10 krossade körsbärskärnor
4 dl vodka eller konjak eller ljus rom eller fifty-fifty vodka och en rökig whiskey, jag brukar använda vodka som inhandlas som BiB i Tyskland.
1½-2 dl socker
Varva bär, kärnor och socker i en glasburk. Häll på vodkan.
Låt stå på ljus plats 8-10 veckor. Skaka burken emellanåt så att inte samma bär ligger ovanför ytan och så att sockret fördelas.
Sila av spriten och filtrera genom ett kaffefilter.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #2 skrivet: 02 okt-13 kl 04:36 »
Nej, skall det smaka mandellikör så får man nog inte ha med något fruktkött från körsbären. Det finns recept på nätet på mandellikör gjord på persikokärnor, det kan nog vara en bra grund

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #3 skrivet: 02 okt-13 kl 12:01 »
Jag har googlat, men hittade inget användbart  :(
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #4 skrivet: 02 okt-13 kl 12:08 »
Här då?  >>>> http://translate.google.se/translate?hl=sv-SE&langpair=en%7Csv&u=http://www.homebrewunderground.com/47/almond-liqueur-recipe-part-1/
Byt ut mandeln mot körsbärskärnor eller använd bara själva mandeln i kärnorna.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #5 skrivet: 02 okt-13 kl 12:47 »
Byt absolut inte ut mandeln mot körsbärskärnor. Dom innehåller cyanid.  :-X När man gör saft och sylt får man väl krossa max 10 st. har jag för mej, för att man inte skall bli förgiftad. Samma som med bittermandel, ett fåtal ger god smak, men flera är giftigt.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #6 skrivet: 02 okt-13 kl 15:06 »
Byt absolut inte ut mandeln mot körsbärskärnor.


Mandel innehåller också cyaind. Precis som linfrön.

Här då?  >>>> http://translate.google.se/translate?hl=sv-SE&langpair=en%7Csv&u=http://www.homebrewunderground.com/47/almond-liqueur-recipe-part-1/
Byt ut mandeln mot körsbärskärnor eller använd bara själva mandeln i kärnorna.


Tack för tipset! Hur mycket kärnor tror du man ska använda istället? Hm, för många år sen gjorde jag likör på hela körsbärskärnor, men det blev väldigt beskt. Nånstans såg jag att man ska krossa kärnorna först. då kanske det blir bättre...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #7 skrivet: 02 okt-13 kl 17:12 »
Skalen ger nog beska men om du knäcker skalet på kärnan och plockar ut den lilla nöten inuti så blir smaken bättre,
lite pilligt och jobbigt men värt besväret. Kanske sen så här.

4-5 matskedar kärnor
3,5 dl vodka
1½ -2 dl socker eller vit sirap
Nån krydda typ kanelstång eller annat som du gillar och tycker passar.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #8 skrivet: 02 okt-13 kl 19:23 »
Mandel innehåller också cyaind. Precis som linfrön.

Sötmandel innehåller inte cyanid, linfrön bör man äta max en matsked per dag på grund av cyaniden.
Varför inte göra likören på sötmandel?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #9 skrivet: 02 okt-13 kl 19:41 »
Nu vet jag inte om det har nån större betydelse med cyaniden, men man ska ju inte äta kärnorna utan bara smaksätta spriten med dem? vet inte vem vi ska fråga på forumet? Lägg ut en fråga om cyanid i mat så kanske nån av de som vet hör av sig.
Eller jag gör det själv förresten :)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #10 skrivet: 02 okt-13 kl 20:04 »
Tror att det kan lagras i kroppen också. Jag skulle inte våga chansa. Finns ju så många andra goda likörer man kan göra. T.ex citronlikör.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #11 skrivet: 03 okt-13 kl 11:06 »
Ja, det är möjligt att sötmandel inte innehåller cyanid, det gör kanske bara bittermandel...

Edit: Anledningen att jag vill använda kärnor, är att jag vill utnyttja de kärnor som ändå blir vid saft- och syltkok.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #12 skrivet: 03 okt-13 kl 11:07 »
Skalen ger nog beska men om du knäcker skalet på kärnan och plockar ut den lilla nöten inuti så blir smaken bättre,
lite pilligt och jobbigt men värt besväret. Kanske sen så här.

4-5 matskedar kärnor
3,5 dl vodka
1½ -2 dl socker eller vit sirap
Nån krydda typ kanelstång eller annat som du gillar och tycker passar.

Det låter bra, det ska jag testa!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

albert14

  • Inlägg: 3
    • Skåne
SV: Hemmagjord mandellikör
« Svar #13 skrivet: 07 okt-13 kl 13:58 »
Någon mandellikör har jag inte gjort men eftersom jag gjort och druckit upp en laddning körsbärsbrandy i år så lägger jag mig i ändå här i tråden  :)

Jag gjorde min på klarbär, dvs det var rätt mycket kärna i förhållande till fruktkött..vill man ha en tydlig körsbärssmak ska man nog satsa på bär med mycket fruktkött och kärna ur dem (ev inte låta det stå så länge) Grejen är att kärnorna ger en väldigt snarlik smak till mandel.

Mitt recept;
Lika delar brandy/konjak/ eller annan snarlik men billig variant som bär. Jag använde 70 cl brandy och 7 dl bär.
2 dl socker.
Ställ undan i minst 10 veckor
Sila (spara bären, försök få ur kärnorna - otroligt goda att ha på glassen)

Den är färdig att dricka nu men jag brukar faktiskt spä den med sprit (helst samma sort som jag satte den på)

Ju längre du väntar desto tydligare kommer mandeltonerna att bli, gissar att det just deras cyanidämne som dras ut mer och mer (det är väl därför cyanid sägs dofta mandel) samma sker för övrigt om du skulle göra slånbärslikör- ju längre du väntar desto mera mandeltoner. Det är en rätt kraftig smak så det tar över från körsbären. Något bitterämne från skalen har jag inte märkt men det kanske beror på att jag har i 2 dl socker (nästa år kommer jag nog inte ha något socker alls, körsbär har nog med sötma :))

Jag har även testat receptet ovan med valnötter, det blev en bra nötig och mandlig(?) smak men grumligt..

Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

542 gäster, 1 användare
chpe21

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser