Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  info om vedugnar  (läst 8572 gånger)

Ylwa

  • Inlägg: 35
info om vedugnar
« skrivet: 17 dec-06 kl 23:00 »
Vi har tillgång till en vedugn som vi har bakat i några gånger. Nu undrar vi hur man bäst sköter en vedugn - om den behöver underhållas, hur långt innan man bör förvärma mm.

Finns det någon här som bakar mycket och som vill dela med sig av sina erfarenheter.


Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:info om vedugnar
« Svar #1 skrivet: 18 dec-06 kl 01:22 »
Här finns det en del: http://www.alternativ.nu/bakugn/

Ylwa

  • Inlägg: 35
Re:info om vedugnar
« Svar #2 skrivet: 18 dec-06 kl 23:15 »
Jo, jag spanade in den sidan men hittade inte vad jag sökte...

ason

  • Gäst
Re:info om vedugnar
« Svar #3 skrivet: 18 dec-06 kl 23:53 »
Hej!

Hmm..är det en vedugn eller vadförslagsugn du frågar om??? Bara en sån där bakugn eller???
...blir juu nyfiken för det är ju int lätt med saker från " förr i tiden" ;)
/lena

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:info om vedugnar
« Svar #4 skrivet: 19 dec-06 kl 01:55 »
Jag har baket ett gäng gånger i större bakugnar. Tyvärr inte tillräckligt många gånger för att få RIKTIG känsla för värmen. Blir dock ganska bra ändå.

När det gäller underhåll så kan det ibland vara bra att lägga ett lager lera på teglet. Eldar man ofta så är det nog bra att göra det en gång per år, eldar ni bara sporadiskt räcker det säkert med var 3-5 år, kanske ännu mer sällan? Så här får du/ni vara uppfinningsrika, det brukar vara trångt att komma åt. Inget för klaustrofobiska personer. Har läsa att det oftast var kvinnorna som fick göra det förr.

Eldning är väldigt olika från ugn till ugn. Omöjligt att säga hur mycket och hur länge man ska elda. Beror på hur kallt det är, hur länge den stått ouppvärmd osv. Men börja lite försiktigt, helst några/någon dag innan med en liten eld. Dagen innan eller på morgonen ni ska baka lassar ni in massor med ved, och låter det brinna ut. När det är jämn glödbädd puttar ni in den mot bakre väggen (sidorna funkar också). Borsta av hällen med en fuktig björk/tallviska eller liknande. Går ju också att grädda på plåtar, men då försvinner ju lite av charmen.

Har ni ingen bra termometer så lägg in en degbit och se hur det verkar. Är det väldigt varmt ska man nog vänta lite, så värmen jämnar ut sig. Alternativt kan man ju baka lite små bullar som inte kräver så lång tid inne. Och limporna senare.

Och om du ska göra tunnbröd ska det brinna på sidorna för att dom ska gräddas fort nog.

Hoppas jag gav svar på något? :)
/Attis

Ylwa

  • Inlägg: 35
Re:info om vedugnar
« Svar #5 skrivet: 22 dec-06 kl 14:26 »
Tack för svar! Jo det är en murad bakugn. Lera.. var? På insidan, längs tak och väggar, eller?

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:info om vedugnar
« Svar #6 skrivet: 01 jan-07 kl 20:52 »
överallt!

Häll, väggar och tak.

Inte för tjockt, kanske 1 cm eller så.
/Attis

jim.be@telia.com

  • Gäst
Re:info om vedugnar
« Svar #7 skrivet: 06 mar-07 kl 17:13 »
Det är inte lätt att baka i vedugn, men trägen vinner.
Jag startar kvällen före med att elda i vedugnen, se till att
elda på hela bottnen i ugnen, när du har eldat 2-3 timmar låt elden falna
när glöden inte ger ifrån sig några blå lågor och verkar grå, stäng spjället.
Även om jag inte ska baka så brukar jag elda i bakugnen så att värmen får
sätta sig i hela skorstensstocken,ungefär som i en kakelugn.
Värmen sprider sig och ger lite varmare golv
Enligt min granne (92år)så ska leran var ungefär som tjock välling när man häller ut
den på ugnens botten, låt leran torka ett par dagar innan du eldar igen
Lervällingen kan behöva silas om den inte är jämn.
när det gäller matbrödsrecept så har jag använt mig av dom som jag använder i
vanliga fall.
För att slippa kasta bröd
så bakade jag hälften i elugn och hälften i vedugn de första gångerna
det svåra är värmen.

Jim


 

Getaberga

  • Inlägg: 7
    • Getaberga - Norregård
Re:info om vedugnar
« Svar #8 skrivet: 08 mar-07 kl 12:27 »
Jag har hört att man skall elda med riktigt torrt granris i kärvar.
Stämmer detta någon som provat.

Vi har en bakugn som vi skall försöka få igång, den har varit oanvänd i minst 20 år.
-------------------------------------
Nötkreatur (Blonde), Höns (Åsbo), Sommargrisar
david.taljsten@getaberga.se www.getaberga.se

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:info om vedugnar
« Svar #9 skrivet: 08 mar-07 kl 13:17 »
Jag har hört att man skall elda med riktigt torrt granris i kärvar.
Stämmer detta någon som provat.

