Jag var själv ute och letade efter recept på gröna tomater för några veckor sedan - det finns en del recept på inlagda, friterade eller syltade tomater. En av länkarna som har alla tre recepten: http://www.tomatsidan.se/Recept/Recept.htm
Har dock inte hunnit prova något än. Men... du vet om att du kan låta dem ligga och mogna inomhus, så de blir röda istället och kan användas direkt (eller förvällas, mixas och frysas in)?
Hej Elisabeth
Här har min favoritrecept:
Hoppas du kan läsa och förstå Danska
Ingredienser:
1 kg. grønne tomater
Forlage:
3 dl. kogt koldt vand
3 dl. mad eddike
Sukkerlage:
3 dl. forlage
750 g. sukker
3 hele nelliker
1 stk. hel ingefær (tørret)
5 cm. hel kanel
1 tsk. atamonpulver eller 1 dessertske flydende atamon
Forklaring:
Tomaterne skylles, prikkes tæt og dybt og lægges 6 – 12 timer i en lage af eddike og vand (forlagen). De holdes under lagen med et let pres. Derefter kasseres halvdelen af lagen.
Tomaterne koges sagte i resten af lagen i ca. 5 minutter. Sukkeret drysses i. Krydderierne tilsættes. Tomaterne koges videre endnu 10 – 15 minutter alt efter størrelsen. Tomaterne lægges herefter i glas som er skyllet i lidt atamon.
Lagen koges ind i ca. 15 minutter, til den er jævn. Atamon tilsættes. Lagen hældes i glasset, der bindes til med det samme. Hvis lagen bliver tynd i løbet af 1 – 2 uger, er det fordi der trækker saft ud af tomaterne. Problemet løses ved at hælde lagen fra og koge den lidt ind. Der skal så igen tilsættes 1/2 tsk. atamonpulver, før den varm hældes over tomaterne.
Eller denna som är nästan lik:
Ingredienser:
1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt
INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 kanelstång (valfritt)
Tillagning:
1.Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
2.Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
3.Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
4.Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
5.Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
6.Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
7.Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
8.Häll lagen över tomaterna.
9.Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
10.Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.
ha kul med syltningen
Martin