Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Seitan  (läst 2436 gånger)

Kawachi

  • Inlägg: 442
  • Allt är möjligt- hela tiden
    • Jämtland
Seitan
« skrivet: 17 jul-12 kl 12:03 »
Jag fick härom dagen recept på seitan, av en forumvän :)

Men nu vill jag gärna ha lite tips och ideer på hur ni tillagar den ;)

Lägger in receptet för er som inte har det.
     
   
   
   
   
 Det finns två sätt att tillaga Seitan (gluten). Det ena är det traditionella tidskrävande och lite billigare sättet. Och det andra är det lite dyrare och snabbare sättet. Det lite mer tidskrävande sättet utgår ifrån det traditionella kinesiska sättet att tillaga seitan. Och det är det vi skall gå igenom här. Jag rekommenderar även de rika och stressade veganerna att testa denna metod minst en gång i deras liv.
För att tillaga gluten behövs bara två saker. Vatten och vetemjöl (1). Och för att till slut färdigställa Seitan behöver vi dessutom sojasås, kombu och ingefära.
Vi skall laga seitan för ca. 2 portioner färdig måltid. Jag har valt Vetemjöl special för att det har något högre protienvärde än vanligt vetemjöl. Men vanligt vetemjöl går också bra. Till vår seitan behöver vi:

• 5 dl. Vetemjöl Special
• lite vatten
• 2 msk. sojasås
• 1 nypa havssalt
• 1 msk. riven ingefära

Börja med att blanda vatten och mjöl i en bunke tills du får en mättad deg (2). Degen skall inte kladda men ändå inte glappa när du knådar den. Knåda degen i 5-10 min. Låt sedan degen vila i en skål med kallt vatten i 2 timmar (3).

När degen har vilat klart är det dags att tvätta ur all stärkelse ur degen. Detta gör vi genom att knåda degen i varma vattenbad. När du knådar degen så märker du snabbt att vattnet blir grumligt och vitt (4). När vattnet blivit så pass grumligt att du inte ser igenom det så byter du vatten. Det brukar ta mellan 7-10 vattenbad för att tvätta ur all stärkelse. Efter ett litet tag så ser du hur glutenmassan visar sig igenom stärkelsen som en gul-grå trådig massa (5). Fortsätt att knåda i det varma vattenbadet tills den trådiga gummiaktiga massan är det ända som återstår och den inte längre färgar vattnet vitt (6).


I gamla Kina så tog man vara på det mesta. Det man kan göra här är att spara all stärkelserikt vatten som blir över efter tvättningen. Låt allt stärkelse falla till botten och häll försiktigt av så mycket vatten som möjligt. Stärkelsen i botten går t.ex. att använda som stabiliserare i såser eller annan matlagning.


Lägg upp degen på en liten form i 10 minuter så den får vila (7). Under tiden så förbereder vi vårt spad. Blanda 1 liter vatten, sojasåsen, havssalt och ingefära i en kastrull. Låt det sjuda upp och när glutendegen vilat färdigt så skär du degen i två delar och lägger i spadet (8). Låt allt sjuda i ca 1 timme. Spadet får inte börja koka för då riskerar glutendegen att bli för “fluffig”.

Efter att spadet och glutendegen har sjudit i ca. 1 timme så plockar vi upp glutendegen som nu antagit en fast form. Lägg dessa för att svalna på en tallrik (9). När bitarna har svalnat är de redo att användas i annan matlagning.
 

 

Mayla

  • Inlägg: 48
    • Västergötland
SV: Seitan
« Svar #1 skrivet: 05 sep-12 kl 19:30 »
Det låter jättespännande och måste testas....
En fundering, om man vill ha till 4 portioner, går det att bara fördubbla mängden?

Vad är godast att göra med den sedan, steka i skivor eller som den är?

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: Seitan
« Svar #2 skrivet: 05 sep-12 kl 20:11 »
när jag orkade göra egen så brukade jag för det mesta bara skiva och steka den.
Jag har kommit på efteråt däremot att det borde vara gott med en "seitanstroganoff"

Har jag glutenmjöl hemma blir det däremot defenitivt helldre seitanribbs http://www.oxon.se/seitan/recipe.html

(jag gör på vanligt vetemjöl, det blir lite mindre seitan men funkar)

Kawachi

  • Inlägg: 442
  • Allt är möjligt- hela tiden
    • Jämtland
SV: Seitan
« Svar #3 skrivet: 05 sep-12 kl 21:18 »
Det låter jättespännande och måste testas....
En fundering, om man vill ha till 4 portioner, går det att bara fördubbla mängden?

Vad är godast att göra med den sedan, steka i skivor eller som den är?

Nu har jag gjort denna två ggr, och båda gångerna dubblat, det är inga problem.

Testade att göra "biff" med lök och hoisin sås ena gången och det blev kanongott. Wokat en gång med en massa goda grönsaker.
Sugen på att testa grillade varianten nästa gång.
Har hitills bara gjort på det mest tidskrävande sättet,men kommer nog nästa gång prova glutenmjölet istället.

Nena

  • Inlägg: 270
    • Dalsland
SV: Seitan
« Svar #4 skrivet: 06 sep-12 kl 14:25 »
På den tiden jag var vegan så brukade jag tärna den smått, steka och ha på liquid smoke - blev lite baconaktigt - hade det till pasta bland annat. Gjorde seitan också på en blandning av vete och rågmjöl - fungerar fint det med om man nu vill variera sig lite ;)
Lev livet grönare så blir jorden skönare


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

313 gäster, 1 användare
Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser