Dessa råd kommer från Lotta Rahmés bok om skinnberedning... Min egen sammanställning. Jag vet inte om alla moment framgår men det här är de anteckningar jag gjorde när jag läste som jag själv håller mig till. Och som sagt. Skinnet är inte färdigt än, så jag vet inte vad resultatet blir, detta är ett experiment. För att vara på säkra sidan råder jag den som tänker prova att själv låna boken på biblioteket och läsa den i orginal.
1. Skrapa köttsidan ren från kött, fett och hinnor. Finns olika sätt att göra detta. Börja med kanterna och avsluta med mitten.
2. Tvätta pälsen. Om blodig, börja med att lägga i kallt vatten. Öka temperaturen på vattnet succesivt till 35 graders värme. Använd såpa. Tvätta och skölj många gånger. Låt inte ljummet vatten svalna, då fastnar smutsen i pälsen igen.
3. Torka till pälsen är torr men skinnsidan fortfarande är lite fuktig. (Det var inte det lättaste att få mitt skinn torrt. Tog lite för lång tid, men det är nog för långhårigt egentligen.)
4. Om köttsidan är smutsig skrapa igen.
Alunbetning för pälsskinn
5 msk alun
2,5 msk salt
0,5 l. vatten
vetemjöl
Betan skall vara som en trögflytande deg. Bred ut skinnet med köttsidan upp. Stryk ut betan i ett jämnt täckande lager. Vik ihop med köttsidan inåt, först längs ryggen, sedan tvärs över. Låt ligga i 2,5 dygn vänd (här är jag nu i processen) och låt ligga i 2,5 dygn till i rumstemp.
Provskär. Skinnet skall vara vitt och fast.
Vik upp skinnet och låt torka något. Skrapa av degen och torka och mjukgör skinnet. Kan göras som under skrapningen fast med slöare verktyg. Mjukgör åt alla håll.
När skinnet är halvtorrt skall det fettas in med exempelvis 2 äggulor, 1/2 dl vatten och en msk olja. Skinnet får hellre vara för blött än för torrt under infettningen. Sträck och fetta in tills skinnet är torrt.
Om någon kunnigare läser detta så rätta mig gärna om något inte stämmer.