Har man tillgång till det går väl det, men du kan nog elda med vad som helst. Bara det är trärent och brinner  bra 8)
Det är ju bara när man bakar tunnbröd och liknande som det ska brinna på sidorna, då vill man inte ha ved som sprätter (gran mfl).

En variant jag hört är att man väger veden innan, då får man ungefär samma värme varje gång. Det förutsätter att träslaget är av liknande densitet, torrhet och att man kompenserar för temperaturen ute/murstocken.
/Attis

koko

  • Gäst
Re:info om vedugnar
« Svar #10 skrivet: 10 mar-07 kl 09:53 »
När jag fick vara med o baka i gammeldags vedugn med ca 20-30 bröd åt gången, så kollade hon värmen genom att slänga in ett ark tidningspapper, räknade till 20, tog ut pappret o kollade färgen på det! På detta sätt viste hon om det var rätt temp, rätt otroligt. :-\

Innan man satte in bröden m brödspaden svabbade hon i ugnen med (färska) tujakvastar, doppade i vatten som satt på kvastskaft.

Detta var oxå en lerklinad ugn, med gjutjärnslucka och nedrakad glöd.

Veden var först risbuntar, sen upp till armstjocka grenar, väl torkade förstås, bara det var ett jävla jobb att klippa ner grenar o bunta, minns jag...
« Senast ändrad: 10 mar-07 kl 09:55 av koko »

djingis

  • Inlägg: 11
    • Skåne
Re:info om vedugnar
« Svar #11 skrivet: 18 mar-07 kl 18:36 »
Jag bakar ganskamycket i en vedeldad stenugn. har ingen lerklining i den.
Jag och min far brukar sätta eld ca. 3 timmar innan bröden ska in.
Till en början så använde vi oss av en digital termometer och såg till att inte värmen bli mer än ca.245¤. Det eldas sakteligen hela tiden.
Det är naturligtvis beroende på vilket bröd man ska baka och hur mycket bröd. men vi bakar 20 tunga rågkakor varannan vecka. Varje bröd väger ca 1,5kg ogräddade.
Ca. 30 minuter innan bröden ska in så sprider vi ut glöden som får ligga där i ca 25 minuter innan den rakas ut. Sedan så har vi  våt enris som vi vispar rent med.
sedan in med bröden som får stå där i 1,5h. Det luktar himmelskt & smakar gudomligt.
NÖ Skåne. Har 3 islandshästar, en shettis, Leonberger, Shitzu, 6 katter samt höns av rasen Brahma Gul Colombia

syrat

  • Gäst
Re:info om vedugnar
« Svar #12 skrivet: 11 jul-07 kl 18:36 »
Vi har ibland eldat bara med mycket väl torkat björkris ihopbuntat i kvastar ca 20cm i diameter och längd som ugnens djup.  Riset flammar upp bra i hörn och tak så att det blir bra övervärme. Men det går åt mycket. Vi har också kombinerat långa vedträn för att slutelda med ris för att få bra övervärme. Vår rymmer 16 stora  brödkakor. Vi måste förelda ugnen( dvs sätta en rejäl brasa som får brinna en timme) kvällen innan så att murstocken blir varm.

Viktigt är att inte öppna ugnen i onödan. Vi lägger en en skiva vitt (onyttigt) bröd för att kolla temperaturen. Blir den kolsvart inom fem minuter ör det för varmt. kyl  mycket försiktigt med vatten på granruskan på stången med järnring. Gyllenbrun på 5 minuter. Ang. tiden för detta test kan jag komma ihåg fel, i Dagligt bröd står det hur länge men min bok är försvunnen, tyvärr. Någon som vet?
några tunnbröd har vi ibland bakat i den något för heta ugnen, men tänk påatt detta snor värme varje gång man öppnar. Några gånger har vi bakat både tunnbröd ca 2x7( dvs 7 gräddningar o därmed öppnat 7 ggr), 16 surdegsbröd ur Vår kokbok o 16 skållade bröd och drömmar och skorpor på eftervärmen.

Man behöver vara minst tre vid baket, en som eldar o sköter ugnen o två som knådar o bakar. Vi brukar väga degklumparna så att varje kaka blir lika stor.

 Skållat bröd är bra att baka och som är långjäst vid 8-15 grader. Jag har recept om någon vill ha.

ankfarm

  • Inlägg: 209
    • Halland
Re:info om vedugnar
« Svar #13 skrivet: 22 jul-07 kl 09:38 »
Skållat bröd är bra att baka och som är långjäst vid 8-15 grader. Jag har recept om någon vill ha.

Tack gärna! Omväxling förnöjer. Har skickat meddelande till dig.

Vi börjar med att fylla ugnen med torrt björkris för att få tänt lättare och värmt taket. Sedan eldar vi vidare med klen ved. Vår 90-åriga läromästare har sagt att man ska elda tills stenarna i taket är vita. Sedan rakar vi ner glöden i en lucka i framkant på ugnen, smidig lösning, stänger spjällen. Sedan borstar vi ur med enris på kvastskaft som vi sprayat med vatten. Sedan sätter vi in kakorna så fort det går.
Bor på landet i Halland med myskankor, katter och diverse höns.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1086 gäster, 2 användare
Karlsdotter, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser