Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  pesto?  (läst 3825 gånger)

takfönster

  • Inlägg: 172
  • Blanda ätbart med mångfald och lugn
    • Västergötland
pesto?
« skrivet: 25 dec-12 kl 18:55 »
Har en massa skott och blast här som jag inte gillar.
Funderar på att göra pesto av det men dålig koll på vad pesto är för något o vad det används till. Ska visst vara basilika i o de har ja som köpe krydd.
Skotten o blasten är lök vitlök o gula ärtor bovete gröna linser o mungobönor och linfrö.

Klurar på o ta o pressa ihop detta på nått sätt till en gegga o krydda med basilika o timjan i sen använda geggan som krydda i diverse maträtter. Kan de gå tro?
Nybörjare med odling i hallen utan fönster. Skriver från mob plus dålig på stavning. Bara en förvarning ;) Odling pausad pga flytt. Då blir det fönster och balkong odling i norr läge utan takfönster ;)

Uppdatering typ 10år senare. Har fortfarande takfönster men nu villa trädgård att odla i :)

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: pesto?
« Svar #1 skrivet: 25 dec-12 kl 19:02 »
Klassisk pesto genovese görs på basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök och parmesan. Men det går jättebra att göra pesto på andra gröna blad och skott också. Mixa det gröna med nötter, mandel, pumpakärnor eller solrosfrön, blanda ned oliv- eller rapsolja, pressad vitlök, lite salt och peppar och smaka av. Det serveras till pasta och innan man serverar peston blandar man ned en eller ett par matskedar av pastavattnet, det binder ihop det hela på ett bra sätt.

Pesto kan såklart serveras till annat också, som dip till grönsaker t.ex.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: pesto?
« Svar #2 skrivet: 25 dec-12 kl 19:55 »
Jag smakade snorgod persiljepesto en gång, den var helt fantastisk! Glömde tyvärr att be om receptet, men tyckte det smakade som de hade haft i persilja, lime och avokado.

Jag har pesto lite överallt. Tycker jättemycket om spenat med pesto och fetaost. Kanske lite hackad stekt lök och nå bönor också. I olika slags pastasåser, ibland i sallader. Eller som pålägg. Den persiljepeston var jättegod tillsammans med rotfrukter.
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: pesto?
« Svar #3 skrivet: 25 dec-12 kl 19:57 »
Jag gör ogräspesto på våren, med maskrosblad, ängssyra, kirskål och vad jag hittar. Gott!

takfönster

  • Inlägg: 172
  • Blanda ätbart med mångfald och lugn
    • Västergötland
SV: pesto?
« Svar #4 skrivet: 26 dec-12 kl 14:18 »
Har ingen mixer men klurar på att använda vitlökspress. Lite bökigt men enda ja har förutom elvisp. Finns ju o köpa hackade nötter av olika slag så de ordnar ju sig
Nybörjare med odling i hallen utan fönster. Skriver från mob plus dålig på stavning. Bara en förvarning ;) Odling pausad pga flytt. Då blir det fönster och balkong odling i norr läge utan takfönster ;)

Uppdatering typ 10år senare. Har fortfarande takfönster men nu villa trädgård att odla i :)

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: pesto?
« Svar #5 skrivet: 26 dec-12 kl 16:37 »
Mixer kan du leta efter på loppis. Det går också att använda en stor mortel för att krossa och blanda ingrediemserna - också något du kan kolla efter på loppis.

takfönster

  • Inlägg: 172
  • Blanda ätbart med mångfald och lugn
    • Västergötland
SV: pesto?
« Svar #6 skrivet: 27 dec-12 kl 00:12 »
Har tyvärr ingen mortel kvar. Det o mixer o saft centrifug är inköp som planeras men inte just nu. Så de går inte med vitlökspress då?  Även om de blir pilligt eller potatis press?  Tror ja har det. Mitt kök är rätt tomt på grejjer just nu o dålig koll på vad ja har o inte :(
Nybörjare med odling i hallen utan fönster. Skriver från mob plus dålig på stavning. Bara en förvarning ;) Odling pausad pga flytt. Då blir det fönster och balkong odling i norr läge utan takfönster ;)

Uppdatering typ 10år senare. Har fortfarande takfönster men nu villa trädgård att odla i :)

Ralle

  • Inlägg: 38
    • Västergötland
SV: pesto?
« Svar #7 skrivet: 27 dec-12 kl 05:54 »
De e nog lättare att finhacka med kniv.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: pesto?
« Svar #8 skrivet: 27 dec-12 kl 09:58 »
De e nog lättare att finhacka med kniv.

Ja, vitlökspressen duger nog bara till vitlöken och potatispressen har du nog ingen nytta av. Det är ju nötter o.d. som ska finfördelas. Men en mortel borde du kunna hitta för ett par tior på loppis.

takfönster

  • Inlägg: 172
  • Blanda ätbart med mångfald och lugn
    • Västergötland
SV: pesto?
« Svar #9 skrivet: 30 dec-12 kl 15:48 »
Har nu en mixer på g men vet ej vad som går o göra med den.
Så om ni har något utförligt pesto recept med groddar så får ni gärna ge det. Även annat recept som har med mixer o groddar o göra
Nybörjare med odling i hallen utan fönster. Skriver från mob plus dålig på stavning. Bara en förvarning ;) Odling pausad pga flytt. Då blir det fönster och balkong odling i norr läge utan takfönster ;)

Uppdatering typ 10år senare. Har fortfarande takfönster men nu villa trädgård att odla i :)

vindensbonig

  • Gäst
SV: pesto?
« Svar #10 skrivet: 19 feb-13 kl 13:10 »
Vet inte vad man ska kalla det ja kallar det joksjoks  men i alla fall det är gjort på gröna oliver vitlök efter behag dijonsenap och olivolja men om det är någon pesto vet ja inte men gott är det och kan med fördel även använda i grytor för det har ja prova . Är inlägget på felställe så flytta det.

pindel

  • Inlägg: 33
    • Småland
SV: pesto?
« Svar #11 skrivet: 21 mar-13 kl 09:11 »
Nässelpesto! Supernyttigt med nässlor, bra olja, hackad mandel, vitlök, salt och peppar. Finhacka allt, så behöver du ingen mixer. Tänk på att ett lager olja överst i burken gör att peston står sig länge i kylen.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: pesto?
« Svar #12 skrivet: 21 mar-13 kl 16:34 »
Nässelpesto! Supernyttigt med nässlor, bra olja, hackad mandel, vitlök, salt och peppar. Finhacka allt, så behöver du ingen mixer. Tänk på att ett lager olja överst i burken gör att peston står sig länge i kylen.


Ett lager olja skapar också anaerob miljö, och har man då inte sänkt pH-värdet tillräckligt så kan Clostridium växa där.

http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_23_04.html


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

654 gäster, 3 användare (1 dolda)
Wes Jr, imlo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser