Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Behöver hjälp med svar på några frågor  (läst 5088 gånger)

Addiy

  • Gäst
Behöver hjälp med svar på några frågor
« skrivet: 13 nov-06 kl 21:05 »
 Hej ja har lite frågor om getter så snälla svara på de om ni kan ;)

1.Finns det flera dvärggetter än de afrikanska?
2.Finns det någon getart som e hotad o e bra som sällskapsgetter?
3.Vad kostar det att köpa en get?
4.Vad äter de o hur mycket?
5.Hur stor plats ska de ha?
6.Hur lång tid e de dräktiga?
7.Vad ska man ha hemma när man väntar på en killing o när man ska få hem sina nya getter o även om de händer något?
8.Äter en dräktig get något annat än va de brukar få?
9.Har man getter o bockar i olika hagar o isåfall känner de sig ensama om de inte finns andra bockar att va med?
10.Vad ska man tänka på när man köper en get o hur vet man att man fick tag i en bra get?
11.Vad kostar en get i månaden?

Hoppas de inte var för många frågor på en gång men ja hoppas att ni vill svara på de frågor som ni kan svaret på. ;D

drömmaren

  • Gäst
Re:Behöver hjälp med svar på några frågor
« Svar #1 skrivet: 14 nov-06 kl 13:52 »
Hej! Det mesta finns att läsa på de här sidorna eller på www.allmogegeten.se. Jag är inte så kunnig själv men kan svara på vissa frågor. Det bästa är att fråga många och läsa mycket...
 ???1: Jag vill också veta om det finns annat än afrikanska dvärgetter.. (Vissa lappgetter är inte mycket större än en dvärgget)
 :)2: På allmogegeten finns information om utrotningshotade getraser: göingeget, jämtget och lappget. Där finns även info om skötsel mm. Dom har bra artiklar om du vill ha killingar, bestämmelser om utrymme och annat. De har dessutom kontakt med många uppfödare och vet var det finns en nära dej.
 :)3:En allmogeget kostar ca 1500:- eller 1000:- för en killing. Andra getter har jag sett är billigare men då borde man kolla att de är märkta och inte har CAE.
 ???4: Svårt att säga hur mycket de äter, men det är viktigt att de får mycket kvistar, löv och skott, som de ju är gjorda för att äta. Om de får gå ute och äta gräs löv kvistar och bark mår de bra. De ska också ha ca 1 kg hö/dag (fri tillgång), fri tillgång till vatten och saltsten. Utöver detta enkla grovfoder, ska man ha lite kraftfoder bestående av: havre, korn, fårforoch betfor(? fråga där du köper get). I övrigt tycker getterna om det mesta av grönsaker och frukter, potatis och annat. sådant kan man ge dem utöver grovfodret.
 :)5: Hur stor plats en get behöver i stallet finns det lagar om, kolla på jordbruksverket eller allmogegetens hemsida. Där finns minimimått så man bör nog ha lite större än dessa mått. Getterna ska kunna röra sej fritt och kunna ligga ner alla samtidigt utan att det blir trångt. Själv räknar jag drygt 2 kvm/djur innomhus. Sedan vill de ju ha en stor hage ute också, helst så de kan gå ut och in som de vill. På vintern kan det räcka med en mindre hage eftersom snön gör att de kanske inte utnyttjar hela hagen annars.
 :)6: Geten är dräktig ca 5 mån minus 5 dagar läs mer om detta på de här diskussionssidorna.
 :)7: Du bör ha hemma bra stängsel för att hålla getter ( fårstängsel är för lågt).
Kraftfoder, Hö och Halm eller något annat att strö med under djuren. Vatten och foderbehållare,ev. höhäck. Det är bra att man har en liten box extra om djuren går ihop, så att man kan ställa dit en ensam get om den blir sjuk eller något, helst ska det va i närheten av de andra getterna ändå. Denna extrabox bör gå att hålla varm för sjuka djur. (Hör igen med den du köper getter av.)
 :)8: Speciell utfodring för dräktig get, läs mer på allmogegeten eller i böcker eller här i forumet. Hör med van getuppfödare. Man ska i allafall inte ge för mycket av "det goda" Då kan geten få mineralbrist.
 : ???9: vet ej vad som är bäst men nog vill dom helst gå tillsammans...
 :D10: En bra get är frisk och glad.. Kolla om den är märkt enl. jordbruksverkets bestämmelser och om den är ur CAE testad besättning. (CAE är ett aidsliknande virus som förekommer bland getter, det syns inte alltid på dem) Om du ska ha en get av allmogeraserna ska getterna ha ett genbanksintyg med sig från uppfödaren.
läs om detta på allmogegeten.
 :-X11: Oops, svårt att veta vad en get kommer att kosta / mån. SVAR: inte mycket ;) Du måste ju köpa lite grejer i början, som stängsel och allt sånt, men det blir ju liksom en engångsavgift, det beror ju på om du får tag på billigt hö, halm, korn och havre. Kanske från nån bonde i närheten? Det beror ju också på hur många getter du kommer att ha, och det är ju bra om du har tillgång till bra bete med sly.


Balbina

  • Inlägg: 957
    • -
Re:Behöver hjälp med svar på några frågor
« Svar #2 skrivet: 16 nov-06 kl 10:32 »
Köper du afrikansk dvärgget så vill de gå på bete på sommaren gärna med sly och buskar, inget extra kraftfoder de blir lätt feta. Vintertid äter de ca. 1-1,5 kg hö/dag, inget extra kraftfoder. Men mina dvärgar har fri tillgång till mineraler och saltsten och de får även lite selen (markerna häromkring är väldigt selenfattiga).
Enda gången du bör ge en dvärg kraftfoder är när den är dräktig/digivande.
foderkostnad för en dvärg/mån vinterhalvåret blir alltså:
hö: 1,50:-/kg
mängd: 1,5kg/dag
=2,25:-/dag * 30dagar =67,50 /mån
+saltsten oc ev. mineraler, inga stora kostnader
Intresserad av att köpa dvärgget/göingebock - hör av dig.
Mvh.Ninni


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser