Har man en modern panna med underförbränning så fungerar det utmärkt. Grytan värms upp och innehållet förkolnas samtidigt som det avgår rökgaser som värmer grytan när de brinner upp. Blir fullständig förbränning utanför grytan.
En modern vedpanna eldar veden I två steg. Först en ofullständig förbränning då det bildas "gengas" och kol. Sedan förbränns denna gengas med tillsats av extra luft under extremt hög temperatur i ett keramikmunstycke. Blålåga. Det man åstadkommer med grytan är att en del kol aldrig brinner upp/förfasas, då primärluften inte når den. Det skall vara bara några små hål/springor i grytan så att gaser bara kan tränga Ut, inte in. Sedan ser elden och glöden utanför till att träet värms upp och förkolnat, så bara rent kol återstår.
Fast jag behöver ingen gryta ens. Jag eldar som vanligt och mot slutet, när bara en fin glödbädd återstår, stryper jag luften. Då slocknar elden snabbt. Och bara rent träkol återstår som kan skyfflas ut när det blir kallt.