Att de blir lite tunnare när de blir gamla är ju normalt. Man får inget för ett sådant djur om man skickar det till slakteriet, me som sagt, så länge det är ett friskt, omedicinerat djur, så är köttet utmärkt god mat. Det är längre tillagningstid, men köttet blir väldigt mört och smakrikt. Slow food är ju populärt, och det finns massor av recept på goda grytor på nätet.
Normal livslängd beror på många faktorer. De som har får för produktion brukar sällan ha djur som är äldre än 5-6 år, men de vill gärna ha några djur som är i den åldern, eftersom det gör flocken lugnare och mer harmonisk. De flesta tar bort tackorna när de slutar få lamm varje år. Men annars finns det inget som hindrar att en tacka blir väldigt gammal, om hon får vara frisk.
Jag skulle hemslaktat tackorna och skickat några av lammen till slakteriet, med återtag, så att de gick att sälja vitt.
Det är ju viktigt att det är någon som verkligen kan slakta och stycka när man hemslaktar, så att resultatet blir bra. Men jag antar att det finns någon sådan som tänker utföra uppgiften?