Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  CHILI - SORT?  (läst 4006 gånger)

sonja på slätten

  • Inlägg: 2924
    • Halland
CHILI - SORT?
« skrivet: 28 feb-13 kl 16:53 »

Jag skulle vilja ha tips på någon chili - sort som har en kraftig arom men ändå utan att vara väldigt pepprig.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

Bujaka80

  • Inlägg: 26
    • Finland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #1 skrivet: 28 feb-13 kl 17:30 »
Hungarian hot wax gillar jag, inte för stark och god smak.

 

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #2 skrivet: 28 feb-13 kl 17:40 »
Åh, hänger på här. Undrar detsamma, plus ett par till saker.

Skulle vilja lägga in egna gröna jalapeno - sånna man kan köpa skivade i små burkar i affären. Det gör inget om de är mildare vad jäller "hetta".

Skulle också vilja lägga in egen pepperoni, sån mild som man får på pizzan.

Vad för sorter kan passa til dessa ändamål?
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

svartorkidee

  • Inlägg: 215
    • Västergötland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #3 skrivet: 28 feb-13 kl 20:38 »
beror även på hur mycket sol och vatten dom får, ju mer sol desto mer smak verkar det som men kan inte garantera att det är så.. odlar cayenne hemma som får en ganska kraftig smak utan att vara pepprig, men förra gången jag odlade cayenne så upplevde jag den som väldigt pepprig.. !? enda skillnaden jag kan komma på är att den stog i östfönster förr, står i söderfönster nu och har en medeltemp inne på 18c nu, 21 förr.. vattnar när bladen börjar sloka lite (men inte hänga!)..

så att odla en sort lämnar inga garnatier för att smaken bli densamme som hos samma sort på en annan plats..
mitt tips är att odla lite olika sorter å se vilken som passar bäst, eller odla en sort under olika förutsättningar..

mvh

kraut

  • Inlägg: 460
    • Skåne
    • postannelund
SV: CHILI - SORT?
« Svar #4 skrivet: 05 mar-13 kl 16:53 »
Serrano är en väldigt smakrik Chile utan mycket hetta.
Annars finns chinensesläktet (tex habanero) med varierande grad av hetta. Smak har dem så att det blir över.

vidar b

  • Inlägg: 14
    • Halland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #5 skrivet: 08 mar-13 kl 12:44 »
Espelette! Ganska stora röda frukter smakar massor. Rimlig hetta i förhållande till alla annan smak. Fortfarande väldigt god som två år gammalt pulver :). Dessutom den chili som gett störst skörd hos mig, i plasttunnel.

Bujaka80

  • Inlägg: 26
    • Finland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #6 skrivet: 09 mar-13 kl 08:56 »
Kul att höra om espelette. Har sått just den sorten i år.

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: CHILI - SORT?
« Svar #7 skrivet: 09 mar-13 kl 13:31 »
Ancho är en mild och god chili med god smak. Kan med fördel torkas. Jag ska sätta några frön nu i helgen. Är dock som jag tagit själv så jag vet inte vad det blir av dem. :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: CHILI - SORT?
« Svar #8 skrivet: 09 mar-13 kl 14:48 »
Vår favorit i matlagning är cayenne, om man bara vill ha lite hetta men inte för mycket. Till fisk och skaldjur använder vi Hot Lemon, som har en underbar citronsmak. Vill vi ha lite kläm i maten använder vi Habanero Red Savina.  Tre finfina chilisorter som är lättodlade.
Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: CHILI - SORT?
« Svar #9 skrivet: 09 mar-13 kl 17:03 »
Ancho är en mild och god chili med god smak. Kan med fördel torkas. Jag ska sätta några frön nu i helgen. Är dock som jag tagit själv så jag vet inte vad det blir av dem. :)

Jag får rätta mig själv, ancho heter ju chilin när den är torkad. Den man odlar heter poblano.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

krumas

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: CHILI - SORT?
« Svar #10 skrivet: 10 mar-13 kl 00:47 »
Åh, hänger på här. Undrar detsamma, plus ett par till saker.

Skulle vilja lägga in egna gröna jalapeno - sånna man kan köpa skivade i små burkar i affären. Det gör inget om de är mildare vad jäller "hetta".

Skulle också vilja lägga in egen pepperoni, sån mild som man får på pizzan.

Vad för sorter kan passa til dessa ändamål?
En sort som används till "kebabpepperoni" är Capsicum annuum 'Golden Greek'.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 1 användare
chpe21

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser